Skip to content

Cuvântul intimitate poate fi interpretat ca „a vedea în interiorul cuiva“. Pentru majoritatea, asta înseamnă „privește‐mi durerea, rușinea și teama“. Puțini dintre noi avem atât de multă încredere într‐o altă persoană. Începem să ne temem; simțim nevoia să ne închidem în noi înșine și să rămânem în siguranță. Iar de obicei nu ne închidem într‐o manieră elegantă. Suntem prea speriați; ne închidem în noi cu furie, sau ne retragem în tăcere, fără să oferim vreo explicație. 

E necesar să te protejezi singur. Poate să fie periculos să ai încredere prea repede în cineva; copiii tăi interiori riscă să fie răniți. Poate să fie periculos să dezvălui prea multe lucruri, prea repede; copii tăi devin astfel vulnerabili. Ce poți face, însă, este să te folosești de instrumentele pe care le‐ai dezvoltat în cadrul lucrului tău cu copiii interiori, astfel încât aceștia să se simtă protejați de adultul din tine. În lucrul cu temerile copiilor interiori, poți să te dezvălui într‐un ritm ce‐ți permite să gestionezi sentimentele copiilor tăi. Nu va trebui să fii copleșit de temerile lor, să reacționezi exagerat, sau să devii blocat. 

Dacă reușești să te separi de propriile temeri și să lucrezi asupra durerii copilului tău interior, atunci poți să‐ți croiești cu ușurință drum prin aceste sentimente – sau, cel puțin, poți să‐ți croiești drum prin ele fără să‐ți sabotezi relația! 

Greșeli pe care le comitem cu toții

E important să‐ți dai totuși seama că o să repeți cel mai probabil ce ai învățat despre intimitate din perioada copilăriei. Indiferent cât de mult încerci să te convingi că o să te comporți altfel, există o parte din tine care o să se comporte la fel. Aceasta reprezintă copilul interior care și‐a urmărit părinții și a învățat ce înseamnă să iubești. 

Dacă ți‐ai văzut părinții certându‐se, copilul tău interior o să asocieze iubirea cu violența. Acesta poate apoi să repete tiparul respectiv, sau să respingă orice apropiere pentru că‐i este teamă. 

℗PUBLICITATE



Dacă ți‐ai văzut în copilărie tatăl că are mai multe aventuri extraconjugale, e posibil să existe un copil interior care să se teamă de apropiere, pentru că aceasta presupune și infidelitatea. Poate că vei ajunge într‐o relație cu cineva care are aventuri, repetând în mod inconștient acest tipar. 

E esențial, atunci când începi să‐ți examinezi conflictele din relații, să vezi ce înseamnă acestea pentru copilul tău interior și cum definește el dragostea. Am lucrat cu cupluri înainte de căsătorie, ce aveau nevoie de consiliere din cauza fricii și ambivalenței pe care o simțeau. Primul lucru pe care l‐am întrebat a fost, „Ce ați văzut în căsnicia părinților voștri?“ De obicei răspunsurile au fost foarte negative. „Așa că cine are nevoie de mariaj“, i‐am întrebat, „când e singurul model de care ați avut parte?“ Am examinat apoi lucrurile pozitive pe care le‐au învățat de la părinții lor despre dragoste și parteneriat, iar apoi ceea ce au învățat din propriile experiențe și din observarea altor persoane. Odată ce au început să vadă acele conexiuni, au putut să lucreze asupra copilului interior care nu‐și dorea căsătorie și care nu știa nimic despre iubire. 

Aceasta reprezintă fundația multora dintre problemele din relațiile tale. Poți examina aceste probleme, inventariind sentimentele pe care copilul tău interior le are față de relațiile romantice. 

Extras din cartea Ghidul copilului interior

Cathryn Taylor este licențiată în terapie familială și în terapia dependențelor. În timp, Cathryn Taylor și-a rafinat abordarea pentru a putea ajuta persoanele copleșite de experiențele trăite — fie incest, divorț, faliment, boală sau accident — și include mai mult decât munca cu copilul interior, pentru care este ea recunoscută.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0