Skip to content

Breaking news-ul zilelor acestea este că social-democrații finlandezi (care dețin o coaliție guvernamentală compusă din cinci partide, toate fiind conduse de femei), au numit-o (într-un moment sensibil din punct de vedere politic, datorită rolului președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene) lider pe Sanna Mirella Marin (în vârstă de numai 34 ani, actualmente Ministru al Transporturilor) și viitor Premier – începând de săptămâna ce urmează. Aceasta a ajuns în postura dată în urma demisiei lui Antti Rinne (survenită din cauza felului în care a acesta a gestionat o grevă a poștașilor, lucru ce i-a adus pierderea unui vot de încredere al unui membru din coaliție).

Știrea exactă este că Sanna Marin va fi cel mai tânăr premier din lume și, chiar dacă are o vârstă fragedă, aceasta are o carieră politică de mai bine de patru ani petrecuți numai în Parlament. Totodată, experiența sa înglobează și perioada scursă la cârma Consiliului Municipal din Tampere (2012-2017), precum și anul 2014 în funcția de vicepreședinte a Partidului Social-Democrat (aleasă și realeasă cu din ce în ce mai multe voturi).

Toate acestea vin la pachet cu experiența acumulată în plan personal, experiență care nu a fost deloc una facilă, iar asta pentru că Sanna Mirella Marin a crescut în mijlocul unui cuplu de părinți de același sex (nu cunoaște detalii despre familia tatălui biologic). Ea menționează că stigmatizarea și lipsa unor bunuri materiale nu au ocolit-o, însă toate acestea au putut fi depășite datorită mamei sale, care i-a suflat în aripi ori de câte ori își propunea ceva. În prezent, este mama unei fetițe de 1 an și 10 luni, pe care-o are împreună cu partenerul său, Markus Raïkkönen.

Discursul lui Marin nu s-a focalizat pe vârsta sau pe genul ei, ci pe ideea reclădirii încrederii alegătorilor.

℗PUBLICITATE



Sanna Marin este exemplul viu că, indiferent de mediul din care provenim, putem ajunge acolo unde nimeni nu a mai ajuns, chiar dacă drumul nu este mereu pavat cu laurii victoriei. În cazul său, familia și mediul în care aceasta a crescut au format un întreg care, împreună cu educația (este licențiată în Științe Administrative, la Universitatea din Tampere), au putut să o propulseze pe un drum nebătătorit de nimeni, până acum.

Tindem să ne limităm alegerile în viață, în funcție de așii din mânecă pe care îi avem în prezent, fără a gândi clar și fără a nutri speranța că suntem mai mult decât atât. De asemenea, oamenii din jurul nostru joacă un rol esențial în ceea ce privește viitorul nostru. Stă în puterea noastră să păstrăm un vis care, deși pare intangibil, ne ambiționează să nu abandonăm drumul ales.

Nu putem trage concluzii matematice, dacă aplicăm tipare societale, atunci când ne raportăm la istoricul unei familii. Mai precis, chiar dacă Sanna Marin provine dintr-o „familie curcubeu“, nu înseamnă că nu a putut să aibă o viață și o dezvoltare absolut normale, iar orientarea ei sexuală să fie alta decât a mamei sale. Prin acest exemplu, putem înțelege odată pentru totdeauna că, deși avea multe puncte slabe (din perspectiva unei societăți pline de etichete), Sanna Marin le-a demontat – prin determinarea și dorința ei de a-și depăși condiția.

Exemplul dat de ea poate fi revelator pentru multe persoane care se află în acel punct, în care nu știu dacă merită să se arunce cu capul înainte, în condițiile în care toate șansele par a fi potrivnice.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0