Skip to content

Lecții despre căsnicie, de la soții Obama

Ea este fără îndoială una dintre cele mai faimoase femei pe care a văzut-o lumea. Te uiți la Michelle Obama și vei vedea un simbol al puterii, bunătății și strălucirii. Fosta Prima Doamnă a SUA, în cei 8 ani ai aflată la putere, nu a lăsat oportunitatea de a-și folosi vocea și statutul pentru a răspândi pacea, iubirea și înțelepciunea.

Călatoria – Michelle Obama

Și chiar dacă ea nu mai este în postura de Prima Doamnă a SUA, ea nu încetează să reamintească tinerilor americani că puterea este în propriile lor mâini: „Vreau ca tinerii noștri să știe că ei contează, că sunt apreciați. Deci, nu vă fie frică! Fiți concentrați! Fiți determinați! Fiți plini de speranță! Să fiți puternici! Înarmați-vă cu o educație bună! Apoi folosiți-vă educația pentru a construi o țară demnă de voi. Conduceți prin puterea exemplului, cu speranță, nu cu teamă!“

Michelle Obama – sfaturi pentru căsnicie

Este pură curiozitate să te întrebi cum funcționează Michelle LaVaughn Robinson Obama în afara poziției de putere: în căsnicia ei și ca mamă. Ceea ce face ca ea, căsnicia și maternitatea ei să iasă în evidență, poate fi ușor de văzut prin următoarele lecții pe care ni le împărtășește, amintindu-ne că e la fel de obișnuită ca și noi.

1. Nu există nimic care să amenințe securitatea unei soții decât gândul unei alte femei care concurează pentru atenția și afecțiunea soțului ei. Nimic nu este mai dureros. Nimic nu este mai lipsit de respect. Nimic nu e mai jignitor. Nimic nu este mai înjositor și degradant.

2. Căsătoria înflorește atunci când cuplul lucrează împreună ca o echipă; atunci când atât soțul, cât și soția decid că a fi câștigători împreună este mai important decât a ține scorul. Căsniciile bune nu se întâmplă pur și simplu. Ele sunt un produs al muncii, din greu.

3. Copiii tăi sunt cu ochii pe tine și-și formează opinii de durată asupra dragostei, angajamentului și căsniciei, bazate pe ceea ce văd la tine. Dă-le speranță. Fa-i să privească cu încredere spre căsătorie.

℗PUBLICITATE4. Bărbaților, motivul pentru care alte femei sunt atractive este pentru că cineva are grijă de ele. Iarba este întotdeauna verde în cazul în care este udată. În loc să te zgâiești la iarba verde aflată de cealaltă parte a gardului, lucrează la a ta și dă-i apă în mod regulat. Orice om poate admira o femeie frumoasă, dar este nevoie de un adevărat gentleman să-și facă femeia de lângă el să fie admirată și frumoasă.

5. O căsnicie de succes nu are nevoie de o casă mare, un soț perfect, un milion de dolari sau o mașină scumpă. Poti avea toate cele de mai sus și să ai totuși o căsnicie nefericită. O căsătorie de succes necesită onestitate, angajament nemuritor și dragoste altruistă mai presus de toate.

6. Persoanele care te înconjoară au influență asupra căsniciei tale. Prietenii îți pot construi sau dărâma căsnicia; alege-i cu înțelepciune.

7. Un soț nu poate clădi o căsnicie de unul singur atunci când celălalt soț se angajează în a o distruge. Căsnicia funcționează atunci când atât soțul, cât și soția lucrează împreună ca o echipă, pentru a-și construi căsnicia.

8. Nu-ți trata soțul ca și cum ti s-ar cuveni. Nu profita de blândețea și bunătatea soțului tău. Nu confunda loialitatea soțului tău cu disperarea. Nu profita, nu abuza de încrederea soțului tău. Vei putea sfârși prin a regreta pierderea persoanei care a însemnat atât de mult pentru tine.

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0