Skip to content

Scriitorul italian Giovanni Arpino s-a născut în 1927 în orașul Pola, aflat în prezent pe teritoriul Croației. În 1943, tatăl, ofițer de carieră, trece în rezervă, iar familia Arpino se stabilește în orașul natal al mamei, la Bra, în Piemont. 

În 1953, după studii universitare la Torino și îndeplinirea stagiului militar, Giovanni Arpino se căsătorește; cuplul se instalează la Torino, în ale cărui cercuri intelectuale tânărul deja își crease un nume, legând prietenii de-o viață cu mari figuri ale lumii literare italiene, între care Italo Calvino. Debutează în 1952, cu volumul Sei stato felice, Giovanni, urmat în 1957 de Il prezzo dell’oro (versuri). În 1960, apare romanul Un delitto d’onore, care va sta la baza faimoasei comedii a lui Pietro Germi Divorț în stil italian (1961), cu Marcello Mastroianni în rolul principal.

℗PUBLICITATEÎn 1964, Arpino primește prestigiosul premiu Strega pentru romanul L’ombra delle colline. Seria distincțiilor literare continuă, cu premiul Moretti în 1969, care recompensează romanul Parfum de femeie(Il buio e il miele), premiul Campiello în 1972, pentru Randagio è l’eroe și cu Super Campiello în 1980, pentru Il fratello italiano. După o viață dedicată literaturii și jurnalismului, Giovanni Arpino încetează din viaţă în 1987, la Torino.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0