Skip to content

Luna decembrie 2019 a debutat cu un anunț ce a surprins lumea politică și a deschis mai multe orizonturi la nivel internațional. Mai precis, social-democrații finlandezi (care dețin o coaliție guvernamentală compusă din cinci partide, toate fiind conduse de femei) au numit-o – într-un moment sensibil din punct de vedere politic, datorită faptului că Finlanda deținea în acel moment Președinția Consiliului Uniunii Europene – în funcția de Premier pe Sanna Mirella Marin (în vârstă de numai 34 de ani).

Deși s-a tot dezbătut controversatul istoric familial al acesteia, Marin rămâne, iată, cel mai tânăr șef de guvern, la nivel mondial. Aflată în funcție de puțin timp, Sanna Marin debutează cu un anunț primit cu mult entuziasm de electorat: mai precis, politiciana propune ca săptămâna de lucru să fie de 4 zile, a câte 6 ore pe zi.

Potrivit platformelor media Scoop.me și Kontrast.at, Premierul Marin consideră că programul propus le-ar permite oamenilor să petreacă mai mult timp împreună cu familia și prietenii, să-și urmeze hobby-urile, dar și să-și dezvolte latura culturală. În prezent, alianța de stânga condusă de Sanna Marin a cerut o perioadă de testare a proiectului propus.

Încă din 2003, producătorul de automobile Toyota revoluționa industria tehnologiei suedeze și introducea ziua cu doar 6 ore de lucru, dar cu plata integrală a celor 8 ore, în uzina sa din Göteborg (al doilea oraș ca mărime din Suedia). Asta a făcut ca angajații să fie mai motivați și să se dedice exclusiv muncii – lucru care a condus, inevitabil, la o creștere a profitului, prin scurtarea ședințelor și eliminarea timpilor morți petrecuți de angajați pe internet.

Un exemplu similar, dar tot cu rezultate notabile, s-a raportat tot în Göteborg – unde, începând cu anul 2015, a fost redus programul de lucru pentru cei care munceau în spitale și în zona serviciilor sociale. Rezultatele au indicat faptul că oamenii deveniseră mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi. Iar din punct de vedere financiar, lucrurile au decurs tot mai bine, întrucât oamenii s-au angajat în număr mai mare și a scăzut numărul pensiilor de invaliditate, precum și al celor aflați în concediu medical.

℗PUBLICITATE



Concentrarea timpului de muncă – în așa fel încât accentul să fie pus, cu precădere, pe calitatea vieții oamenilor – nu poate fi decât binevenit și încurajat de către electorat. Cu cât aceștia simt că lucrurile se mișcă în funcție de latura umană și nu depind exclusiv de business, cu atât mai mult crește productivitatea și se creează bunăstarea la nivel individual și familial.

Corecție 14.01.2020:

Ei bine, propunerea de instituire a săptămânii de lucru de 4 zile nu figurează în programul guvernului finlandez și nici nu se pune problema luării sale în considerare în perioada următoare, după cum au precizat surse guvernamentale citate de News Now Finland, iar Sanna Marin a scris pe contul său de Twitter că reducerea zilei de muncă este un obiectiv al social-democraților, dar, ca să fie clar, ideea nu a făcut parte niciodată din programul guvernului.

De asemenea guvernul condus de Marin a publicat pe Twitter un mesaj prin care încearcă să clarifice situaţia şi să disperseze incertitudinea: „În programul de guvernare al Guvernului Finlandez nu există nicio menţiune cu privire la o săptămână de lucru de patru zile. Această problematică nu este pe agenda guvernului. Premierul Sanna Marin a discutat despre această idee într-un panel de discuţie în care a fost invitată în cadrul unei conferinţe, atunci când era Ministrul Transportului, şi nu a mai menţionat acest subiect în perioada recentă.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0