Skip to content

Profesorul Aaron T. Beck (n. la 18 iulie 1921) este psihiatru și psihoterapeut, profesor universitar emerit la Pennsylvania University, SUA, director al Beck Institute for Cognitive Therapy and Research și președinte de onoare al Academy of Cognitive Therapy, SUA.

A obţinut licența (undergraduate studies) la Brown University, SUA (Magna Cum Laude, în 1942) și a absolvit medicina la Yale University, SUA (1946). Ulterior a fost profesor la Pennsylvania University, SUA, unde și-a desfășurat întreaga carieră academică.

Profesorul Aaron T. Beck a avut o carieră academică de excepție în domeniul sănătății mintale, fiind un produs academic al prestigiosului sistem Ivy League (ex. Brown-Yale-Pennsylvania).

Până în prezent a publicat peste 540 de articole științifice (în reviste de top din domeniu) și este autorul (sau coautorul) a peste 22 de cărți de specialitate. Cele mai multe din cercetările sale au fost susținute din fondurile federale americane prin National Institute of Mental Health. Este autorul faimoaselor teste psihologice pentru evaluarea anxietății și depresiei („Scalele clinice Beck“), unele din cele mai utilizate teste psihologice la nivel internațional.

℗PUBLICITATEA creat „Psihoterapia cognitivă“ (cognitiv-comportamentală) în anii ’60, care este astăzi cea mai practicată formă de psihoterapie din lume, ajutând practic milioane de oameni aflați în suferință pe tot cuprinsul planetei. Într-adevăr, „Psihoterapia cognitivă“ este considerată cea mai importantă dezvoltare din ultimii 50 de ani din domeniul sănătății mintale.

În acest context, cu rol anecdotic, dar și istoric, merită amintit că înainte de a inventa „Psihoterapia cognitivă“, Aaron T. Beck era un psihanalist convins și practicant, căruia însă i s-a refuzat calitatea de membru în American Psychoanalitical Institute pe motivul că interesul său în cercetare și faptul că pune sub semnul întrebării unele dogme psihanalitice ar arăta că nu este suficient de bine analizat (sic!):

„…on the grounds that his mere desire to conduct scientific studies signaled that he’d been improperly analyzed…“ (vezi The American Scholar)

Astăzi, ca urmare a activității sale științifice extraordinare, profesorul Aaron T. Beck este inclus în Highly Cited Researchers (Web of Science), ceea ce arată că se află în primii 0.5% de cercetători performanți din lume în domeniul sănătății mintale. A primit numeroase distincții universitare onorifice (ex. de la Yale University) și academice (ex. membru în American Academy of Arts and Sciences). Analizele de specialitate efectuate de American Psychological Association (după anul 2000) îl consideră cel mai influent psihoterapeut în viață și unul din primii 5 ca influenţă din istoria psihoterapiei. Pentru toată contribuția academică a primit în 2006 faimosul premiu Lasker Clinical Medical Research Award (informal, considerat de cei din acest domeniu ca „the american Nobel for Clinical Medicine“) și a fost numit între cei 10 profesioniști care au format psihiatria americană modernă („…10 individuals who shaped the face of American Psychiatry…“).

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0