Skip to content

Miturile apar aduci când adevărul nu este cunoscut în întregime. Lumea se uită la adevăr prin gaura cheii, zărește lumini și umbre, crâmpeie de imagini și uite așa fiecare țese câte o istorie în legătură cu ce a văzut prin percepția și filtrul personal.

Cam așa este și cu acest diagnostic medical numit infertilitate. Cuplurile care trăiesc această experiență de viață dificilă nu împărtășesc foarte multe pentru că trăim într-o societate guvernată de prejudecații și preconcepții. Femeile se simt „vinovate“ că nu pot să aducă pe lume un copil „așa simplu“, cum fac toți cei din jur, și percep acest diagnostic drept un eșec personal. Bărbații nu vorbesc nici măcar cât o fac femeile, pentru că la ei se suprapune și peste alte aspecte care țin de neacceptarea vulnerabilității sau credința că ei trebuie să fie sexul tare. 

Nu putem să dăm vina pe nimeni, în mod particular, pentru această situație; dar putem să ne mobilizăm și să scoatem la lumină adevărurile.

Mitul # 1  Infertilitatea este o problemă a femeii

Din păcate, pentru că femeia este cea care dă naștere, spre ea a arătat toată lumea cu degetul dacă un cuplu nu poate să aibă copii; iar pe vremea inchiziției o mai și ardeau pe rug. Aș vrea să spun că, în zilele noastre, nu mai este cazul de arătat cu degetul, dar din păcate nu pot face asta. Ceea ce pot să fac eu este să împărtășesc această statistică:

  • 30% din cazurile de infertilitate de cuplu au cauză de natură feminină;
  • 30% din cazurile de infertilitate de cuplu au cauză de natură masculină;
  • 30% din cazurile de infertilitate de cuplu au cauză de natură feminină și masculină;
  • 30% din cazuri sunt de natură inexplicabilă.

Concluzia o trageți singuri.

Mitul # 2  Dacă ai un copil, poți să faci câți vrei

Chiar dacă o femeie a conceput cu succes înainte, este posibil să aibă probleme de fertilitate mai târziu în viață. Acest fenomen se numește infertilitate secundară, este mult mai comun și mai dureros, din punct de vedere emoțional, decât cred mulți oameni. 

Tot statistica ne spune că infertilitatea secundară este la fel de des întâlnită ca cea primară. Sunt diverși factori care pot duce la această situație și tocmai de aceea este bine să verificăm pe parcursul vieții cum stăm cu fertilitatea. În ziua de astăzi, există analize și teste care să ne ajute să vedem dacă există vreo problemă înainte să devină de nerezolvat.

Mitul # 3  Fertilizarea în vitro îți garantează un copil

Marea majoritate dintre noi, cei care ne aruncam în vâltoarea procedurilor de fertilizare în vitro, credem că batem din palme și la prima încercare apare și copilul. 

Cu cât suntem mai tinere, cu atât rata de succes a fertilizării în vitro este mai bună, mai ales dacă avem sub 35 de ani. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne scade rezerva ovariană și se deteriorează și calitatea ovocitelor.

Șansele aproximative ale reușitei procedurii (presupunând utilizarea propriilor ovocite), ceea ce înseamnă finalizare cu nașterea unui copil sunt:

  • Pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani: 53,9%.
  • Pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani: între 26% și 40,2%.
  • Pentru femeile cu vârsta de 41 de ani și peste: 3,9% până la 12,6%.

Din câte vedeți, statistica ne spune clar că poate fi un proces de durată. Iar eu vă spun (după 4 proceduri de fertilizare în vitro) că emoțional este foarte, foarte greu de dus dacă nu ai suport. Un alt aspect greu de dus este și cel financiar. Ceea ce vreau de fapt să subliniez este că avem nevoie de o foarte mare doză de realism bazată pe informare. Văd la multe dintre femeile cu care lucrez o cădere emoțională dramatică după prima nereușită, pentru că nici măcar nu s-au gândit că nu vor reuși. Această cădere emoțională le marchează tot parcursul din acel moment și lucrurile ar putea fi diferite dacă așteptările ar fi realiste.

℗PUBLICITATE



Mitul # 4  Consumul miezului unui ananas ajută la creșterea șanselor de implantare după un transfer de embrioni

Știați că ananasul este simbolul fertilității? Se spune că înainte de un transfer embrionar, parte a unei proceduri de fertilizare în vitro, trebuie să mănânci miezul unui ananas ca să se prindă embrionul. 

Deși ananasul conține un amestec de enzime numite bromelaină care reduce inflamația, nu există nici un fel de evidențe științifice că într-adevăr contribuie la fixarea embrionului.

Cu toate acestea, ați auzit de efectul placebo  – adică de puterea mintii umane de a  influența vindecarea dacă noi credem că un anume tratament funcționează deși el nu are nici o valoare din punct de vedere medical.   

Așa că liber la ananas, doamnelor!

Mitul # 5  Tratamentele de fertilitate eșuează doar din motive medicale

Aș vrea să strig în gura mare, și în Piața Universității, să mă audă o țară întreagă, că impactul emoțional al luptei cu infertilitatea afectează în mod real șansele de a deveni mame, de a deveni părinți. 

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care tratamentele de fertilitate eșuează este epuizarea emoțională. Lupta de a avea un copil este stresantă, tratamentele pot fi stresante, mai ales dacă nu funcționează sau dacă rămâi însărcinată și apoi pierzi sarcina și trebuie să o iei de la capăt. Lupta cu infertilitatea este o experiență foarte traumatizantă.

Dar avem și vestea bună că este dovedit științific că femeile care au urmat un program de aliniere minte-corp și-au mărit semnificativ șansele de a deveni mame. 

„Un studiu al Universității Harvard demonstrează că femeile care beneficiază de suportul tehnicilor de aliniere minte-corp au de 2 ori mai mari șanse de a obține o sarcină. […] Femeile care au participat într-un program de gestionare a stresului înainte sau în timpul celei de-a doua proceduri de fertilizare în vitro au înregistrat o rată de obținere a sarcinii cu 160% mai mare decât a femeilor care nu au urmat un astfel de program.“ (Domar & Nikolovski, 2002)

Mitul # 6  Încercăm, că până la urmă tot trebuie să ne iasă

Mintea mea se blochează când aud „Tot încercăm de 5 ani și nu ne iese. Oare de ce?“ Mie nu îmi vine să cred că în 2022 sunt încă cupluri care cred că până la urmă tot o să le reușească, deși încearcă de ani de zile. Poți să încerci și 100 de ani că tot nu o să-ți iasă, dacă ai trecut de un an fără reușită în cazul în care în care ai sub 35 de ani și 6 luni dacă ai trecut de 35 de ani. În aceste cazuri înseamnă că sunt probleme medicale de fertilitate. 

Vă recomand cu căldură și tărie să faceți o vizită la medicul specialist în infertilitate. Realitatea este că știm prea puțin despre ce înseamnă lupta cu infertilitatea, dar simt și văd că facem pași în direcția desființării acestor mituri și nu numai. Până la urmă, schimbarea este un șir de pași mici care duc către obiective mari: de a putea discuta deschis despre infertilitate, de a avea acces la informații corecte și reale și de a oferi sau primi sprijinul emoțional, de care este atât de mare nevoie în această călătorie.

Delia Peteu este psiholog clinician, coach inFERTILITATE, inițiatoarea evenimentelor gratuite eduFERTILITATEA și gazda podcast-ului De la inFERTILITATE la MAMĂ. Delia sprijină cu empatie și iubire femeile să treacă cu brio peste provocările vieții, cu calm și stabilitate emoțională, fără anxietate, nopți nedormite și fără să cadă în spirala îngrijorării. Indiferent că te lupți cu infertilitatea, treci printr-o despărțire sau prin criza oricărei vârste, nu-ți mai găsești sensul sau te simți copleșită de o situație pe care simți că nu o poți gestiona, Delia este aici pentru tine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0