Skip to content

Viața fiecăruia dintre noi este imperfectă. Avem perioade bune și perioade grele, iar mare provocare constă în a descoperi frumusețile existenței umane chiar și acolo unde mintea ar fi tentată să ne spună că nu există decât durere și suferință. Un astfel de proces psihologic necesită maturitate și, mai presus de toate, o doză semnificativă de compasiune pentru a accepta viața așa cum este, fără să ne pierdem în episoade dramatice sau să ne victimizăm ca niște păpuși de cârpă. 

O astfel de poveste i-a marcat și viața Cristinei Bălan, una dintre cele mai inimoase artiste din industria muzicală românească. În urmă cu câțiva ani, pe când se afla în una dintre cele mai frumoase perioade din viața ei, a aflat de la medicul ginecolog că unul dintre feții din pântecul ei avea sindromul Down. Un moment de răscruce pentru majoritatea oamenilor, dar și un context care ne poate schimba considerabil modul în care ne raportăm la viață, la ceilalți și la relații. În ciuda propunerii de a renunța la sarcina gemelară, Cristina a ales să se documenteze, să citească despre ce înseamnă să fii părintele unui copil atipic și să accepte cadourile vieții așa cum i-au fost dăruite. 

La finalul perioadei de sarcină, Cristina a născut doi băieți, ambii cu sindrom Down, care reprezintă cel mai de preț dar primit de la viață și pe care a învățat să-i iubească exact așa cum sunt. Din experiența Cristinei reiese atât de clar că responsabilitatea părintelui este aceea de a-și iubi copiii indiferent de forma, culoarea sau condiția bio-psihologică a acestora. Mesajul artistei în acest sens este extrem de uman: „Cum aș fi putut să le spun copiilor mei că i-am iubit, atât timp cât știam că nu au nicio problemă, iar acum, că am aflat de sindromul Down, nu-i mai iubesc?!“

℗PUBLICITATE



De asemenea, merită subliniat și faptul că, în viziunea Cristinei și a partenerului ei, familia lor nu a împovărat societatea cu doi copii cu dizabilități, pentru că aceștia pot fi utili societății – mesaj pe care ar fi atât de important să-l înțelegem cu toții, pentru a nu mai privi cu alți ochi familiile și copiii cu dizabilități.

Despre cum arată viața unei mame cu doi copii cu sindrom Down, despre cât de multă iubire există în sufletul unei femei și despre cum ne găsim curajul de-a transforma societatea într-un loc accesibil pentru toți oamenii au vorbit jurnalista Andreea Brașovean și artista Cristina Bălan în cel mai recent episod din seria #BraveTalk – despre curajul de a fi femeie. 

Descoperă pe canalul nostru de YouTube și celelalte povești de viață prezentate în seria #BraveTalk (un proiect video realizat de Pagina de Psihologie și susținut de Clubul de carte al lui Gáspár): Camelia Șucu, Noemi Meilman, Andreea Bălan și Chris Simion-Mercurian.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0