Tom Daley, tânărul din comunitatea LGBTQ+ care a câștigat medalia de aur la JO 2020 – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Orientarea și identitatea sexuală reprezintă, la nivel societal, un subiect tabu. Cu toate acestea, speranța apare prin generațiile de tineri ce vin cu pași repezi din urmă și care se dovedesc a fi mult mai deschiși la toleranță și pun preț, mai degrabă, pe iubirea dintre semeni, fără să țină cont de culoarea pielii, de religie ori de limba vorbită. Stigma însă rămâne, astfel că multe dintre persoanele din comunitatea LGBTQ+ aleg să-și ascundă latura emoțională, inclusiv de ochii curioși ai familiei ori ai prietenilor, trăindu-și poveștile de iubire doar între cei patru pereți ai locuinței, fără a-și putea manifesta dragostea în văzul tuturor. 

Denigrarea nu rămâne doar la nivel amoros, din nefericire, ci anulează individul pe de-a-ntregul, ceea ce face ca, indiferent de profesia ori de realizările sale, acestea să-și piardă strălucirea doar pentru că are altă valență sexuală.

Persoanele din comunitatea LGBTQ+ sunt și câștigători olimpici

Și totuși, dincolo de vacarmul semenilor noștri ce sunt vehemenți împotriva celor ce aleg să aibă un partener de același sex, realitatea ne arată că viața merge mai departe și oamenii ajung să aibă mai mult curaj în a-și expune sinele propriu, fără a mai ține cont de părerile celorlalți. 

Este și cazul sportivului britanic Tom Daley, care, potrivit site-ului huffpost.com, nu numai că a câștigat medalia de aur, împreună cu Matty Lee, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la proba de sărituri în apă sincron, în urmă cu câteva zile, dar a ales să transmită un mesaj admiratorilor săi gay, menționând faptul că anul acesta există un număr apreciabil de sportivi LGBTQ+ înscriși în concurs.

℗PUBLICITATE„Sper că orice tânăr LGBT poate vedea că oricât de singur s-ar simți, nu este singur și că poate realiza orice, că există o mulțime de oameni aici, gata să-i sprijine.“

Iubirea nu cunoaște limite

Palmaresul sportivului – care și-a întemeiat o familie alături de partenerul său – este unul remarcabil, în 2012 fiind câștigătorul medaliei de bronz pe platforma individuală, dar și al unei medalii de bronz pe platforma sincronizată, în 2016.

Deschiderea lui Daley nu a fost dintotdeauna atât de francă, sportivul crescând cu multe temeri și îndoieli la adresa propriei persoane, recunoscându-și public orientarea sexuală în 2013, iar în prezent fiind căsătorit cu scenaristul câștigător al unui premiu Oscar, Dustin Lance Black, alături de care are și un fiu.

Exemplul său este unul elocvent și merită analizat în profunzime de fiecare dintre noi, întrucât dragostea chiar este răspunsul la orice obstacol. A crezut în el, a mers pe drumul său, muncind asiduu și, inevitabil, reușind. De multe ori, de-a lungul vieții, întâlnim persoane ce ne pot demoraliza, ce ne pot face să nu ne cunoaștem propria valoare, însă combustia intrinsecă este cea care merită să fie alimentată, fără încetare, pentru a ne atinge scopurile și a fi fericiți. 

Să nu uităm că, dincolo de zgomotul de fundal al celor ce nu cred în noi, suntem noi înșine și visurile noastre, pe care nu ni le poate lua nimeni.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută