Skip to content

Recomandarea de film pentru luna octombrie vine din partea Andrei Stoian, psiholog clinician și psihoterapeut în formare în cadrul AMPP. Preocupată de justiția socială, de drepturile omului și de egalitatea între semeni, Andra ne recomandă un serial care ne poate ajuta să ne cultivăm atât nivelul de conștientizare, cât și perspectiva asupra diversității umane. 

„Am văzut cele opt episoade din Heartstopper într-un weekend din vara asta și mi-a dat energie și stare de bine pentru câteva săptămâni. Serialul are în centru dezvoltarea relației dintre Nick și Charlie, colegi de bancă în liceu, o poveste aparent simplă, dar atât de sinceră, autentică, duioasă și plină de emoție.

Portretizarea persoanelor din comunitatea LGBTQ+ în media este de multe ori foarte departe de realitate, fiind încărcată de stereotipuri, cu bărbați foarte feminini, consumatori de substanțe, în relații disfuncționale de cuplu etc. La fel ca serialul Sex EducationHeartstopper arată o imagine mai realistă a diversității sexuale, pe care o tratează cu respect și o normalizează într-un mod autentic.

Pe lângă dezvoltarea relației de iubire dintre Nick și Charlie, putem vedea dinamica relațiilor acestora cu prietenii lor – Nick face parte din echipa de rugby a școlii, e în grupul băieților populari și adesea bullies, și Charlie are prieteni foarte diverși, adesea considerați ciudați de către ceilalți, însă foarte dedicați relației lor de prietenie. În acest context, serialul abordează și relațiile persoanelor din comunitatea LGBTQ+ cu familiile lor, abordând într-un mod foarte empatic și grijuliu subiecte precum dificultatea unui coming out, familii monoparentale și relațiile de fratrie.

℗PUBLICITATECharlie este o victimă a bullyingului în școala în care învață și discuția despre acest subiect se centrează mai mult pe rolul martorilor, un rol extrem de important și adesea neglijat atunci când vorbim despre asta. Iar apropo de relații, Heartstopper vorbește și efectele pe care social media le poate avea asupra interacțiunilor noastre și modul în care gestionează adolescenții popularitatea pe care o au online, offline.

Toată povestea este încununată de un joc actoricesc foarte bun, de o muzică perfect aleasă și de animații de care vă veți îndrăgosti.

Serialul Heartstopper este construit pe baza benzilor animate ale lui Alice Oseman, iar acum sunt în derulare filmările pentru sezonul doi. Deși personajele sunt adolescenți, Heartstopper este pentru toate vârstele, la fel cum e și iubirea. Așa că faceți-vă un cadou weekend-ul acesta și lăsați-vă îmbrățișați de această minunată poveste – e posibil să simțiți furie, tristețe, melancolie, dar și multă duioșie și drag. Iar dacă apar lacrimi, cel mai probabil, vor fi de fericire“. 

Serialul este disponibil în România pe platforma Netflix. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0