Skip to content

Una dintre cele mai frumoase, dar în același timp dificile perioade din viața unei femei este sarcina. Este adevărat că fiecare femeie percepe această perioadă diferit, bucurându-se de ea într-un mod unic și autentic. Însă un lucru este cert: totul se schimbă, începând cu alimentația și terminând cu rutina de skincare (parte despre care te invit să povestim în acest articol).

Dacă ești deja mamă, sigur știi că majoritatea produselor de îngrijire a tenului sunt interzise în perioada sarcinii. Mă refer, în special, la ingredientele active. Deoarece, până în acest moment, nu au fost făcute (suficiente) teste pe femei însărcinate, recomandarea este să nu le folosești deloc, pentru a evita orice riscuri asupra fătului.

Produse care sunt testate și sunt sigure

Deoarece în acest articol nu mi-am propus să vorbim doar despre ce este interzis, intenția este să te familiarizez, pentru început, cu produsele sigure*, iar apoi să vorbim despre ce ar fi de evitat și, în final, să atingem și tema sănătății emoționale.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Așa cum vei vedea imediat, lista ingredientelor sigure este scurtă, dar cel puțin știm că nu provoacă probleme:

  • Primul și cel mai sigur ingredient pe care îl poți folosi este acidul hialuronic. Deși denumirea sa conține cuvântul „acid“, acesta este unul dintre cele mai bune și blânde ingrediente pentru hidratarea tenului. Prin urmare, fii fără grijă!
  • Niacinamidele, derivat de vitamina B, este „cel mai iubit“ ingredient de către mulți experți în sănătatea tenului, pe care îl recomand și eu clientelor mele cu probleme legate de textura pielii, acnee sau pori dilatați. Să știi că îl folosesc la rândul meu, în mod regulat, și am observat îmbunătățiri semnificative. Îl poți folosi și tu, fără probleme.
  • Vitamina C este, de asemenea, printre preferatele experților în cosmetică și îngrijirea pielii. O poți folosi fără probleme atunci când ai hiperpigmentare, piele ternă și lipsită de luminozitate. Poți să-i descoperi liniștită beneficiile.
  • Acidul azelaic este un ingredient cu rol antibacterian și antiinflamator, folosit cu succes în tratarea acneei, a rozaceei sau a petelor maro. Este un ingredient de încredere.

Produse care nu sunt sigure și pe care îți recomand să le eviți

A venit momentul să trecem în revistă versiunea mai lungă a listei, și anume ingredientele interzise în sarcină. Acestea sunt de evitat, fie pentru că s-a dovedit că nu sunt sigure, fie din cauză că pot provoca malformații la făt:

℗PUBLICITATE



  • Acizii AHA și BHA sunt niște ingrediente active foarte bune pentru tratarea unor probleme ale pielii. Dar, din păcate, fac mai mult rău decât bine dacă le folosești în sarcină. Sugestia mea este să le eviți, inclusiv în perioada de dinaintea sarcinii, adică în procesul de procreare.
  • Peroxidul de benzoil este „cel mai iubit“ ingredient în tratarea acneei, având rezultate foarte bune. Însă este mult prea agresiv pentru a fi folosit fără probleme în sarcină, prin urmare ține-l la distanță de pielea ta.
  • Acidul tranexamic este un ingredient recomandat în tratarea petelor pigmentare sau a tenului cu pete. Dar nici în ceea ce-l privește nu există suficiente studii pentru a putea fi inclus în categoria ingredientelor sigure. Sugestia mea este să nu riști cu el.
  • Retinoizii, derivați de vitamina A, sunt ingredientele preferate de persoanele care-și doresc să întârzie îmbătrânirea pielii sau se luptă cu acneea. Dar avem teste de laborator care ne arată că administrarea lor în sarcină poate produce malformații fătului. Prin urmare, nu se recomandă în perioada sarcinii.
  • Hidrochinona, un ingredient mai puțin cunoscut, este recomandat doar de către dermatologi și nu poate fi cumpărat fără rețetă (cum este în cazul ingredientelor menționate mai sus). Are rezultate foarte bune în tratarea hiperpigmentării, dar fiind mult prea agresiv pentru piele, nu se recomandă în perioada sarcinii.

Este firesc să simți emoții diverse

Este adevărat că, uneori, poate fi dificil să te documentezi despre tot ce este indicat sau contraindicat, iar asta se resimte în corpul tău sub forma unor emoții sau afecte (senzații) neplăcute. Sugestia mea este să începi „cercetarea“ sau partea de educație, înainte de a rămâne însărcinată. Ingredientele active, precum retinolul, hidrochinona și acizii AHA sau BHA merită evitați, chiar cu câteva luni înainte de a începe procesul de procreare. Și asta pentru că unele ingrediente rămân active pe piele sau încep să-și facă efectul, chiar și după câteva luni de la utilizare.

Din punctul de vedere al procedurilor efectuate în salonul meu de cosmetică și al studiilor clinice existente până în prezent, cele mai sigure sunt hidrodermoabraziunea, microdermoabraziunea cu intensitate mai mică, oxigenul hiperbaric și masajul. Dar aș pune accent și pe sănătatea emoțională. Una dintre cărțile de mare succes din ultima perioadă este Outlive, a medicului Peter Attia. Este adevărat că nu-i o carte despre perioada de sarcină, dar este despre un alt subiect care s-ar putea să te preocupe: longevitatea. Medicul Attia este de părere că, dincolo de mișcare, somn și nutriție, al patrulea element-cheie pentru o viață lungă și de calitate este sănătatea emoțională. Iar în acest sens, poți alege din cărțile disponibile în librăria online a Paginii de Psihologie sau poți începe un proces de psihoterapie cu unul dintre experții recomandați de Pagină.

Sper să-ți fie utile informațiile din acest articol și să-ți poți crea o rutină sigură de îngrijire a tenului care să fie, în același timp, potrivită pielii și nevoilor sale.

*Cu toate că aceste produse sunt sigure, îți recomand să discuți cu medicul curant, înainte de a folosi orice ingredient despre care crezi sau știi că îți poate face rău. 


Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%