Skip to content

Ce înseamnă o relație bună? Dacă ne uităm în jurul nostru, realizăm că există o multitudine de surse care să modeleze semnificația unei relații „bune“. Filmele, reclamele, rețele de socializare, prietenii sunt doar unii dintre factorii care ne influențează în alegerea partenerului, ba chiar și în definirea calității parteneriatului.

În lipsa unor piloni fermi în ceea ce privește nevoile specifice relației de cuplu, o clasificare eronată devine destul de facilă. Ca o consecință, putem observa dovezi concrete ale „fugii“ din cuplu, specifice modernității. Între aceste aspecte se numără și urmărirea diferitelor persoane pe rețele de socializare, pentru a obține satisfacție sexuală.

Dacă ai apelat la genul acesta de comportament, prima întrebare pe care te provoc să ți-o adresezi este: „Ce înseamnă pentru mine o relație bună?“.

Infidelitatea: ce spun Esther Perel și teoria imago

Următoarea oprire, ce decurge firesc atunci când vine vorba de comportamentele extra-relaționale, este pe tărâmul infidelității.

Esther Perel este unul dintre psihoterapeuții interesați de tensiunea care poate apărea între nevoia de siguranță, specific umană, și cea de libertate, încercând să aducă lumină în ceea ce privește relațiile de cuplu și experiențele erotice. În perspectiva sa, infidelitatea poate fi identificată după cele 3 criterii:

  • Secretul păstrat, mai ales față de partener;
  • Atracția sexuală față de o persoană aflată în afara cuplului;
  • Intimitatea emoțională creată în dinamica cu această terță persoană.

Prin urmare, răspunsul întrebării pe care ți-o adresezi poate fi rafinat dacă analizezi un pic elementele acestea, astfel încât să îți clarifici „dilema“ infidelității.

℗PUBLICITATE



Privită prin prisma terapiei relaționale imago, infidelitatea este, de fapt, o formă de fugă, o ușă deschisă, prin care relația pierde din energia care ar trebui să fie direcționată spre partener(ă). Nesiguranța unuia dintre cei doi poate duce la apariția acestei uși simbolice. Deci, se poate înțelege că ambii parteneri joacă un rol important în păstrarea spațiului de siguranță, fiind responsabili pentru infidelitatea apărută, în egală măsură.

Așadar, o altă întrebare pe care ți-o poți adresa este: „Oare mă simt în siguranță în relația mea?“. Răspunsul ar putea fi un indicator suficient de bun, pentru a clarifica deciziile referitoare la schimbările care ar trebui să apară în cuplul din care faci parte.

Închide ieșirile din relație și cultivă siguranța

Ca o concluzie, ar fi relevant să subliniez necesitatea înțelegerii profunde a comportamentelor ce par a fi o formă de infidelitate. Astfel, câteva criterii care să te ajute în procesul de gândire la aceste aspecte ar fi:

  • Identificarea nevoilor și, mai ales, a modului în care ele sunt împlinite sau nu în relația de cuplu;
  • Existența sentimentului de siguranță în dinamica cu partenerul(a);
  • Calitatea comunicării;
  • Tipurile de conflicte care apar (mai ales dacă poți identifica tipare precum critica, etichetarea, agresivitatea);
  • Calitatea timpului petrecut împreună, conectarea cu celălalt.

Dincolo de analiză, ai nevoie și de comportamente concrete, care să-ți consolideze relația de cuplu. Terapeuții imago recomandă, ca prim pas, închiderea ieșirilor. Mai exact, să faci din relația ta de cuplu o prioritate. Relația devine element central atunci când avem o conștientizare relațională, când ne luăm angajamentul față de dialog, când spunem adio negativității și când facem din apreciere și afirmații pozitive un obicei zilnic.

Articol realizat cu sprijinul PsyLife.

Maria Coșuțiu a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, în cadrul Universității Babeș-Bolyai (licență și master). Interesele au purtat-o spre zona sănătății emoționale din cadrul cuplului și al familiei, motiv pentru care a urmat formări complementare în acest sens. Ea crede că scrisul este o formă de artă, prin care oamenii pot ajunge mai aproape de sine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0