Skip to content

Niculina Gheorghiță este doctor în psihologie, psihoterapeut Imago, autoare de cărți și fondatoarea site-ului holisterapia.ro.

Ce-ți amintești despre fetița Niculina?

O fetiță curioasă și liberă.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


De care dintre adulți erai mai atașată în copilărie?

De mama și de sora mea mai mare, Mariana.

Cum erai la grădiniță? Erai genul de copilaș căruia îi plăcea să iasă în evidență sau erai mai retrasă?

Eram mai retrasă, dar ieșeam în evidență prin ceea ce făceam la sesiunile de lucru.

Cum ai ales calea psihologiei și a vindecării sufletești?

De când mă știu, colegii veneau să-mi povestească problemele lor. Când am terminat liceul cu profil real m-am orientat spre inginerie chimică. Dar pasiunea mea pentru ființa umană și pentru cum se dezvoltă omul mental, emoțional și spiritual a continuat. Așa că am urmat diverse sesiuni și cursuri în domeniu. Cum am terminat Facultatea de Chimie Industrială, mi-am dat seamă că eu vreau să suțin oamenii în procesul de vindecare și dezvoltare. Și așa, m-am înscris la a doua facultate: cea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași.

Una dintre lucrările tale de mare succes este Regăsirea puterii interioare. La ce se referă, mai exact, această putere și cum ne-o putem regăsi?

Această putere înseamnă să fii în contact cu tine însuți, să-ți observi mintea, emoțiile și comportamentele. Se mai referă și la a fi prezent, aici și acum, pentru a putea intra în starea de observator – de unde poți accesa resursele interioare de vindecare și echilibrare mentală, emoțională și fizică.

Ești unul dintre psihologii care cred în puterea afirmațiilor. Cum funcționează aceste afirmații și cum ar fi indicat să le formulăm, astfel încât ele să fie benefice pentru noi?

Studiind psihologia, am învățat cu toții că repetiția unui comportament duce la formarea unei atitudini. Așa că eu am extins această paradigmă, în cazul afirmațiilor. Iar prin studiile și cercetările mele, am descoperit că afirmațiile repetate de câte 21 de ori pe zi, timp de 21 zile, pe parcursul a 6 luni, ne conduc spre o transformare la nivel cerebral. Adică repetiția cu o asemenea frecvență face să se conecteze între ei noi neuroni, formându-se astfel o nouă conexiune sau rețea neuronală, pentru ca noi să dobândim o atitudine. În esență, formulăm afirmațiile ca și cum am avea deja ceea ce intenționăm să obținem.

Cum ai descrie în câteva cuvinte valoarea credinței în viața unui om?

Credința este energia cu care mișcăm informația pentru a deveni materie.

În social media (și nu doar acolo), ai o comunitate foarte numeroasă, prin care îi înveți pe oameni să devină „creatori“. La ce se referă, mai exact, acest proces de creație?

Se referă la faptul că fiecare este creatorul conștient al propriei realități. Adică, dacă vrei să trăiești bucuria unui proiect împlinit cu brio, poți folosi diverse metode pentru ca acel proiect să devină realitate. Studiind în ultimii 10 ani neuroștiința (fiind și autodidactă), am descoperit că cel mai fabulos instrument pe care-l avem în dotare este creierul. Cu ajutorul lui, ne creăm mintea – care este un cumul format din toate gândurile, emoțiile, sentimentele, experiențele noastre etc. Pentru a realiza ceva, este necesar să fie aliniate gândurile cu stările sau emoțiile și cu acțiunile noastre. În linii mari, pe această idee se întinde proiectul meu de a suține oamenii să-și creeze conștient realitatea.

Faci parte și din prima generație de terapeuți Imago din țara noastră. Ce înseamnă pentru tine Terapia Relațională Imago?

Pentru mine, Terapia Relațională IMAGO este o revelație și o resursă imensă, ce susține oamenii în cunoașterea, vindecarea și dezvoltarea lor – atât relațională, cât și individuală – prin relații.

℗PUBLICITATE



Cum vezi tu sănătatea relațională în România?

Momentan, e destul de precară. Dar sunt convinsă că, prin psihoeducație, în câțiva ani sănătatea relațională va avea o evoluție ascendentă.

Din cărțile tale, am aflat de obiceiurile dacilor, care – atunci când li se năștea un copil – îl binecuvântau sau îi creau o linie a destinului. Ce binecuvântare pot folosi părinții în prezent, la nașterea copilului lor?

Atunci când se naște un copil, îi poți face diverse urări – prin cuvinte rostite. Deoarece cuvintele ne modelează creierul, am putea formula urări de genul: „Ai venit din iubire, pentru iubire, ca să manifești iubirea“ sau „Bine ai venit în planul experiențelor magnifice“ ori „Să ai o viață împlinită în tot ce faci“ ori „Să fii curajos, înțelept și onest cu tine și cu ceilalți“.

Care sunt cărțile de parenting pe care le recomanzi cel mai frecvent părinților care vin la tine pentru terapie?

Dăruiește iubirea care vindecă, de Harville Hendrix și Hellen Lakely Hunt; Vâltoarea minții, de Daniel Siegel; Parentaj sensibil și inteligent, de Daniel Siegel; Creștem împreună, de Naomi Aldort; Susține conștient adolescența, de Niculina Gheorghiță;

Cum ai descrie o relație de cuplu sănătoasă, în secolul XXI?

O relație sănătoasă este o relație de susținere spre vindecare și creștere, din toate punctele de vedere. Iubirea, respectul și grija pentru celălalt să fie intențiile de bază.

Cum vezi importanța spiritualității în viața omului modern?

Spiritualitatea, din punctul meu de vedere, este dimensiunea prin care dăm sens vieții și evoluției noastre. Este o dimensiune necesară pentru o viață echilibrată. Și, așa cum spunea un mare psiholog, „viața fără sens nu există“. Deci, fără spiritualitate, viața nu este completă.

Ești mamă și ai trei copii minunați. Care sunt cele mai importante trei calități ale tale, ca mamă?

Ascultarea firească, iubirea și bunătatea.

Ce ți-ai dori să-și amintească despre tine copiii, când vor deveni adulți?

Că au putut să-mi spună orice, oricând și oricum.

Un mesaj pentru tine la bătrânețe…

Să faci totul cu inima ușoară, din joacă și bucurie.

O urare pentru cei care au citit acest interviu…

Să vă creați un an 2019 și o viață plină de bucurii, liniște, experiențe noi și armonie în relații.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0