Skip to content

Unul dintre cei mai vizibili sportivi ai zilelor noastre este americanul Lewis Howes. Dincolo de cariera sportivă impresionantă, de ani buni, Lewis este preocupat de dezvoltarea personală, expandarea potențialului uman și îmbunătățirea calității vieții. Are un podcast de mare sucees și este autorul mai multor cărți printre care și Măștile masculinității. În 2019 a oferit primul interviu pentru România, mai exact, colegul nostru Gáspár György l-a avut invitat la rubrica #EpicTalk – conversații adevărate. 

Cartea Măștile masculinității, scrisă de Lewis Howes, a fost publicată la editura Pagina de Psihologie în colecția #PutereaRelațiilor.

1. Undeva, pe la începutul vieții, ai învățat să te acoperi cu o mască. N-aveai intenția să le faci rău altora, ci doar să te protejezi pe tine. Apoi te-ai obișnuit cu ea. A devenit parte din tine. Când porți masca, te simți în siguranță – lumea nu știe cine ești tu cu adevărat. Vede numai un camuflaj ce se conformează normelor sociale tradiționale.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine.
Livrate săptămânal în inboxul tău.


2. Indiferent de gen, cheia succesului în viață constă în crearea unor relații de succes. Nimeni nu poate să atingă libertatea financiară, să devină campion olimpic, să aibă o familie iubitoare, să rezolve vreuna dintre problemele umanității sau să-și împlinească cele mai fanteziste visuri… de unul singur. Să realizezi ceva măreț necesită să creezi mai întâi o echipă și să ai grijă de relațiile importante care iau naștere în interiorul ei, fiindcă acelea te vor sprijini pe tine de-a lungul călătoriei.

3. Să-ți dai jos masca pentru a-ți arăta vulnerabilitatea în fața cuiva e lucru mare, dar când faci asta ca să-i arăți lumii cine ești cu adevărat e cu totul altă poveste. Asta înseamnă forță adevărată.

4. Masculinitatea nu este despre a fi cel mai mare, cel mai rapid, cel mai puternic, cel mai seducător sau cel mai bogat dintre bărbați. Nici măcar acela care a înregistrat cele mai multe performanțe nu este cel mai masculin. De fapt, bărbații cei mai însetați de asemenea succese sunt aceia care ascund și vor să-și compenseze cele mai mari nesiguranțe. Să-l respectăm pe omul care îi iubește adânc pe alții și se iubește adânc pe sine – și care are un vis ce îl inspiră. Acela e bărbat.

℗PUBLICITATE



5. Suntem mânați în luptă de convingerile noastre. Și totuși, multe dintre ele nu sunt deloc convingătoare. Sunt presupuneri neîntemeiate, bazate pe frică și induse de cultura în care am trăit. Necazul nu vine din faptul că nu putem să rezolvăm anumite probleme; vine din faptul că nu îndrăznim să înfruntăm frica ce le-a generat, ca să începem să le rezolvăm. Credem că a fi deschis când vine vorba de sentimentele noastre e semn de slăbiciune.

6. Oamenii nesiguri de ei înșiși pot fi iertați pentru credința lor că faima i-ar face, în sfârșit, iubiți și întregi. Cred că unul dintre principalele motive pentru care bărbații (mai ales) urmăresc banii și celebritatea este acela că – devreme în viața lor, încă de timpuriu – au fost respinși, fiind privați de acele sentimente de acceptare și atașament, și au găsit ceva siguranță în mitul care spune că bogăția… îi va face în sfârșit să se simtă cu adevărat bărbați.

7. Cred  că expresia „needucați emoțional“ este importantă, fiindcă definește o problemă pe care o putem rezolva. Putem face ceva în privința asta. Pentru bărbați, ea înseamnă că pot începe această educație. Pentru persoanele care au băieți în îngrijire, înseamnă că e cazul să fie atente la emoțiile pe care micuții poate că nu le au încă bine conturate, dar pe care e bine să și le cultive.

8. Masculinitatea și sexualitatea devin atât de strâns legate, încât mulți bărbați devin nedumeriți și frustrați, simțindu-se mai jos sau mai puțin ca standardul. Adăugați la asta cât de greu le este părinților să vorbească cu copiii lor despre asemenea subiecte (mai ales taților, ce în rare cazuri au avut în copilăria lor un tată care să fi fost priceput la astfel de discuții) – și veți avea rețeta perfectă pentru dezastru.

9. Sexul cu adevărat grozav are la bază același material din care este făcută intimitatea emoțională: să fii deschis cu celălalt când e vorba să-i spui ce-ți place; să fii capabil să comunici; să poți avea încredere că celălalt n-o să înceapă să te considere ciudat sau nebun. Mai simplu spus, dezvăluirea emoțiilor te poate conduce la cel mai bun sex din viața ta.

10. Masculinitatea este despre a te descoperi pe tine însuți și despre a-ți asuma ceea ce descoperi. Este despre a fi binevoitor cu ceilalți și despre a-ți urma visurile, cu toată pasiunea și energia pe care le poți nutri. E despre a realiza ceva cu însemnătate pentru tine și cu valoare pentru alții. Așa îți clădești moșterirea pe care le-o transmiți altora.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0