Skip to content

Tatiana Duță este asistent social principal, trainer şi profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității București. Din mai 2022, activează și ca Secretar executiv al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România. De aproximativ 23 de ani, lucrează în asistența socială publică și privată, dar și ca lider de echipe profesionale și formator, dezvoltând, de asemenea, o serie de programe de training și consultanță organizațională pentru diferite companii din mediul de afaceri. Cu o experiență profesională atât de bogată, am vrut să aflăm de la Tatiana mai multe despre profesia de asistent social și despre importanța serviciilor de asistență socială.

Cum i-am putea descriere unei persoane, care nu au auzit prea multe despre asistența socială, ce face un asistent social?

Încep prin a stabili cine este asistentul social: este profesionistul calificat care produce schimbare  la nivel individual sau comunitar. Ca asistent social lucrezi cu oameni, din diferite medii, în tot felul de situații, în diferite etape ale vieții lor și cu diferite probleme sau vulnerabilități. Prin urmare, este profesionistul care se ocupă de creșterea bunăstării individuale, dar și de problemele sociale de grup și comunitate. Principalul rol al asistentului social este de a sprijini sau de a ghida persoane, grupuri, comunități să-și identifice resursele sau punctele forte, pentru a depăși situații sociale dificile sau neplăcute și pentru a le aduce bunăstarea. Asistentul social evaluează nevoile, dar și resursele, precum și disponibilitatea la schimbare, alături de persoana, grupul sau comunitatea în care există una sau mai multe probleme sociale. Propune și implementează alături de beneficiarul său un plan de intervenție și identifică servicii sociale în comunitate. În plus, monitorizează și evaluează progresul realizat de beneficiarul său și-l susține pentru menținerea rezultatelor, oferă suport emoțional, consiliere, dar și informații.

În cuvinte mai simple, asistentul social sprijină persoanele să le fie mai bine, sprijină procesul de creștere a bunăstării persoanelor și comunităților din care fac parte.

Cum am putea descrie misiunea asistentului social în comunitate?

Asistenții sociali ajută la construirea unui mediu incluziv care-i face pe membrii comunității să se simtă integrați și împuterniciți. Ei știu că oamenii pot lucra împreună pentru a îmbunătăți circumstanțele, folosindu-și experiența și cunoștințele pentru a rezolva probleme și pentru a face schimbări. De asemenea, prezența unui asistent social într-o comunitate poate, la început, să evidențieze probleme sau aspecte care nu erau vizibile. Acest lucru poate să deranjeze, să fie incomod. Din fericire, un asistent social nu doar evaluează și aduce în lumină situații, ci îi și sprijină pe cei implicați să le rezolve. Din păcate, în România, sunt destul de multe comunități, în special rurale, care din diferite motive nu au angajat un asistent social. Liderii locali care au decis să angajeze în comunitatea lor un asistent social au văzut diferența. Aceștia nu doar că au identificat cu precizie și claritate zone de risc social, dar au și adus soluții, au dezvoltat programe sau servicii sociale adaptate nevoilor. Să nu uităm că, în ultimul an, după debutul conflictului armat din Ucraina, asistenții sociali, alături de alți profesioniști, dar și de societatea civilă au fost în prima linie, la graniță. Dar și pe parcursul integrării celor refugiați din calea războiului, au oferit servicii în situație de criză umanitară.

Unde își poate desfășura un asistent social activitatea: doar în instituții de stat, ONG-uri sau și în cabinete independente?

Asistentul social își poate desfășura munca ca angajat sau în regim de liberă practică. Poate fi angajat în cadrul instituțiilor de stat, iar aproximativ 75% dintre asistenții sociali sunt în această situație  sau în cadrul ONG-urilor. De asemenea, asistentul social poate să lucreze în regim de liberă practică, prin înființarea de cabinete individuale de asistență socială, cabinete individuale asociate de asistență socială sau societăți civile de asistență socială. Pentru a lucra în regim de liberă practică, ai nevoie, însă, de atestatul de liberă practică.

Când și cum putem apela la serviciile de asistență socială?

Pe parcursul vieții noastre, toți beneficiem la un moment dat de asistență socială, chiar dacă statutul nostru social și profesional este unul bun și, astfel, avem norocul să nu facem parte din categoriile de persoane vulnerabile economic. Toți accesăm beneficii, fie ca un drept universal (alocația de stat pentru copii, pensia minimă), fie într-un anumit moment al vieții noastre ne aflăm în situații dificile sau incomode ori vrem să ne creștem calitatea vieții. Încă de la începutul vieții noastre, putem accesa servicii sociale, fie pentru că părinții noștri au nevoie de informații sau suport în relația cu serviciile medicale, fie pentru că este important să accesăm servicii/beneficii. Apoi, pe timpul școlarizării, asistenții sociali, pentru că înțeleg importanța programelor de prevenire, sunt prezenți în mediul școlar. De exemplu, organizează sau participă la programe de identificare a semnelor violenței domestice sau școlare, intervin în mod concret în cazurile de bullying. La vârsta adultă, dacă renunțăm la o căsătorie și avem copii, ne întâlnim cu asistentul social. De asemenea, la momentul retragerii noastre din câmpul muncii, ne putem întâlni cu asistentul social în comunitate în programele dedicate îmbătrânirii active sau în mediul rezidențial.

Cum accesăm servicii sociale? Simplu: printr-un apel telefonic (sunt multe linii telefonice dedicate diferitelor probleme cu care ne putem confrunta, dacă ești copil poți apela numărul 119, dacă treci printr-o agresiune sau violență poți apela 0800.500.333, printr-un email sau chiar direct la furnizorul de servicii sociale. În funcție de nevoia noastră, putem decide cărui furnizor de servicii sociale să ne adresăm: public sau privat. Poți accesa în nume propriu sau pentru membrii familiei tale, dar și pentru persoane pe care le cunoști sau nu. Dacă ești martorul unui abuz sau ai observat o persoană care are nevoie de sprijin, contactează un asistent social.

Care sunt acele situații în care asistentul social colaborează cu psihologul?

Asistenții sociali sunt formați să utilizeze metoda managementului de caz și cei mai mulți o utilizează cu succes, ceea ce înseamnă că aceștia își formează echipe de evaluare și intervenție interdisciplinară. Asistenții sociali îi invită, în cele mai multe cazuri, pe psihologi să facă parte din aceste echipe multidisciplinare. În practică curentă, de cele mai multe ori, echipele sunt formate în mare parte a timpului dintr-un psiholog și un asistent social. De altfel, în serviciile sociale aceștia sunt și colegi de birou. De ce se întâmplă asta? Pentru că experiența psihologului (cunoștințele și abilitățile acestuia) este esențială în evaluarea și construirea unei intervenții particulare sau comunitare. Pentru că suntem profesii din același arbore profesional și asta face ca relația noastră să fie una productivă, să comunicăm folosind același limbaj, să avem valori comune.

℗PUBLICITATE



Care este menirea Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR)? 

Colegiul Național al Asistenților Sociali, înființat în baza legii 466/2004, are rolul de a reprezenta și apăra la nivel național interesele asistentului social. CNASR eliberează avizul de exercitare a profesiei, dat fiind faptul că CNASR gestionează Registrul Național al asistenților sociali, precum  și atestatul de liberă practică. CNASR avizează programele de pregătire destinate asistenților sociali, astfel că toți cei care vor să furnizeze programe de pregătire pentru asistenții sociali trebuie să se acrediteze ca furnizori și, de asemenea, să crediteze programele lor de formare.

CNASR este autoritatea competentă pentru recunoașterea diplomelor și a calificărilor în profesia de asistent social. Prin norme, coduri, programe de pregătire, webinarii, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali contribuie la îmbunătăţirea continuă a practicii în profesia de asistent social. În ultimii ani, CNASR a dus o campanie de lobby și de advocacy în ceea ce privește reglementarea și dezvoltarea profesiei. În anii următori, ne vom concentra pe creșterea numărului de asistenți sociali și pe îmbunătățirea calității actului profesional.

Unul dintre cei mai cunoscuți asistenți sociali de la nivel global este Brené Brown. La nivel național care sunt acei asistenți sociali de numele cărora merită să audă mai mulți români?

Credem că numele tuturor asistenților sociali ar trebui cunoscute, motiv pentru care, în fiecare an, organizăm Gala Excelenței în Asistență Socială, unde, în baza unei competiții, sunt puși în lumina reflectoarelor asistenții sociali care în anul anterior au excelat. Comunitatea profesională a asistenților sociali din România este încă o comunitatea tânără, ajunsă anul acesta la majorat, astfel că încă nu s-au detașat speakeri, cercetători relevanți. Intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării noastre profesionale, a comunității noastre profesionale și credem că, în cel mai scurt timp, vom putea vorbi despre asistenți sociali care să aducă în lumina reflectoarelor asistența socială. Avem colegi care lucrează pe toate cele șapte niveluri de intervenție (așa cum sunt stabilite și în Codul nostru de practică): direct cu beneficiarii (unul la unu, în grupuri și comunități), indirect (furnizând formare de bază, în universități, sau formare continuă, în antreprenoriat prin cabinetele de asistență socială, în managementul unor organizații naționale sau internaționale sau chiar conducând instituții de rang guvernamental sau organizații internaționale și, nu în ultimul rând, în cercetare).

Pentru că asistența socială și psihologia sunt științe care converg, care sunt volumele de psihologie pe care le-ați recomanda cel mai des colegilor asistenți sociali?

Dezvoltarea abilităților de aplicare a interviului motivațional. Ghid pentru practicieni, de David B. Rosengren; Cum să nu-ți pierzi mințile, semnată de Philippa Perry; Inteligența emoțională, a lui Daniel Goleman. Și pentru că trăim într-o epocă a vitezei, le recomandăm colegilor noștri să asculte podcasturi, iar dintre podcasturile recomandate enumerăm: #EpicTalk, Jocurile minții. Colegii noștri au fost extrem de încântați de webinariile la care au participat Diana Vasile și Gáspár György.

Care este acel lucru, pe care dacă l-am înțelege despre importanța asistenței sociale, lumea ar deveni un loc mai bun?

Asistența socială este o profesie în care asistenții sociali sunt profesioniști care au o pregătire de bază academică și o formare profesională continuă. Sunt cei care aduc teoriile, dovezile științifice în practică. Sperăm ca în România anului 2030 serviciile sociale să fie furnizate doar de Asistenți sociali, așa cum i-am descris mai sus. Realitatea anului 2023 încă mai permite furnizarea serviciilor sociale de persoane necalificate. Prin urmare, asistența socială nu se face după ureche, cu bune intenții.

Care sunt pașii, din punct de vedere academic, pentru a deveni asistent social în România?

Pașii sunt similari cu cei ai colegilor noștri psihologi, studii universitare de tip Bologna, adică trei ani, studii masterale și, pentru cei care-și doresc continuarea formării academice, din acest an avem și prima școală doctorală în asistență socială. Pentru a putea profesa este nevoie ca absolvenții să se înscrie în RNASR (Registrul Național al Asistenților Sociali) și implicit în CNASR.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0