Skip to content

Ni se întâmplă adesea, din rolurile noastre de adulți sau de părinți, să rămânem în urmă cu evoluția constantă și rapidă a tehnologiei, în special ceea ce ține de social media. Privim cu scepticism orice aplicație nouă care se lansează și le catalogăm adesea ca „prostii“. Vedem însă la copiii noștri, nativii digitali, prin timpul pe care îl petrec pe telefon și pe calculator, că sunt surse de divertisment, socializare și relaxare. Deși acest subiect ajunge să ne îngrijoreze și să fie motiv de lungi discuții în familie, soluția nu este interzicerea utilizării unor astfel de aplicații. Ce ne ajută atât pe noi, cât și pe copii este să ne educăm noi înșine, să înțelegem despre ce este vorba, astfel încât să putem discuta cu copiii pe aceeași limbă, ca ei să își dorească să ne împărtășească cât mai multe din ce fac pe Internet.

În prezent, aproape toți copiii și adolescenții cu care interacționez menționează TikTok în topul aplicațiilor folosite pe telefon, așa că ne-ar fi de mare folos să înțelegem mai bine despre ce este vorba cu această aplicație, care are aproximativ 700 de milioane de utilizatori activi, dintre care 62% au între 10 și 29 de ani.

Ce trebuie să cunoască părinții despre aplicația preferată a copiilor?

TikTok este o aplicație gratuită de social media, care îți permite să creezi și să te uiți la diferite clipuri video scurte, având multe opțiuni inovative de editare și combinare a filmulețelor, muzicii și graficii în clipuri scurte, creative și distractive, fiind combinația perfectă dintre social media și muzică. 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine.
Livrate săptămânal în inboxul tău.


Cele mai multe persoane fac lip-sync pe melodii celebre (mimat versurile pieselor), dansează, cântă sau discută pe subiecte de interes. Toate videoclipurile sunt grupate cu ajutorul hashtagurilor, pentru a fi mai ușor de găsit (de exemplu, #backtoschool). Poți alege să urmărești anumite persoane și să te uiți la ce postează sau să scrollezi pe pagina Descoperă, similar Instagramului. Pe TikTok mai sunt foarte populare provocările – melodii, activități, dansuri – cele mai multe sunt total inofensive, însă mai apar și unele problematice, de aceea este important să ne menținem la curent cu ce se întâmplă pe internet și să putem discuta cu copiii noștri pe acest subiect.

TikTok solicită ca utilizatorii aplicației să aibă minimum 13 ani și să aibă acordul părinților până la vârsta de 18 ani. Totuși, aplicația a dezvoltat și o secțiune pentru copiii sub 13 ani, valabilă momentan doar în S.U.A., care are măsuri suplimentare de siguranță și confidențialitate – aceștia pot vedea doar câteva clipuri atent selecționate și nu pot comenta sau posta. Ca măsuri suplimentare de siguranță, copiii între 13 și 15 ani au conturile private și doar prietenii le pot comenta la clipuri. În plus, părinții pot limita timpul petrecut de copii pe TikTok și ce văd acolo sau pot sincroniza contul lor și pe telefonul părinților și să poată vedea pe ambele telefoane același conținut. Toate aceste măsuri nu sunt însă de necombătut, așa că este foarte important să fim deschiși în discuțiile cu copiii noștri, astfel încât să dorească să ne arate și să discute ce văd acolo. Deși adesea poate fi tentant să interzicem complet folosirea unor astfel de aplicații, curiozitatea lor nu dispare și tot ce vor face este să se ascundă de noi, având în vedere că își pot crea un cont cu o dată de naștere falsă.

Pentru a ne apropia și de copii și de aplicație, TikTok ne permite să facem clipuri împreună cu aceștia, care pot fi private sau trimise doar către apropiați, fără să fie postate pentru oricine.

℗PUBLICITATE



TikTok este o aplicație foarte potrivită pentru socializare și conținut distractiv însă, la fel ca oricare altă platformă de social media, poate avea efecte negative asupra sănătății mintale a copiilor. Pe de o parte, se expun la tot felul de imagini și mesaje care pot avea un impact semnificativ asupra stării de bine, stimei de sine, imaginii corporale etc. Pe de altă parte, dacă aceștia ajung să posteze clipuri, devin vulnerabil la comentarii și reacții negative din partea celorlalți utilizatori.

Ce presupune să pregătim copiii pentru utilizarea TikTok?

În acest articol sunt menționați pașii de bază pe care îi putem face pentru siguranța copiilor pe TikTok:

• Să discutăm cu ei despre cyberbullying – ce pot face atunci când sunt victime, dar și atunci când sunt martori. Mai multe detalii pe acest subiect puteți găsi pe platforma Ora de Net.
• Să îi ajutăm să-și seteze profilul să fie privat, acesta fiind în mod automat public.
• Să îi ajutăm să se gândească atent la ce postează și să înțeleagă cum un conținut odată postat sunt șanse mari să rămână pentru totdeauna pe Internet.
• Să explorăm noi înainte aplicația și apoi și împreună cu copilul.
• Să explorăm noi înainte aplicația și apoi și împreună cu copilul.
• Să activăm funcțiile de protecție, precum Digital Wellbeing și Restricted Mode.
• Să-i învățăm să raporteze conținutul nepotrivit sau abuziv.

Mai multe informații tehnice despre TikTok puteți citi în acest ghid pentru părinți și aici, precum și recenziile aplicației făcute de părinți – cei mai mulți spun că e o aplicație foarte distractivă, dar pentru copii peste 15 ani.

Conversațiile zilnice rămân centura de siguranță

Atunci când vorbim despre TikTok sau orice altă aplicație de socializare, esențială rămâne nevoia de a purta conversații deschise cu copiii și adolescenții din viața noastră cu privire la conținutul pe care aceștia îl consumă și de a-i încuraja să vină către noi dacă văd ceva nepotrivit sau dăunător. Iar atunci când o fac, este important să profităm de fiecare astfel de șansă pentru a avea conversații pe teme ce poate par dificile (abuz, sex și sexualitate, sănătate mintală etc.), dar care sunt extrem de necesare; în plus, este de dorit să fim noi sursa principală de informare, iar pentru asta trebuie mereu să ne poziționăm ca aliați ai lor, fiindu-le aproape cu deschidere și curiozitate în orice. Dacă ni se întâmplă să ne fie greu și să ne simțim depășiți de aceste aplicații, de cele mai multe ori vor fi foarte dornici să ne explice și să ne învețe despre lumea virtuală pe care ei o construiesc zilnic.

Andra Stoian - Psiholog, consilier de parenting, trainer și facilitator de grupuri de suport pentru adolescenți, cu experiență de 7 ani în activități cu copii și adolescenți și în coordonare de proiecte educaționale într-unul dintre cele mai mari ONG-uri din România. Pasionată de oameni, training și educație, iubește muzica, plimbările și cărțile. Visează la o lume în care drepturile tuturor oamenilor sunt respectate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0