Skip to content

Aici, la paginadepsihologie.ro ne propunem să vedem și să acceptăm că fiecare persoană are perspectiva ei asupra vieții iar fiecare dintre noi are dreptul să facă alegeri personale cărora tot noi le vom trăi consecințele. Atâta timp cât nu rănim pe nimeni, acestea sunt niște drepturi fundamentale ale fiecărei persoane pe care, ca organizație, noi am ales să le promovăm și să le păzim. A vedea perspective diferite de a ta nu este comod, dar noi nu ne propunem să oferim cititorilor noștri confort deoarece #puterearelațiilor nu este despre confort ci despre efort. Efortul de a putea accepta un punct de vedere diferit dar și curajul de a te lăsa descoperit în toată vulnerabilitatea ta umană. De aceea, când am fost contactați via email de interlocutoarea mea pentru acest interviu, care ne propunea un subiect care va naște, probabil, multe controverse, nu am stat foarte mult pe gânduri. Sperăm ca toată lumea să poată înțelege faptul că nu promovăm un anume stil de viață și niște opțiuni personale ale cuiva, ci ideea că fiecare are dreptul la propriile alegeri cât și respectul celorlalți față de aceste alegeri.

În primul rând, ne poți spune ce este o „Sugar Baby“ și un „Sugar Daddy“? Poate nu toți cititorii noștri sunt familiari cu acești termeni. Lucrurile pe care nu le cunoaștem ne sperie și ne provoacă reacții automate agresive sau pasiv agresive cum sunt critica și etichetarea. Ca să prevenim aceasta este nevoie să creștem familiaritatea cunoscând mai multe detalii despre cei din jurul nostru.

O Sugar Baby tipică este o femeie tânără, frumoasă și „goal-oriented“ – care are un scop precis pe care dorește să-l atingă, de cele mai multe ori este un obiectiv profesional. Primește o compensație în schimbul companiei, afecțiunii și atenției. Compensația constă în cadouri, însă de cele mai multe ori se extinde până la călătorii, concedii, oportunități profesionale și multe, multe altele. O femeie devine Sugar Baby pentru că dorește să trăiască o viață luxoasă, elegantă și lipsită de griji, să fie răsfățată cu cele mai rafinate obiecte, evenimente etc de către un Sugar Daddy. O Sugar Baby poate avea fie unul singur, fie mai mulți Sugar Daddies pe care îi vede în mod regulat. Sexul intervine, bineînțeles ca și într-o oricare altă relație de tip tradițional.

Un Sugar Daddy tipic este un bărbat matur și experimentat, în control deplin asupra vieții și economiei lui, de vârstă mijlocie sau chiar mai matur. Toți Sugar Daddies sunt bărbați de success, având profesii și poziții precum antreprenori, manageri, medici, parlamentari, avocați, etc. Unii dintre ei sunt căsătoriți, iar alții pur și simplu nu au timp pentru a avea o iubită, fie pentru că necesită prea multă energie, fie pentru că pur și simplu relațiile tradiționale nu sunt pentru ei. De asemenea, sunt cazuri în care un Sugar Daddy nu este atrăgător deloc, așa că nu are cum să „marcheze“ decât dacă își crează un profil pe site-uri de Sugar Dating. Spre deosebire de site-urile matrimoniale, pe un site de Sugar Dating bărbatul pornește cu o șansă. Având bani, este mult mai probabil ca o femeie să îi răspundă la mesaj.

De cele mai multe ori, o relație între o Sugar Baby și un Sugar Daddy, o relatie de Sugar Dating, este etichetată ca și prostituție. Pentru că ori de câte ori cei doi termeni apar împreună – „sex“ și „bani“, bineînțeles că acolo mergem cu gândul. Adevărul este că întradevăr există o linie foarte subțire între prostituție și Sugar Dating, dar există! O Sugar Baby nu va accepta o întâlnire cu un Sugar Daddy dacă nu este atrasă de el.  Un Sugar Daddy este un partener stabil, pe care îl ai pentru o lungă perioadă de timp, nu doar pentru o dată. O relație de Sugar Dating poate fi ascociată cu o relație tradițională, cu câteva mențiuni: bărbatul este de cele mai multe ori bogat și nu este asaltat de „dramă“, pentru că o Sugar Baby nu va aduce niciodată pe masă problemele personale și nu îi va reproșa mai nimic unui Sugar Daddy. Pur și simplu fără angajament.

Cum a început pentru tine această poveste?

Am avut mai multe încercări de a avea un iubit de vârsta mea. Însă, de cele mai multe ori, relațiile se sfârșeau înainte de a începe și asta din vina mea. Mă plictiseam. Aveam nevoie de provocări, nu sunt o persoană care să stea în zona de comfort foarte mult timp. Îmi doream să fiu pusă în diferite ipostaze; să fiu respinsă, să fiu adorată, îmi doream extreme, nu îmi doream normalul. Pentru că voiam să mă dezvolt din punct de vedere personal, fiind mereu în zona de comfort, nu înfloream deloc.

Am încercat diverse site-uri și mai ales Tinder, însă realizam că băieții de pe acele site-uri erau fie ciudăței, fie prea timizi ca să „combine“ o fată în viața reală. Mai citeam presa britanică și așa am aflat de Sugar Dating și de Sugar Daters. Cumva mă regăseam în unele povestioare, iar conceptul de Sugar Dating mi s-a părut interesant; am văzut o oportunitate pentru mine și cum îmi place să experimentez, m-am gândit că nu am nimic de pierdut dacă îmi creez un profil pe un astfel de site. Am căutat bineînțeles unul românesc, pentru că voiam să văd cum sunt bărbații români maturi. Spre bucuria mea însă, am văzut că de fapt pot intra în contact și cu bărbați din alte țări. E un lucru foarte tare să ai posibilitatea să înveți despre cultura unei țări chiar de la un om care a contribuit la crearea culturii respective, să stai de vorbă cu oameni care au făcut o diferență în țara lor, să înveți istorie și geografie nu din cărți ci de la oameni. Mi s-a părut foarte interesant.

Cum a fost copilăria ta și familia ta când erai mică? De la cine primeai atenție, cadouri și afecțiune când erai copil? Crezi că anumite întâmplări sau idei care ți-au fost transmise în copilărie te-au condus către acest stil de viață?

Cred că am avut o copilărie normală. Am crescut cu ambii părinți, deși mama mea îmi spunea mereu că ea nu și-a dorit să se mărite, însă așa trebuia. Mai mult decât atât, uneori îmi spunea că ea nu l-a iubit pe tatăl meu și lucrul ăsta se vedea prin certurile constante pe care le aveau. Nu am înțeles niciodată totuși de ce nu au divorțat – sunt împreună și acum și mama încă se mai plânge. Mama se ocupa în mare parte de mine și de fratele meu. Ea mergea la ședințele cu părinții, ea lua decizii dacă aveam voie să merg într-o excursie sau nu.

Aceste întrebări, de fapt mă fac să reflectez foarte mult.

Îmi dau seama că atunci când eram copil nu-mi doream mai nimic. Dacă mergeam la cumpărături nu-mi doream jucării sau haine sau alte chestii. Chiar nu-mi doream, eram mulțumită cu ce mi se dădea. Nu am crescut într-o familie săracă, dar nici bogată.

Afecțiune… Niciodată nu mi s-a spus „te iubesc“ sau „sunt mândră de tine“. Însă mereu când aveam musafiri, ambii părinți se „lăudau“ cu mine și cu fratele meu. Cadouri primeam de ziua mea, de Crăciun și alte astfel de evenimente.

Nu știu dacă anumite întâmplări, experiențe din copilăria mea m-au condus spre un asftel de stil de viață. Probabil mama, repetându-mi constant că ea nu și-a dorit să se căsătorească și certurile pe care le avea cu tata, au lucrat ceva în subconștientul meu și s-a pus o barieră: „Tu să nu faci așa!“. Însă nu pot să spun asta cu certitudine. Nu sunt specialist și nici nu sunt calificată în domeniu. Cred că pur și simplu felul meu de a fi și conștientizând că relațiile tradiționale mă plictisesc și nu mă provoacă, m-au făcut să devin Sugar Baby. Chiar nu știu…

Mai cunoști și alte femei sau bărbați care au adoptat acest stil de viață? Ai legat relații cu persoane aflate în circumstanțe similare sau este mai degrabă o lume singuratică?

Da, mai cunosc. Chiar mai multe persoane, atât femei cât și bărbați. Unii, cum sunt eu, o văd ca pe o relație absolut normală, doar că ai mai multe beneficii. Alții o văd ca pe o zonă gri și nu prea vor să vorbească despre asta. Probabil că nu sunt mândri.

„Acest stil de viață“ – dacă ar fi să ne întoarcem câteva zeci de ani în trecut sau chiar să întrebăm bunicii, vom afla că pe vremea lor, căsătoriile din interes erau absolut normale, nu? Adică, dacă reușeai să „pui mâna“ pe un bărbat bogat, erai asigurată (ca femeie) toată viața. De ce ar fi un lucru greșit în zilele noastre să te întâlnești cu un bărbat bogat care vine „dintr-o familie bună“? Pentru că în zilele noastre se numeste Sugar Dating și imediat corelezi asta cu prostituția? Mi se pare un pic greșit, având în vedere că lucrul acesta există încă din moși strămoși, doar că în zilele noastre a devenit un brand, ca să zic așa.

℗PUBLICITATEDupă cum am spus, depinde de fiecare dacă Sugar Dating-ul este o lume singuratică sau nu. În cazul meu nu este, pentru că eu aleg să vorbesc despre experiențele mele, oricât de ciudat ar suna, aleg să vorbesc cu mândrie. Nu am nimic de ascuns și știu că ceea ce fac eu, relațiile pe care le am, nu depășesc niciun principiu pe care îl am și nicio conduită etică. Să fiu într-o relație cu un bărbat bogat, mai în vârstă cu 20 de ani decât mine care să nu-mi pună interdicții și alături de care pot fi liberă să fac alegerile pe care le vreau, mi se pare excepțional.

Nu te temi că a fi o Sugar Baby îți poate face rău? Direct sau mai indirect? Mă refer la rău fizic – violență, hărțuială – dar și la posibilitatea de a pierde relații sau prietenii datorită faptului că oamenii sunt foarte rapizi în a emite judecăți de valoare asupra celorlalți și a eticheta. Cum te simți când ești văzută cu bărbați mai în vârstă?

După părerea mea, fie că ești o Sugar Baby, fie că alegi să te vezi cu bărbați de pe alte site-uri de matrimoniale sau chiar de pe Facebook, implica același risc. Ai un risc atunci când te vezi pentru prima dată cu un bărbat pe care nu-l cunoști, indiferent unde l-ai întâlnit. Fiind o Sugar Baby, acest risc nu este amplificat ci, după părerea mea, este la același nivel. Poți fi hărțuită și de un bărbat pe care l-ai întâlnit în club. Ori de câte ori ieși la o primă întâlnire cu un bărbat ai acest risc, indiferent unde l-ai întâlnit. De aceea, îmi place să am un Sugar Daddy stabil. E drept, uneori dacă vreau să mă întâlnesc cu un alt bărbat, conduc mai multe conversații în mediul virtual, iar întâlnirile sunt întotdeauna în public, în timpul zilei. Acum depinde și de abilitățile fiecăruia de a analiza omul și depinde și cum vede fiecare bărbat această lume a Sugar Datingului. După cum am spus și mai devreme, sunt și bărbați care cred că este pur și simplu ca la magazin: alegi femeia și o tratezi ca pe un obiect. Dar sunt și bărbați care înțeleg conceptul și te tratează ca atare. Am primit și nenumărate mesaje ofensatoare sau jignitoare, însă acele mesaje nu spun nimic despre mine, ci spun despre cei care le-au emis. Dacă ți se pare degradant ca o femeie să fie Sugar Baby, atunci de ce-ai dori să te întâlnești cu una? De ce te-ai coborî la un astfel de nivel?

Am pierdut relații, da, dar nu am ce face. Nu pot să aleg să trăiesc viața prin ochii altor oameni. Eu îmi doresc să trăiesc prin ochii mei, să fac ceea ce mă face pe mine fericită. Am învătat de-a lungul timpului că oamenii trebuiesc acceptați așa cum sunt. Sunt eu o persoană josnică pentru că sunt o Sugar Baby? Este X o persoană josnică pentru că l-a concediat de Y deși făcea treabă bună, însă a decis să o păstreze pe Z pentru că este o femeie care arată bine? Cine este îndreptățit să spună care dintre aceste 2 persoane greșește sau a greșit mai mult?

Oamenii te vor percepe după cum te afișezi. Nu știu dacă mă simt într-un fel când mă afișez cu un bărbat mai în vârstă, sincer, nici nu am reflectat la asta până acum. Iar în cercurile mele curente, este normală această diferență de vârstă. Vezi? Acesta este normalul meu. Mă simt apreciată, iubită și în siguranță. Pentru că știu că nu sunt folosită. Simți asta.

Cum au decurs relațiile tale de cuplu în ultimii ani, de când ești o Sugar Baby? Care sunt regulile fidelității? Ai relații doar cu Sugar Daddies sau ai și relații stabile cu alți bărbați?

Am un Sugar Daddy stabil. Iar regulile diferă de la cuplu la cuplu, de la situație la situație. Este necesară comunicarea, ca în orice altă relație. Dacă un singur Sugar Daddy nu îți poate îndeplini toate scopurile și aici ma refer la cele personale, financiare și sexuale, atunci poți compensa cu un alt Sugar Daddy. Greșit? Poate că da, poate că nu.

La început, mă vedeam cu mai mulți bărbați în același timp. Iar de cele mai multe ori sexul nu era o necesitate. Erau bărbați care pur și simplu voiau să se deconecteze de la rutina zilnică, voiau să cunoască o persoană nouă. Erau bărbați care voiau doar sex și atunci îi îndrumam către alte site-uri care au acest profil. Erau bărbați care voiau să fie însoțiți în călătorii de afaceri, bărbați care veneau pentru prima dată în România și voiau un localnic care să le arate țara nu din punct de vedere turistic, ci cum o vede un român. Mai erau și bărbați căsătoriți care voiau aventuri, o amantă pe care să o vadă în mod regulat. Nu vreau să mă văd cu bărbați căsătoriți, așa că spuneam pas. Dar, pentru două dintre prietenele mele acest aspect nu contează. Din nou, depinde de fiecare.

Dacă un bărbat îți oferă tot ce îți dorești, atunci poti fi exclusiv doar cu el.  Însă eu îmi doresc să mă descopăr din punct de vedere sexual cât mai mult și, ca să fim sinceri, nu ne-am născut să fim ființe monogame.

Cum este un bărbat care devine Sugar Daddy? Ce nevoi are el dar și ce nevoi poate să îndeplinească? Întreb asta deoarece cred ca nu este vorba doar de material ci și de partea emoțională a vieții.

Un bărbat devine Sugar Daddy atunci când a intrat într-o rutină și are nevoie de o provocare, de un proiect. De cele mai multe ori, din câte am experimentat până acum, se întâmplă atunci când bărbații intră în criza vârstei de mijloc. Își dau seama că au trăit mai bine de jumătate din viață și atunci vor să încerce ceva nou. Nu oricine poate deveni un Sugar Daddy, pentru că nu toți bărbații sunt împliniți pe plan financiar (să ai o Sugar Baby este un moft pentru un bărbat și necesită foarte mulți bani) și nu toți bărbații au ajuns la maturitatea la care să fi depășit concepția potrivit căreia locul femeii este în bucătărie. Și nu spun că femeia trebuie tratată ca pe un bibelou. Devii Sugar Daddy atunci când ești focusat pe cariera ta și nu ai timp de o iubită (pentru că o iubită necesită foarte multă energie) dar totuși ai nevoie de o prezență feminină în viața ta și aici nu mă refer neapărat la sex, ci ai nevoie de afecțiune și de cineva care să-ți ridice constant moralul, să te facă să te simți puternic. Devii Sugar Daddy atunci când îți plac provocările și ți-a plăcut din totdeauna să fii diferit de colegii sau prietenii tăi, devii Sugar Daddy din curiozitate, ca să „o faci și pe asta“. Încă o căsuță marcată în „the bucket list“. Și devii Sugar Daddy atunci când ai acumulat niște cunoștințe despre viață, despre lume, despre ce ne înconjoară și consideri că sfaturile tale sunt de folos; că ai putea fi un mentor pentru cineva.

Trăim o epocă a emancipării, în care multe femei și organizații pentru femei vorbesc despre egalitate între sexe. Relațiile de „sugaring“ sunt mai degrabă apanajul unor epoci în care bărbatul era cel care furniza bani sau bunuri în schimbul companiei femeilor. Cum crezi că te-a modificat din punct de vedere emoțional această experiență ușor discordantă cu trendul vremurilor în care trăim? Cum te percepi pe tine acum?

Ca să spunem lucrurilor pe nume, sunt avantaje și dezavantaje. Nu este totul roz. Dezavantajul este că, după părerea mea, o astfel de relație nu prea duce la căsătorie. Ce e drept, am mai citit un articol, două, în care se povestea cum dintr-o relație de Sugar Dating s-a ajuns la căsătorie. Însă eu nu prea cred în asta. De ce? Pentru că o astfel de relație începe din interes și din chimie. Adică vrei un Sugar Daddy pentru că este bogat material și intelectual și pentru că te atrage fizic. Nu-l vrei pentru ce este el și nu te prea interesează să-l descoperi. Vrei să-ți atingi scopurile, indiferent care sunt: vrei o mașină nouă, un apartament, vrei diversitate sexuală sau vrei pe cineva sa investească în afacerea ta.

Cum m-a afectat? Cred că m-a făcut mai egoistă, nu mă gândesc decât la binele meu, puțin cinică și am ajuns să nu mai cred în iubire adevarată, lucru care probabil mă va împiedica să-mi întemeiez o familie. Și cred că, de fapt, pierd lucrul pentru care am fost trimiși pe pământ – să procreăm. Din punct de vedere financiar, cred că mi-ar fi greu să mă adaptez să traiesc doar dintr-un salariu. Calitatea vieții mele a crescut foarte mult: normalul meu este să călătoresc aproape lunar pentru un city break, să fac vacanțe în destinații exotice, să nu te abții de la nimic sau să nu aștepți ziua salariului dacă îți dorești ceva. Cred că acest stil de viață mă face să am pretenții din ce în ce mai mari. Cu cât ai, cu atât îți dorești mai mult și m-am obișnuit să am un stil de viață luxos. Diplomele și calificările pe care le am – un teanc – nu îmi aduc satisfacțiile de care am nevoie și aici nu mă refer doar la aspectul financiar.

Sună clișeistic dar totuși trebuie să întreb: ai regrete? Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai face totul la fel? Ai schimba ceva?

Regrete… de regulă reprim tot ce nu îmi convine. Nu neapărat regrete, pentru că tot ceea ce experimentăm ne formează să fim ceea ce suntem. Îmi pare rău că nu am investit banii pe care i-am cheltuit până acum. În sensul că aș fi putut să-mi deschid o afacere, însă nici de acum nu e prea târziu. Îmi pare rău că atunci când am început să fiu o Sugar Baby nu am avut un scop bine definit. Pentru mine era interesant doar să cunosc oameni.

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0