Skip to content

Vara și-a intrat în drepturi. Și pentru a ne putea bucura în siguranță de vacanțe, Mozaic Media și Pagina de Psihologie au abordat la ediția de vară BabyCare subiectele calde, care ne preocupă când intenționăm să plecăm în concediu cu un bebeluș.

Prima vacanță cu bebe a fost tema sub care s-au desfășurat conferințele BabyCare, difuzate în mai și iunie săptămânal pe Facebook Pagina de Psihologie și avându-i ca invitați pe dr. Ilinca Tranulis, dr. Eliza Stan, moașa Anca Bălășoiu, dr. Doina Tăbăcilă și dr. Mihai Craiu. 

Dacă nu ați apucat să vedeți episoadele (puteți să o faceți oricând accesând această secțiune video), iată, pe scurt, care au fost temele abordate în această nouă serie BabyCare, susținută de La Roche-Posay, Synevo, Secom, Medicover, Lego Duplo, Aquatique, Urgo Romania, (un produs oferit de Laboratoires Théa, partenerul oftalmologilor).

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine.
Livrate săptămânal în inboxul tău.


Diversificare fără anxietate

Introducerea de alimente solide în dieta bebelușului în jurul vârstei de șase luni este o perioadă plină de anxietăți pentru părinți, consideră dr. Ilinca Tranulis (medic pediatru și consultant în lactație) în primul episod BabyCare. Dar rolul primelor solide este să obișnuiască tubul digestiv să se adapteze la noi alimente, explică medicul. Nu doar vârsta este cea care contează atunci când ne pregătim de începerea diversificării. Părinții trebuie să urmărească semnele care anunță că bebelușul este gata pentru această nouă etapă și pentru noi gusturi. Dacă stă deja singur în șezut, duce la gură obiecte, urmărește cu atenție gesturile noastre când mâncăm și încearcă să ne imite, acestea sunt câteva indicii că ar putea fi gata pentru diversificare. 

Așteptați-vă la multă mizerie când oferiți primele mese solide. Să atingă mâncarea, să se joace cu ea, acesta este modul prin care bebelușul se împrietenește cu solidele. Lăsați-l să o facă, ne sfătuiește dr. Ilinca Tranulis. 

Până la vârsta de un an, singurele dulciuri recomandate copiilor sunt fructele. Și chiar și după această vârstă, este de preferat să pregătim dulciuri în casă, cu o cantitate mică de zahăr sau cu îndulcitor și să le oferim rar. Zahărul nu aduce niciun beneficiu copilului, explică pediatrul. Vezi aici episodul din BabyCare, având-o ca invitată pe dr. Ilinca Tranulis.

Da, dinții de lapte se tratează!

Întrebarea pe care medicul pedodont Eliza Stan o primește cel mai des: este nevoie să tratăm dinții de lapte? Chiar dacă dinții de lapte se schimbă, ei trebuie tratați, explică Eliza Stan în cel de-al doilea episod BabyCare, având ca subiect dentiția copiilor. Mugurii dinților definitivi se dezvoltă în gura bebelușului încă din viața intrauterină. Și orice problemă a dintelui de lapte, chiar și o carie, poate afecta mugurele dintelui definitiv, spune pedodontul. Demineralizarea este prima fază a cariei dentare, o problemă cu care se confruntă și bebelușii până în trei ani. Tocmai de aceea, medicul îi sfătuiește pe părinți să meargă la stomatolog încă din preajma vârstei de un an și să îl introducă în atmosfera cabinetului medical, pentru a preveni episoadele de anxietate de mai târziu, când va avea nevoie de intervenții. Periatul dinților începe de la apariția primilor dințișori, cu periuțe speciale (degetare de silicon), apoi cu periuțe anti-înec, explică medicul. Urmărește episodul în care medicul Eliza Stan vorbește despre îngrijirea dinților la copii. 

Prima vacanță cu bebe

Este de preferat să nu plecăm în vacanță cu un copil mai mic de 6-8 săptămâni, îi sfătuiește moașa Anca Bălășoiu pe părinții începători, în cel de-al treilea episod BabyCare din această serie. Nu neapărat din cauza faptului că bebelușul este prea mic, ci și din grijă pentru mamă, care este încă lăuză. Chiar și după această perioadă, este de preferat să plecați mai întâi în vacanțe scurte, de trei, patru zile. Nu vă așteptați să stați cu vreun cocktail în față câteva ore sau să schiați fără griji câteva ore, vă previne Anca Bălășoiu. Va trebui să vă concentrați atenția pe bebeluș. 

Vacanțele la munte sunt recomandate pentru sugari și copii: sunt zone puternic ozonate, este mai liniște, temperatura este mai scăzută, iar copilul va mânca și va dormi mai bine, spune Anca Bălășoiu. Pentru un copil de până în 4-6 luni, dar și pentru mama lui, este mai obositoare vacanța la mare. Dacă bate vântul pe plajă poate antrena particule de nisip, trebuie să stați mereu sub umbrelă, să folosiți pălărioare sau creme cu grad mare de protecție. 

℗PUBLICITATE



Când pleci cu bebelușul în vacanță, bagajele cele mai indicate sunt gențile cu rotile, ușor de manevrat chiar și cu un copil în brațe. Ia cu tine și o geantă de umăr cu lucrurile copilului. Nu căra, însă, toată bucătăria, pentru a-i pregăti masa copilului. Dacă nu este alăptat, ci hrănit cu formulă, ia biberoane și tetine suficiente pentru 24 de ore. Dacă bebelușul a început diversificarea, poți folosi și borcănele din comerț cu mâncare gata pregătită. Dacă preferi să pregătești mâncarea de acasă, o poți pune în borcănele după ce ai pregătit-o și pune apoi borcănelele la fiert pentru 30 de minute, pentru a le „pasteuriza“. Este de preferat să nu începi diversificarea în vacanță sau să introduci noi alimente în meniu, pentru a evita situațiile în care copilul ar avea anumite reacții neplăcute, recomandă Anca Bălășoiu. Uite ce alte sfaturi are moașa pentru părinți.

Nu uita cremele de protecție solară!

Până la vârsta de șase luni este recomandat să evităm folosirea cremelor de protecție solară pentru bebeluși, ne spune dr. Doina Tăbăcilă, medic primar Dermato-Venerologie, invitată în cel de-al patrulea episod BabyCare. Și să nu expunem bebelușii direct în soare, ne sfătuiește medicul.

După această vârstă, factorul de protecție 50+ este cel recomandat pentru copii. Cremele de fotoprotecție pot avea filtru fizic sau chimic. Filtrele fizice asigură un ecran la suprafața pielii, nu pătrund în piele și, ca atare, ele ar fi mai indicate pentru copiii mici, explică dermatologul. Filtrele chimice absorb radiația ca un soi de burete și sunt recomandate la vârstă mai mare.

Factorul de protecție înscris pe cremă arată cât te protejează crema de ultravioletele de tipul B. Este important să alegi o cremă care te protejează și față de acțiunea ultravioletelor A, recomandă dr. Doina Tăbăcilă. Dacă este o cremă rezistentă la apă, este cu atât mai bine, spune medicul. Pentru a avea efect, crema de protecție trebuie aplicată cu 15-30 de minute înainte de a merge la plajă, pentru ca aceasta să aibă timp să acționeze. Crema se înnoiește din două în două ore, după ce copilul face baie, transpiră sau l-am șters cu prosopul. Este important să nu ne bazăm doar pe creme și să ferim copilul de razele soarelui cât mai mult. Arsurile solare înainte de 18 ani cresc cu 50% riscul de cancer de piele în viața adultă, avertizează dermatologul. Iată ce alte recomandări pentru vacanță și pentru îngrijirea pielii copiilor ne oferă dr. Doina Tăbăcilă. 

Bucurați-vă de concediu!

În concediu ne oprim, scoatem tot din priză și ne încărcăm bateriile. Nu faceți un milion de planuri înainte, vă sfătuiește dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, care a închis această serie de conferințe BabyCare. Faceți totuși o minimă documentare înainte de a pleca în concediu și întrebați cunoscuții cum a fost experiența lor cu copiii într-un loc unde doriți să mergeți, recomandă medicul.

Este important să aveți o trusă minimă de prim-ajutor și să puteți apela la un sistem medical de urgență, la nevoie. Câțiva plasturi rezistenți la apă, o cremă dezinfectantă antibacteriană și o sticluță mică cu apă oxigenată sau rivanol, medicamente pentru durere și febră (sirop și supozitoare) ar trebui să facă parte din trusa de vacanță, recomandă dr. Mihai Craiu. 

Și nu uitați de hidratare! Copilul alimentat la sân trebuie alăptat la cerere, iar în cazul în care vi se pare că nu este suficient hidratat, puteți administra apă plată, nu sucuri. 

Nu lăsați copilul în mașină, dormind, dacă sunteți nevoiți să faceți cumpărături sau să lipsiți din alt motiv din mașină. Temperatura poate ajunge vara în mașina lăsată la soare la peste 60 de grade și, în fiecare an, în Statele Unite se înregistrează zeci de decese din această cauză, avertizează medicul. 

Tot în ultimul episod din această serie BabyCare, dr. Antoanela Curici, director medical Synevo, ne spune care sunt condițiile de călătorie cu copiii în străinătate și care este procedura de testare pentru Sars-Cov2, iar dr. Roxana Novitchi, medic specialist pediatru în rețeaua Medicover ne spune care sunt situațiile în care trebuie să mergem cu copilul la medic, dacă avem neplăceri în vacanță. Aici puteți urmări ultimul episod din această serie BabyCare.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0