Skip to content

Ca oameni, cea mai mare durere a noastră vine din suferința pe care o simțim atunci când relațiile noastre nu funcționează așa cum ne-am dori. Cele mai importante nevoi ale noastre sunt: nevoia de a fi văzuți, nevoia de a fi iubiți pentru ceea ce suntem și nu pentru ceea ce facem, nevoia de a fi ascultați, nevoia de a ne simți valoroși uman și profesional, nevoia de a ne simți competenți. Sunt nevoi fundamentale, a căror împlinire ne face să ne simțim bine cu propria viață și a căror neîmplinire ne face să ne simțim singuri, mici, neimportanți.

Nevoile noastre se împlinesc în relațiile pe care le avem cu alții

Ce au în comun toate aceste nevoi? Aceste nevoi se împlinesc în relațiile pe care le avem cu alții. Din acest motiv, cred că cea mai mare suferință umană vine tocmai din pierderea relațiilor sau din menținerea unor relații disfuncționale. În acest articol, voi scrie despre un ingredient de bază, care de multe ori lipsește sau este foarte afectat în relațiile care nu funcționează, și anume siguranța. Cred că este extrem de important să ne uităm la cât de în siguranță ne simțim în relațiile pe care ni le dorim funcționale, fie că vorbim despre relațiile de cuplu, relațiile parentale, relațiile de rudenie, relațiile profesionale sau de prietenie.

Exercițiu de practică personală

Înainte de a vedea ce anume putem face pentru a-i ajuta pe cei importanți din viața noastră să se simtă în siguranță în relațiile cu noi, aș vrea să te invit să faci un exercițiu. Așa că te rog să iei un pix și o foaie de hârtie și să răspunzi sincer la următoarele întrebări:

  • Ce înseamnă pentru tine siguranța într-o relație?
  • De unde știi că te simți în siguranță într-o relație?
  • Care sunt pentru tine indicatorii că s-a pierdut siguranța în relație?
  • Care este relația în care te simți cel mai mult în siguranță?
  • Care este relația în care te simți cel mai puțin în siguranță?
  • Ce crezi că poți face pentru a te simți mai mult în siguranță?

După ce ai răspuns la aceste întrebări, îți voi spune că doi oameni nu se pot conecta cu adevărat, dacă nu se simt în siguranță. De multe ori, nu ne simțim în siguranță în relațiile noastre, atunci când suntem judecați. Oare de ce? Pentru că a fi judecați înseamnă că nu suntem văzuți așa cum suntem noi cu adevărat, că nu suntem acceptați, că este greșit ceva la noi. Adeseori, părinții adolescenților vin în cabinet cu dorința de a îmbunătăți relația cu copii lor.

Dar cum poate avea un adolescent încrederea de a veni spre părintele său, atunci când se deschide în legătură cu deciziile sau problemele sale, iar părintele îl critică? Cum ne putem deschide față de partenerul de cuplu, dacă atunci când îi spunem despre nevoile noastre, aceste nevoi sunt minimizate sau ni se transmite mesajul că este ceva în neregulă cu noi, pentru că avem aceste nevoi?

℗PUBLICITATE



De fiecare dată când credem noi că știm mai bine decât alții sau când avem proiectat un anumit traseu pe care cineva drag ar trebui să-l urmeze sau un anumit mod în care ar trebui să trăiască și să-și ia deciziile, judecăm. Și atunci când judecăm, cei dragi se vor simți amenințați în relația cu noi, amenințare care duce la pierderea siguranței și la afectarea majoră a relației.

Cum putem cultiva încrederea relațională?

  • Respectarea cuvântului dat

În primul rând, este foarte important să nu-i judecăm pe ceilalți. Este recomandat să-i ascultăm, cu curiozitate și dorința de a le înțelege punctul de vedere și deciziile. Un alt lucru extrem de important pentru cultivarea siguranței, indiferent de tipul de relație despre care vorbim, este să ne ținem de cuvânt. Atunci când ne luăm un angajament sau când promitem ceva, trebuie să ne ținem de cuvânt. Pentru foarte multe persoane, faptele sunt cele care duc la construirea siguranței, și nu vorbele.

  • Stabilirea limitelor

Un alt lucru care ajută la construirea siguranței este să stabilim limite și să le respectăm, fie că vorbim despre limitele pe care alții trebuie să le respecte în relația cu noi sau de limitele pe care noi trebuie să le respectăm în relația cu cei dragi. Spre exemplu, dacă avem un program cu familia în weekend și i-am promis partenerului că nu vom răspunde la telefon sau că nu vom fi implicați în alte activități, cât timp vom fi împreună, este foarte important să respectăm aceste limite pe care le-am stabilit. Respectarea lor le conferă celor dragi sentimentul de siguranță și predictibilitate în relația cu noi.

  • Autenticitatea și vulnerabilitatea

Un alt lucru pe care-l putem face pentru a-i ajuta pe alții să se simtă în siguranță în relația cu noi este să ne dăm voie să fim vulnerabili și autentici. Este destul de puțin probabil ca un prieten să vină să ne spună despre problemele sale sau despre provocările personale, cât timp ceea ce lăsăm noi să se vadă în exterior este imaginea unei vieți ideale și lipsite de dificultăți.


Citește și:

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0