Skip to content

Leonard Cohen s‑a născut în 1934 la Montréal. A absolvit McGill University, unde, la vârsta de 17 ani, a înființat și un grup muzical de country, numit Buckskin Boys. Tot atunci începe să scrie și versuri. Primul său volum de poezii, Let Us Compare Mythologies, apare în 1956, dar recunoașterea și succesul – inclusiv în afara granițelor Canadei – vin odată cu al doilea volum de versuri, The Spice Box of Earth, apărut în 1961.

După ce studiază o scurtă perioadă la Columbia University din New York, Cohen se stabilește în Grecia, pe insula Hydra, și publică un nou volum de poezii care va stârni multe controverse, nu doar din cauza titlului: Flowers for Hitler (1964). În aceeași perioadă îi apare primul roman, The Favourite Game (Joaca preferată). Trei ani mai târziu, acesta va fi urmat de Beautiful Losers (Frumoșii învinși, 1966; în limba română 2003, 2008, 2015), un experiment narativ îndrăzneț și provocator despre demitizarea lumii moderne. Spirit neliniştit, mereu în căutare de nou, Cohen părăseşte Grecia la sfîrşitul anilor ’60, trăieşte o vreme în Anglia, apoi în Statele Unite și revine frecvent în Canada.

℗PUBLICITATEÎn 1967 participă la Festivalul de Muzică Folk din Newport, unde este remarcat de John Hammond de la casa de discuri Columbia A&R (producătorul lui Billie Holiday, Bob Dylan, Bruce Springsteen). Ca rezultat al acestei întâlniri, în același an apare albumul de debut al cantautorului canadian – The Songs of Leonard Cohen. Din acest moment, cariera sa de succes pe scena internațională se lansează fulminant. Multe din cântecele lui ajung să fie folosite în coloana sonoră a unor filme remarcabile (cum ar fi McCabe and Mrs. Miller al renu­mitului regizor Robert Altman). În 1993 se organizează la Red Deer, Alberta, prima sesiune de comunicări având ca subiect opera lui Leonard Cohen. În același an, scriitorul și muzicianul canadian primeşte Governor General’s Performing Arts Award pentru întreaga sa activitate.

La începutul carierei sale, Cohen afirma că „aspiră să ajungă un poet minor“ și nu mai mult de atât. Astăzi, succesul său în plan literar și muzical depășește cu mult aseme­nea așteptări. Talentul de a explora şi exploata senti­mentele umane, de a crea stări și imagini șocante sau cel puțin percutante impune un aer de prospețime ce se simte atât în proza și poezia, cât și în muzica lui Leonard Cohen. Artistul canadian a încetat din viață în 2016, la vârsta de 82 de ani.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0