Skip to content

Suntem cu toții liberi să facem tot ceea ce ne dorim. Suntem liberi să facem tot ceea ce dorim, atât timp cât nu le facem rău celorlalți și atât timp cât avem conștiința etică a gesturilor și faptelor noastre. Se spune că toate persoanele, toate evenimentele din viața noastră sunt acolo pentru că noi le-am provocat, într-o formă sau alta. De ce ne simțim atrași de anumite tipologii de oameni? Există ceva misterios în jurul acestor atracții? Răspunsul ce ne vine imediat în minte e că da, este ceva misterios. Însă dacă ne analizăm puțin interiorul, observăm că misterul nu este chiar mister, observăm că există contraste interesante. Unii dintre oamenii care ne atrag sunt asemănători nouă, alții sunt total opuși, iar alții parțial asemănători nouă.

Pentru a înțelege de ce atragem anumiți oameni, trebuie să conștientizăm și să înțelegem o lege fundamentală despre care tot auzim și citim: legea atracției. Alegem oameni ale căror mijloace de apărare sunt complementare cu ale noastre. Dacă ne protejăm prin faptul că suntem liniștiți sau retrași, putem alege parteneri care sunt persecutori și agresivi. Dacă suntem nesiguri, putem alege parteneri care sunt mai puțin disponibili. Dacă încercăm să controlăm totul în jurul nostru, alegem parteneri pasivi și dornici de îndrumare.

În fiecare moment al vieții, spiritul nostru aplică credințele noastre subiective, fără a se îndoi de ele. Pentru el, «este așa și nu altfel». Iar noi vom continua mereu să recoltăm aceleași fructe otrăvite și să ne plângem de acest fapt. Marie-France Muller, doctor în psihologie și naturopatie

Pare că, toată viața, atragem același tip de relații. Pare că suntem predispuși la relații cu oameni agresivi, care ne fac să suferim, sau oameni pasivi, care nu sunt capabili să ia nicio hotărâre fără ca noi să-i îndrumăm. Simțim că suntem blocați în aceeași dinamică relațională și parcă nu ne putem debloca sub nicio formă. Și atunci, ne întrebăm de ce se întâmplă asta? Unde greșim? Dinamica noastră relațională își are originea în primele noastre relații. Încă din copilărie, am dezvoltat anumite sisteme de apărare, pentru a face față frustrărilor și durerilor sufletului. Odată cu vârsta, am integrat atât de bine tot ceea ce am învățat în copilărie, încât suntem convinși că tot ceea ce ni se întâmplă face parte din cursul firesc al vieții noastre. Dacă ajungem să fim convinși că suntem slabi, nesiguri pe noi înșine, dependenți de ceilalți, nu vom face altceva decât să atragem numai oameni al căror comportament ne va susține aceste credințe. Alegem parteneri care ne întăresc atitudinile familiare pe care le-am avut de mult pentru noi înșine. Ne putem simți atrași de o persoană misterioasă crezând că pare interesantă și profundă, însă la o mică introspecție observăm că de fapt ceea ce ne-a atras a fost incapacitatea ei de a relaționa pe deplin. Ceva din interiorul nostru rezona cu acest tip de relație incompletă, lipsită de profunzime.

℗PUBLICITATE



Dacă, în calitate de copii, am simțit că nevoile noastre au fost ignorate sau trecute cu vederea, acum ne putem simți atrași de oameni care sunt indisponibili din punct de vedere emoțional. Dacă am simțit că trebuie să avem grijă de toată lumea din jurul nostru, acum putem căuta parteneri pe care noi trebuie să-i salvăm. Dacă ne-am simțit respinși sau neiubiți, am putea găsi oameni pe care trebuie să îi convingem să ne iubească sau pe care trebuie să-i „câștigăm“.

În general, fiecare om are un set favorit de sentimente, susținute de mituri inconștiente despre el însuși, despre ceilalți și despre viață, care interferează cu satisfacerea nevoilor psihologice, făcând dificilă intimitatea. – Brenda Schaeffer, psiholog și psihoterapeut

Stilurile noastre de atașament din copilărie au o influență puternică asupra alegerii partenerilor în prezent. Deci, în caz că suntem nemulțumiți de ceea ce alegem, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva persoana respectivă ne reamintește de ceva sau de cineva din copilăria noastră. Iar pe măsură ce învățăm să ne recunoaștem stilul de atașament, putem încerca să facem alegeri diferite, să nu mai rămânem cramponați în relații care, de fapt, nu ne fac bine. Acest lucru ne-ar putea scoate din zona de confort, dar în cele din urmă ne va deschide calea către fericire și pace interioară. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât provocările vieții sunt mai mari. Ceea ce este important să nu uităm e faptul că o relație sănătoasă ne vindecă în interior. O relație puternică și sănătoasă poate fi cel mai mare suport pentru o viață trăită frumos. Relațiile bune ne îmbunătățesc viața în toate aspectele ei, ne întăresc sănătatea, mintea și legăturile cu ceilalți. Relațiile care nu ne fac bine ne vor face să ne simțim lipsiți de orice bucurie de a fi. Fiecare relație este unică, iar cunoașterea principiilor de bază ale relațiilor sănătoase ne ajută să trăim în armonie cu noi înșine și cu ceilalți.

Cu toții suntem purtători ai unor bagaje emoționale, însă este necesar să conștientizăm că bagajele emoționale din relațiile anterioare ne pot sabota șansele de a fi fericiți în prezent. Relațiile sunt o investiție și, ca orice investiție, ele necesită timp, curaj și răbdare.

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0