Skip to content

În cele câteva rânduri care urmează, am să încerc să scriu despre psihoterapeut și felul în care văd rolul acestuia în terapia anumitor tulburări, chiar și dintre cele mai grave, dar mai ales în îmbunătățirea vieții oricărui individ.

Pe rețelele de socializare circulă o afirmație destul de adevărată care, sintetizată, spune că noi toți avem probleme, dar la terapie ajung doar cei care doresc să și le rezolve. E și haioasă și foarte adevărată.

De cele mai multe ori, replica aproape automată la întrebările deseori retorice „De ce nu faci ceva să-ți fie mai bine?“ sau (mai țintit) „De ce nu ceri ajutor, ca să-ți rezolvi problemele?“ este „Nu am timp“. Și, da, așa e. Când intri în vâltoarea numită „viață“, parcă nu mai ai timp. Cel mai bine vedem cum și cât de „rapid“ se scurge viața pe lângă noi. Vedem asta mai ales atunci când, de exemplu, călătorim și suntem găzduiți de alte familii care, din păcate (sau din fericire), la sosirea noastră nu reușesc să-și ia liber câteva zile și au de mers la serviciu, de îndeplinit toate rutinele zilnice etc. Atunci vedem pe bune cât de ocupați suntem noi, oamenii – în goana noastră, cum spunea cineva, după muncă sau bani; iar apoi suntem ocupați să ne cumpărăm cu bani liniștea și fericirea sau, în cazuri mai rele, sănătatea.

Și despre sănătate vreau să vorbesc, chiar dacă, de data aceasta, mintală. Se zice că, dacă nu te simți bine și în urma investigațiilor nu se găsește nimic concret, adică hardware-ul e bun, înseamnă că ai ceva la software – adică, popular spus, la „mansardă“. Se întâmplă, da, să obosim, de la atât de mult alergat, de la probleme, de la lipsa de colaborare, de la lipsa de afecțiune, de la absența conștientă și de la a trăi cu noi înșine de-adevăratelea. Știți, ca atunci când ne jucam de-a v-ați ascunselea și eram acolo trup și suflet.

Și dacă, până la urmă, ești în procesul de a-ți căuta un psiholog, un psihoterapeut, unde te adresezi? E și internetul o soluție bună pentru a-ți găsi un psiholog, dar cel mai frecvent îl alegi în funcție de recomandările altora: „Dacă a fost X și uite ce bine i-a prins, încerc și eu“. Sau, în fine, pot exista varii motive pentru care un psiholog și nu altul îți inspiră încredere. Prea puțini clienți fac cercetări pe internet pentru a căuta informații cu privire la orientarea psihoterapeutică a unui psiholog. Însă, da, tehnicile sunt importante; dar și mai important este omul. Proverbul „omul sfințește locul“ rămâne valabil și în acest domeniu.

Până la urmă, și din discuțiile cu alte persoane, și din feedbackul de la pacienții mei, rezultă că foarte mult contează omul. Mai mult decât atât, studiile de specialitate afirmă că relația terapeutică contribuie la vindecare undeva între 30%-40%, adică mai mult decât abordarea terapeutică în sine.

℗PUBLICITATE



Dar ce se întâmplă acolo, între un om și altul, care vine cu problemele lui? Terapeutul este călăuza ce ghidează persoana care cere ajutor, să ajungă în „luminiș“. Asta, dacă vrei să vezi procesul terapeutic ca un drum de munte, greu, dar frumos și care până la urmă merită urcat – dacă ești perseverent, căci în vârf ajung doar cei ce au făcut pas cu pas întregul traseu.

Răspunsurile se află în fiecare dintre cei care ajung să ceară ajutor. Ce anume face ca un terapeut să fie bun este faptul că el scoate la iveală acele răspunsuri – cele mai potrivite pentru persoana în cauză, pentru problema din momentul prezent și pentru posibilitățile in situ. De asemenea un terapeut bun face ordine în gândurile, emoțiile și comportamentele unui client – care adesea recunoaște el însuși că a ajuns „în sfârșit, răvășit de probleme“.

Aparent, e ceva banal. Dar, credeți-mă, dacă nu ați trecut deja prin acest proces, nu e deloc ușor să găsești pe cineva cu care să rezonezi, să simți că te înțelege și, mai mult decât atât, că te poate și ajuta. Da, „să te ajute să te ajuți“. Scurt spus, dar îndelung așteptat – acest ajutor.

Ca în orice proces evoluționist, începem să trecem de la rețete de genul „Fă așa ca să…!“ sau „10 reguli ca să…“ (faimoasele rețete scurte, care parcă printr-o vrajă ne rezolvă orice problemă), la „Hai să ne căutăm (cu sau fără ajutor) soluții în interior“. Da, am nevoie de soluții pentru MINE, ACUM, pentru ACEASTĂ PROBLEMĂ. Mă pot ajuta singur? Sau am nevoie de un pic de ajutor din afară? Aceasta este întrebarea.

Iar dacă nu au ajuns încă să ceară ajutor, unii oameni sunt încă în plin proces de tatonare. Sau, poate, problemele lor nu sunt încă suficient de stringente încât să-i determine să apeleze la ajutor de specialitate.

Ramona Lupu este psiholog, doctor în psihologie, lucrează ca logoped atât în sistemul privat într-un cabinet din Cluj Napoca, cât și în sistemul public de învățământ și de sănătate. Practică psihoterapia cognitiv-comportamentală, dar și psihologia clinică și logopedia, despre care spune că îi oferă satisfacții ireversibile – întrucât pronunția odată corectată nu mai poate fi pierdută, ca achiziție.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0