Skip to content

Pasiunea ei pentru psihologie, propria relație cu părinții și fascinația pentru dinamica părinte-copil ne-au determinat să o invităm pe Petruța Țuligă să ne răspundă la câteva întrebări despre cum reușesc părinții să găsească ajutor într-o mare de informații și de specialiști. Petruța este un antreprenor cu experiență în comunicare și dezvoltare de produse, fondatoarea Parentool, o aplicație unde părinții primesc răspunsuri direct de la specialiști în psihologie și medici. Mai mult decât atât, Petruța este un om cu un vis măreț: de a construi o lume în care autenticitatea, iubirea, compasiunea și vulnerabilitatea sunt trăsături fundamentale; o lume în care părinții sunt conectați la copiii lor și aceștia sunt iubiți și acceptați așa cum sunt ei. Pentru a aduce mai aproape de realitate acest vis lucrează neobosit de mai bine de un an. Am întrebat-o câteva lucruri despre problemele pentru care solicită părinții cel mai des sprijin, despre cum le este părinților să solicite ajutor virtual și cum vede ea viitorul acestor tipuri de servicii online.

Părinții zilelor noastre caută informațiile diferit față de cum se întâmpla cu 15-20 de ani în urmă. Ce alternative au, în prezent, părinții și îngrijitorii care caută să primească răspunsuri concrete la întrebările lor?

Într-adevăr s-a schimbat foarte mult modul în care părinții consumă informația. Sursele sunt tot mai variate, iar cantitatea de conținut crește exponențial. Printre alternativele pe care aceștia le au se numără: aplicațiile de monitorizare milestones și parenting – așa cum este și Parentool, unde pot primi răspunsuri direct de la specialiști și medici legat de situațiile cu care se confruntă în creșterea copiilor –, site-urile și bloguri de parenting, comunitățile de pe Facebook și Instagram, cărțile și conferințele, cursurile online, surse internaționale de informare, prieteni și familie.

Care sunt asemănările și diferențele atunci când vine vorba despre a vorbi cu un psiholog față în față sau în mediul online?

Discuția cu un psiholog în mediul online păstrează mare parte din caracteristicile interacțiunii fizice. Este aceeași conștientizare a nevoii de a discuta cu cineva specializat, psihologul păstrează aceeași atenție pentru persoana din fața sa și, din experiență proprie, impactul discuției este același, uneori chiar mai mare, pentru că acasă te simți într-un spațiu sigur unde te poți reculege. Una dintre diferențele menționate de cercul meu de apropiați este mai degrabă o stare de spirit. Una dintre temeri este că online nu se transmit cu aceeași acuratețe emoțiile și nu se poate citi limbajul non-verbal. O altă mențiune este legată de intimitate. În cazul în care persoana care are sesiunea cu psihologul nu are o cameră separată sau un spațiu unde se poate retrage pentru a discuta vulnerabil și deschis, adesea se simte inhibată și nu discută cu aceeași deschidere. O alternativă pentru aceste situații o reprezintă discuțiile via text. Acestea permit o mai multă claritate în exprimare și rezolvă și nevoia intimității.

Care sunt zonele sau regiunile în care părinții sunt mai deschiși în a apela la astfel de servicii online? Există vreo zonă a țării în care interesul este mai crescut?

Ce am observat este că parenthood-ul este o limbă internațională. Nevoile sunt aceleași chiar dacă contextele de viață sunt diferite. Părinții de pretutindeni sunt deschiși să apeleze la servicii online pentru a învăța cum să gestioneze mai bine situațiile cu care se confruntă. Dacă ar fi să facem un top, probabil că părinții din orașe mai mici, fără acces rapid la ajutor specializat, sunt cei care apelează mai des.

Atunci când vorbim despre relația părinte-copil, știm bine că există diferite perspective și abordări. Cum poate afla un părinte care abordare îi este necesară și dacă recomandarea specialistului chiar se potrivește cu dificultatea copilului?

Sunt de părere că nu există o rețetă universal valabilă. Fiecare copil și fiecare relație vine cu unicitatea ei. În cadrul aplicației avem un test care măsoară tipologia părintelui și personalizăm informația și în funcție de vârsta copilului. Ghidăm părinții în ceea ce privește alternativele pe care le au la dispoziție, însă decizia este la ei. Considerăm că noi intervenim cât să îi ajutăm pe părinți să aibă o mai mare încredere în ei și să-și dezvolte gândirea critică, astfel încât să selecteze ce se potrivește dinamicii familiei. Un lucru la care m-aș uita pentru a vedea dacă sfatul primit este potrivit pentru familie mea este chiar reacția corpului meu – mi se strânge stomacul la gândul că voi aplica tehnica Y? – și reacția copilului – din observațiile mele de până acum, este ceva ce se potrivește personalității copilului meu?

În zilele noastre vedem o schimbare în ceea ce privește problemele unei familii. Din întrebările care vin spre voi, care sunt provocările cu care se confruntă părinții din țara noastră?

Sunt probleme extrem de variate. Cele mai frecvente sunt cele ce țin de pediatrie, somnul copiilor și procesul de alăptare. Sunt, de asemenea, subiecte specifice precum: relația de cuplu după venirea copilului, cum gestionăm adaptarea la creșă sau grădiniță, cum gestionăm conflictele între frați, depresia post-partum ș.a.m.d.

℗PUBLICITATE



Cum poate un consilier parental sau un psiholog să devină parte dintr-o astfel de comunitate online?

Avem un proces pe care îl urmăm pentru a intra în aplicația Parentool în calitate de specialist. Persoana interesată ne poate scrie pe website cu detalii despre cariera sa, alături de un CV. În funcție de screeningul inițial, vom lua legătura și vom parcurge următorii pași din proces.

Este mai simplu pentru părinți să se adreseze unui specialist în mediul online, decât să se prezinte la un cabinet fizic?

Categoric, da! Ceea ce ne spun foarte des părinții este că posibilitatea de a se adresa online le salvează mult mai mult timp și bani. În plus, le reduce din anxietate. E complicat să pornești cu un bebeluș, în trafic sau distanțe lungi, până la cabinet și să faci și față tuturor nevoilor sale.

Care sunt mai exact pașii pentru a accesa un serviciu online atunci când vine vorba despre consilierea parentală?

În cadrul aplicației Parentool procesul este simplu. Părintele descarcă gratuit aplicația din Google Store sau App Store, creează contul și acolo găsește articole, milestones și lista de specialiști. Analizează specialistul pe care și-l dorește și urmând instrucțiunile poate începe o conversație text. Intervalul de răspuns depinde de disponibilitatea fiecărui specialist. Fiecare specialist are intervalele cu disponibilitatea afișate la profil.

Ce zic părinții care au testat aplicația?

Cele mai des menționate cuvinte sunt: liniște și siguranță. Le aduce liniște și siguranță că iau deciziile potrivite pentru familia lor. Sunt și părinți care au spus că preferă să verifice mai întâi informația la noi în aplicație și doar ulterior să caute și în alte surse. De asemenea, ne bucurăm să avem și bunici în aplicație.

Care ar putea să fie viitorul în ceea ce privește platformele online? Este posibil ca genul acesta de servicii să înlocuiască partea de consiliere față în față?

Noi vedem astfel de platforme ca o sursă către care mergi atunci când ai o întrebare presantă care nu necesită prezența fizică și/sau pentru a cere o părere suplimentară. Este un fel de loc intermediar care îți salvează timp, bani și care îți aduce liniște sufletească și mintală. Totodată, sunt genul de platforme care te ajută să descoperi specialistul potrivit ție și să câștigi încredere în acesta. În aplicația Parentool au fost cazuri când, datorită conversațiilor atât de fructuoase și a conectării specialist-părinte, părintele a decis să înceapă și o colaborare offline. Personal, nu cred că vor înlocui consilierile față în față pentru că nevoile fiecărui tip de consiliere sunt diferite.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0