Skip to content

Cercetătoare și profesor la Colegiul pentru Studii Sociale din cadrul Universității din Houston, autoare a bestsellerului „Curajul de a fi vulnerabil“, a bestsellerurilor „Darurile imperfecțiunii“, „Ridică-te din propria cenușă, mai puternic ca oricând“, „Curajul în sălbăticie“ și „Îndrăznește să conduci“ dr. Brené Brown declanșează o conversație la nivel global referitoare la vulnerabilitate, curaj, rușine și prețuirea de sine. A „mers“ pe un tărâm virgin, fiind o pionieră în domeniul asistenței sociale și al sociologiei, iar munca ei a eliberat un adevăr profund: vulnerabilitatea, ca unică modalitate de a conduce la o iubire mai mare, la sentimentul de apartenență, bucurie și creativitate.

Dincolo de aceste titulaturi pompoase, trebuie recunoscut faptul că a reușit să schimbe mentalități ce păreau neclintite, prin „scoaterea“ de sub preș a unor trăiri bine ascunse, iar aceste lucruri au fost realizate cu succes prin discursurile sale TEDx (urmărite de milioane de utilizatori), prin cărțile sale vândute până la epuizare, precum și prin prezența sa în spațiul public.

În 2019, a început colaborarea cu Netflix (cel mai important canal de entertainment pe internet, din lume), astfel că din data de 19 aprilie, rulează documentarul „Call to courage!“, un îndemn ce „sapă“ în fiecare dintre noi frici, nesiguranță și lipsuri, cu speranța de a ne învăța cum să ne trăim cea mai bună viață.

Anii petrecuți în cercetare se îmbină foarte bine cu practica, iar pe parcursul documentarului dă impresia că ai vorbi în sufrageria ta cu cineva foarte apropiat, căruia îi pasă de tine, fără să te judece, fie că ești adult singur, sau că ești într-o relație sau chiar părinte; tratează ideea de perfecțiune din multe unghiuri, ca fiind nesănătoasă și îndeamnă la cultivarea spiritului și descoperirea adevăratului confort. Ceea ce face ca acest, să-i spunem dialog deschis, să fie și mai palpabil este locul în care a fost filmat (mai precis, în fața unui public live din cadrul Royce Hall, la Universitatea UCLA din California), dar și interacțiunea directă cu publicul.

Din punct de vedere semiotic, mesajul titlului este unul pozitiv, un imbold spre o acțiune realizabilã, într-un mediu incert. Dincolo de rezultatele cercetărilor efectuate de către scriitoare prin teoria elaborării progresive, documentarul este o radiografie a trăirilor fiecăruia dintre noi, o îndemnare la curaj, mai precis, la curajul de a fi noi înșine cu adevărat, cu angoasele și imperfecțiunile personale, cu nesiguranța și expunerea emoțională pe care nu vrem să le scoatem la iveală, dar pe care le afișăm pe rețelele sociale.

℗PUBLICITATE



Cu o sinceritate debordantă și un simț al umorului bine șlefuit, dr. Brown apelează la foarte multe exemple de trăiri din viața sa de familie. Totodată, consideră vulnerabilitatea ca pe ceva ce face parte din structura umană, chiar dacă asta înseamnă să recunoaștem și să ne asumăm faptul când nu știm ceva, să ne privim partenerul și să-i spunem deschis părerea noastră despre un anumit lucru sau fapt, dând la o parte rușinea, care face parte, și ea, din noi. Ne îndeamnă să avem curajul de a spune „nu știu“, sau „am greșit“. De asemenea, ne sfătuiește să nu ne reprimăm trăirile, să fim mai extrovertiți în relațiile foarte apropiate, să ne cultivăm spiritual în favoarea lui „eu însumi sunt destul“, în detrimentul unei competiții în care să vrem să părem a fi altcineva.

Apartenența, bucuria, empatia, încrederea, gratitudinea sunt elemente ce fac cromatica vieții să fie aproape psihedelică, însă reversul medaliei (sau absența lor), ne poate arunca în amorțeala solitudinii. Pledează pentru o viață plenar conștientă, însă, nelipsită de elemente ce ne ajută să facem distincția între bine și rău, dar pe care să le împletim pentru a a avea rezultatul dorit.

Curajul este laitmotiv în acest documentar, ca fiind soluție salvatoare pentru generațiile viitoare, acesta făcându-și prezența posibilă atunci când reușim să ne alegem scopuri fezabile, prin modalități tangibile, dar și prin încredere în forțele proprii. Demontează mituri înrădăcinate adânc în conștiința noastră, păstrând un registru pozitiv, lăsând senzația de a-ți fi dat, la final, toate elementele necesare (aici incluzând și mecanisme de autoapărare emoțională, plus o schemă precis detaliată), în vederea construirii vieții pe care o vrei, dar la care nu îndrăznești să accezi, asemenea unui puzzle ce doar trebuie asamblat.

„Call to courage!“ sau „Fii curajos!“ este mai mult decât un sfat, este un duș rece pe care ar trebui să-l facem fiecare pentru a ne opri din a fotografia clipele extraordinare, în detrimentul focusării asupra clipelor obișnuite. O altă povață dată de către dr. Brown este vizibilitatea pe care ne încurajează să o avem, prin cultivarea schimbării și renunțarea la non-angajament. Acestea ne vor ajuta să străbatem călătoria numită viață ca nefiind timp petrecut fără scop. Cărțile scrise de Brené Brown și traduse în limba română pot fi comandate aici.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0