Skip to content

Cu o avere cotată, conform Forbes, de 2,7 miliarde de dolari, actriță, producătoare de film, autoare și realizatoare de televiziune americană, cunoscută pentru serialul talk-show ce-i poartă numele (Oprah Winfrey Show), Oprah Gail Winfrey (65 ani) este considerată una dintre cele mai influente femei din lume, dar și cea mai bogată femeie de culoare de pe mapamond.

La naștere au botezat-o Orpa, după un personaj din Cartea Biblică din Rut, dar majoritatea au înțeles greșit, numind-o Oprah. Copilăria i-a fost zbuciumată, părinții săi (mama sa, Venita Lee lucra la domiciliu, iar presupusul tată, Vernon Winfrey era miner de cărbune și frizer) fiind adolescenți în momentul în care a apărut pe lume (și care, ulterior, s-au și despărțit), aceasta a fost crescută de una dintre bunici, care s-a preocupat ca nepoata sa să învețe să citească de mică, pornind de la versete din Biblie, fiind numită „Micul recitator“, dar căreia îi și confecționa hăinuțe din pânza de la sacii de cartofi.

Originară dintr-o familie cu posibilități extrem de limitate, aceasta a realizat de la o vârstă foarte fragedă că nimeni nu ar trebui să-și desfășoare activitatea la un loc de muncă pe care îl detestă, doar pentru a primi, în schimb, un salariu. Mama sa a mai avut o fată (Patricia), și un băiat (Jeffrey). La vârsta de 13 ani a părăsit casa părintească, deși era însărcinată cu unchiul său, în urma unui abuz, ajungând să nască un fiu prematur, cu speranțe minime de viață, care, ulterior, a și murit. Lipsa banilor a împins-o pe Oprah să sustragă sume de bani de la mama sa, aceasta din urmă trimițând-o pe fiica sa la fostul soț, o decizie ce s-a dovedit a fi una înțeleaptă, întrucât, dat fiind că Vernon era un tată strict, dar și preocupat de viitorul fiicei sale, amprenta sa s-a văzut, în scurt timp. Sub aripa sa ocrotitoare, Oprah a urmat Facultatea din Tennessee, unde a luptat și a câștigat o bursă, ajungând la nouăsprezece ani să fie primul corespondent de presă afro-american. Debutul în mass-media îl realizează la un post de radio din Nashville, la scurtă vreme devenind coprezentator al buletinelor de știri de la Canalul WJZ-TV din Baltimore, apoi al show-ului „People are talking“.

Apogeul este atins în 1984 când Oprah se mută la Chicago pentru a prezenta matinalul WLS-TV, emisiune care în mai puțin de o lună ajunge să fie cel mai vizionat talk-show local. Pentru că succesul avea să fie de proporții, producătorii au ales ca durata acestuia să fie prelungită, iar titlul să fie „Oprah Winfrey Show“. Nimeni nu avea să anticipeze că această emisiune avea să fie difuzată, în 1986, la nivel național, sau, mai ales, că va fi și cel mai difuzat show din istoria televiziunii.

Cu o audiență de peste șaisprezece milioane de telespectatori, emisiunea ajunsese să primească 1 milion de dolari la fiecare 30 secunde de publicitate, difuzate pe perioada show-ului, iar vedeta rămânand moderator timp de 25 ani. Vedeta americană își crează propriul post de televiziune, OWN, pe care îl administrează în colaborare cu Discovery Communications.

Încă de la începuturile sale în televiziune a avut obsesia kilogramelor și a ținut zeci de cure de slăbire, greutatea sa fiind mereu oscilantă. Unul dintre momentele istorice ale emisiunii sale a fost în 1988 când, în timpul emisiunii, Oprah a apărut trăgând după ea o mașinuță pe care se aflau aproximativ 30 kilograme de grăsime, eliminate de ea însăși, în urma unei cure cu cocktail-uri de slăbit.

Dincolo de capacitatea de a atrage un public numeros pe oriunde merge, Oprah este cunoscută și pentru amplele acțiuni filantropice pe care le realizează, în urma cărora a fost recompensată cu diverse premii, printre care Premiul Umanitar Jean Hersholt, Premiul Emmy-Founders Award, People’s Choice Award pentru „Favorite Female Television Performer“, Medal of Distinguished Contribution to American Letters, Premiul TCA pentru întreaga carieră, iar lista poate continua.

℗PUBLICITATEDeși vedetă, cu o imagine glossy pe alocuri, Winfrey a ajutat persoane nevoiașe, a oferit case, a construit școli și a organizat acțiuni caritabile. Cartea pe care o intitulează „Ce știu cu adevărat“ subliniază faptul că esența vieții nu constă în puterea pecuniară, ci în lucruri simple, mărunte, în pace și liniște. Mizează foarte mult pe încrederea în propria persoană, în dezvoltare personală continuă, în optimism, dar mai ales în umanitate. Pe lângă acest bestseller, Oprah mai scoate „Înțelepciunea duminicilor“ și „Mâncare, sănătate și fericire“, cu un succes la fel de răsunător.

În prelegerile pe care le susține, nu se sfiește să scoată în evidență exemplele personale, dar și traumele trăite, un exemplu grăitor fiind în 2018, când, la Gala Globurilor de Aur, unde a și primit premiul Cecil B. De Mille, a recunoscut că a fost victimă a abuzurilor sexuale, fiind violată și lăsată însărcinată de unchiul său, la vârsta de doar 14 ani. Compania de pariuri Paddy Power a amplasat în Piața Parlamentului o statuie din ceară cu Oprah Winfrey, ce se afla într-o cutie de sticlă cu textele „În caz de urgență, spargeți geamul“ și „Oprah Președinte“, ca mesaj pentru candidatul Trump.

A realizat propria casă de producții, bifând și câteva apariții cinematografice, cea mai relevantă fiind cea din „The Color Purple“, regizat de Steven Spielberg, rol ce i-a adus și o nominalizare la Oscar.

Locuiește alături de partenerul său, Stedman Graham (cu care își împarte viața din 1986, dar cu care nu și-a unit destinul în fața ofițerului de stare civilă), în California, sau „Promised Land“ cum îi mai place să-i spună, la care se adaugă și cei cinci câini. În fiecare dimineață, conform revistei Harper’s Bazaar, se trezește și își prepară espresso-ul său preferat (un amestec de cafea cu cofeină și decofeinizat, cu lapte și puțină aromă de alune), iar apoi trage un carton din cutia sa preferată cu „adevăruri adunate“, ca o mantră a zilei.

Meditația urmează fără doar și poate, apoi exerciții de flexibilitate și rezintență, cu efort redus, culminând cu o alergare, vreme de 30 minute. Nici activitatea agricolă nu-i este străină, joia fiind dedicată recoltei, când, împreună, taie iarba, culeg fructele, sau sapă cartofii. Masa de prânz preferă să o servească în grădină, cu ingrediente din grădina proprie. Recunoaște că gătește doar dacă sunt cel puțin patru musafiri la masă, pentru a aprecia corect cantitatea ingredientelor pe care le folosește, iar plăcerea vinovată este rose-ul rece (preferatul său fiind „Promise the Joy“), servit la prânz.

Sarcinile domestice le realizează personal, astfel că după-amiaza este dedicată plăților și discuțiilor cu partenerii de afaceri. Se consideră o fană înfocată a poeziei lui Bruce Springsteen, pe care o citește cu nesaț. Cina nu o servește mai târziu de ora șase, iar dacă se întâmplă să fie singură acasă, preferă ca aceasta să fie compusă fie dintr-un shake proteic, fie dintr-o farfurie de supă. Nu este tributară televizorului, motiv pentru care serile sunt dedicate vizionării filmelor nominalizate la Oscar, sau lecturii. Printre tabieturile sale se numără și baia de final de zi, din care nu trebuie să lipsească aerul de Provence, prin învăluirea totală a mirosului de lavandă. Oprah a dezvăluit că după ce a câștigat primul milion de euro, aceasta a investit în multe prosoape pufoase marca Ralph Lauren.

Iubește viața și viața o iubește la rândul său, considerând că o zi perfectă nu înseamnă doar un lucru, ci o înșiruire de lucruri mărunte. Sfatul de preț pe care-l propovăduiește fără încetare este simplu, la îndemână, și extrem de relevant: lucrurile mici se adaugă lucrului mare, numit viața semnificativă.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0