Skip to content

Mulți dintre experții în psihologia dezvoltării, dar și cei care lucrează în cabinetele de psihoterapie cu persoane dornice să se înțeleagă și să se cunoască mai bine, spun că primii ani din viața rămân semnificativi pentru modul în care noi funcționăm la vârsta adultă. Ba mai mult, există diferiți autori de referință în domeniul științei sufletului care vorbesc despre existența și a unui sine de copil, alături de celelalte dimensiuni ale casei sinelui. Acest sine de copil este denumit, adesea, copilul interior sau copilul invizibil – dacă este să folosim conceptul propus de psihoterapeutul Gáspár György. 

Pornind de la metafora copilului invizibil, în ultimul episod din noul sezon #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina e Psihologie și susținut de nudoarunmoment.ro, jurnalista Andreea Brașovean și psihologul Gáspár György au vorbit despre moștenirea inconștientă cu care venim fiecare din propria copilărie. 

Copilul invizibil simbolizează atât amintirile noastre conștiente, cât mai ales pe cele inconștiente despre ceea ce s-a întâmplat cu noi în primii șapte ani de viață. Toate acele informații, experiențe și trăiri pe care le-am acumulat, chiar dacă nu ne mai amintim de ele, rămân stocate în memoria noastră corporală și ajung să ne influențeze cele mai semnificative momente de viață. Raportarea la propria persoană, interacțiunea cu copiii noștri biologici, relaționarea în cuplu, inclusiv dinamica noastră, sunt puternic influențate de moștenirile ascunse ale copilăriei noastre. 

Gáspár György ne spune că pentru a nu trăi ca și cum am fi fost condamnați pe viață de experiențele negative ale copilăriei (neglijență, abuz, molestare), este important să dezvoltăm o relație cu acest copil interior, să-i recunoaștem povestea și să-i fim alături, exact în acel mod în care părinții sau îngrijitorii noștri nu au știut să o facă. Fiecare copilul invizibil caută să beneficieze de alinare din partea unui adult, să-i fie validate emoțiile și astfel să-și găsească pacea. Atunci când noi, adulții, dezvoltăm o relație conștientă cu copilul invizibil din noi, ni se oferă șansa de-a ne redobândi forța și vitalitatea interioară, dar și libertatea de-a acționa precum un adult plin de iubire, compasiune și înțelepciune.  

Așadar, Andreea și Gáspár, în acest episod final, ne lansează invitația de-a face cunoștință cu copilul nostru invizibil și de a păși astfel într-o nouă lume psihologică definită de resurse, posibilități și energie creatoare. Procesul de împrietenire cu copilul din noi reprezintă o formă de reconectare cu părțile noastre pierdute, de care avem atât de multă nevoie pentru a lua decizii cât mai potrivite, a ne susține drepturile și a construi relații sănătoase cu cei din jurul nostru. 

Pentru a demara acest proces, primul pas este să acceptăm că avem un copil interior, care rămâne prezent pentru totdeauna în viața noastră de adult. Apoi să realizăm că în ciuda faptului că s-ar putea să nu ne amintim mare parte din copilărie asta nu înseamnă că nu avem acces la copilul invizibil. Fiecare experiență emoțională, pozitivă sau negativă, din viața noastră de zi cu zi poate fi un portal de trecere către lumea psihologică a copilului interior. 

℗PUBLICITATE



Următorul pas este să recunoaștem că acest copil interior este abandonat și lăsat să se descurce singur cu rănile sale psihologice și emoționale. Simpla conștientizare a sinelui nostru de copil reprezintă deja un mare progres, așa cum recunoaștere durerilor acestuia este partea cea mai importantă din procesul de transformare. Recunoașterea suferințelor copilului interior trebuie urmată de a-i oferi permisiunea să simtă necondiționat tot ceea ce simte. Mare limită din copilăria multora dintre noi este faptul că nu ni s-a permis să fim în contact cu emoțiile și sentimentele noastre, iar asta poate face ca uneori, adulți fiind, să nu ne permitem a simți energia sexuală sau, din contră, să fim copleșiți și controlați de această energie. 

Ascultă întreaga conversație despre copilul invizibil și descoperă cum anume poți ajunge la starea de pace atât de mult dorită. 

Cărțile la care s-a făcut referire în acest episod sunt: Copilul invizibilVindecarea copilul interior. Vă recomandăm, de asemenea, cursul online susținut de Gáspár – Copilul invizibil.         

Ascultă acum și episoadele anterioare din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de nudoarunmoment.ro, pe Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Anchor FM sau YouTube.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0