Skip to content

Recunoașterea nevoilor și exprimarea acestora este o reală provocare pentru mulți dintre adulți, dar lucrurile se complică și mai mult atunci când ne referim la o categorie specială de nevoi, și anume cele sexuale. În ceea ce privește viața de cuplu, experții ne recomandă să vorbim despre nevoile noastre, dar pentru o bună comunicare în acest sens este necesară cunoașterea propriei profunzimi sexuale. 

Pentru a ne găsi vocea și curajul de-a înfrunta o eventuală rușine sau avalanșă de frici și îngrijorări, este indicat să ne examinăm propria sexualitate și să recunoaștem nenumăratele limitări, dar și punctele de creștere. Psihologul relațional, Gáspár György, partenerul de dialog al Andreei Brașovean din noul sezon din #EpicTalk – The podcast, este de părere că această cunoaștere implică conștientizarea percepțiilor personale despre sex, identificarea mesajelor cu care am venit de acasă, descoperirea propriei unicități sexuale, evaluarea eventualelor abuzuri și înțelegerea sau recunoașterea faptului că există multe lucruri pe care nu le știm. Abia după ce facem spațiu în mintea noastră pentru aceste aspecte vom găsi disponibilitate pentru a înțelege și accepta sexualitatea omului alături de care trăim și cu care intenționăm să dobândim o siguranță sexuală și o stare de bine. 

Mai apoi, este important să fim atenți și la modul în care comunică corpurile noastre; da, avem nevoie de educație sexuală, iar aici mintea capătă rolul central, dar sexualitatea este o dimensiune a vieții în care corporalitatea este esențială. Dincolo de cunoașterea cognitivă a nevoilor, este important să ne ascultăm și mesajele pe care trupul ni le transmite, pentru că s-ar putea să descoperim preferințe și părți din noi despre care nu știam că există. 

℗PUBLICITATEÎntreaga conversație despre subiectele de mai sus, dar și multe alte idei ingenioase sunt disponibile în al patrulea episod din #EpicTalk – The podcast. De asemenea, ascultă și alte episoade din podcast accesând platformele SpotifyApple PodcastGoogle PodcastsAnchor FM sau YouTube

Cărțile recomandate de Gáspár György pe această temă sunt: Inteligența erotică, De la ceartă la dialog, Căsnicia, pe roate sau pe butuci?

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0