Skip to content

În cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, difuzat în fiecare duminică pe frecvențele Radio Europa FM, Mirela Retegan și Gáspár György au abordat subiectul „mersului“ la psiholog. Mai exact, au vorbit despre când cer părinții sprijin de specialitate pentru copilul și familia lor, ce se întâmplă în cabinetul unui psiholog și cum pot contribui ședințele de psihoterapie la starea de bine a întregii familii. 

Înainte de toate, Gáspár ne-a explicat că primul pas pe care-l face psihologul este să asigure un cadru optim pentru conversații și apoi să-i ajute pe părinți să facă diferența între persoana copilului și eventualele comportamente indezirabile ale acestuia. Mai exact, dacă părintele spune „Copilul acesta este obraznic!“ sau „Copilul acesta este agresiv!“, psihologul va ajuta adultul să reformuleze problema într-un limbaj mai sănătos și empatic – „Înțeleg că fiul dvs. are unele comportamente pe care le descrieți ca fiind obrăznicie.“ Sau „Aud că fiica dvs. manifestă uneori comportamente agresive“. 

După prezentarea contextului de viață și descrierea problemelor, psihoterapeutul de familie va căuta să identifice care sunt acele nevoi ale copilului care nu sunt îndeplinite și cum anume contribuie tiparele relaționale din familie la menținerea comportamentelor indezirabile. Cu alte cuvinte, în viziunea terapeutului de familie problema nu este a unui singur membru din familie, în acest caz a copilului, ci este rezultatul modului în care funcționează întregul sistem. 

℗PUBLICITATE



Astfel, dacă problema este comună și rezolvarea acesteia este tot o sarcină comună, iar psihoterapeutul va încuraja, înainte de orice, părinții să se implice în noi modalități de interacțiune cu copilul. Atunci când vine vorba despre procesul de transformare psihologică, responsabilitatea primară îi revine părintelui. 

Mai multe informații pe marginea acestui subiect și despre conversația dintre Mirela și Gáspár sunt disponibile în înregistrarea video de mai jos. 

Unul dintre ascultătorii emisiunii a câștigat cartea Parenting, de dr. John Gottman. Ascultă și tu, în fiecare dumică, Antrenorul părinților și află cum poți câștiga o carte din colecția #ParentingConștient a Paginii de Psihologie.       

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0