Skip to content

Pentru mulți dintre noi, luna decembrie nu reprezintă doar o perioadă a sărbătorilor, ci și un moment de reflecție și bilanț pentru anul care tocmai se încheie. Este, de asemenea, și un moment prielnic să ne stabilim obiective sau rezoluții pentru anul care urmează. Cu toții avem cel puțin un prieten care și-a propus ca de la 1 ianuarie să slăbească, să renunțe la fumat, la ciocolată sau la alcool, să-și schimbe locul de muncă, să muncească mai puțin, să petreacă mai mult timp cu familia și copiii sau să plece în călătorii exotice. Nu-i așa?!

În ciuda viselor mărețe și a avântului cu care pornim aceste rezoluții, un studiu realizat de Universitatea din Scranton și citat de revista Forbes a scos la iveală faptul că doar 8% din oameni reușesc să își îndeplinească rezoluțiile de la începutul anului. Ne-am fi așteptat poate la o cifră mai mare, dar cumva, de cele mai multe ori, aceste rezoluții sunt pur și simplu un obicei drăguț de Anul Nou, amuzant, care devine subiectul glumelor de la birou și dintre prieteni, de genul: „Mai încercăm și anul ăsta să slăbim sau ne lăsăm păgubași?“.

În ceea ce mă privește, au fost vremuri în care lista rezoluțiilor de Anul Nou o întrecea sigur pe cea a lui Moș Crăciun, datorită efervescenței și optimismului care mă cuprindeau fix la sfârșitul lunii decembrie. După apariția copiilor, lista s-a scurtat semnificativ și a început să se învârtă în jurul unor cuvinte cheie: grijă de sine, limite, cuplu, odihnă (da, da, odihna, aș putea să o adaug în fiecare an), timp în familie, excursii etc.

De câțiva ani, am trecut la un alt nivel și înainte de a-mi seta cuvântul ancoră al anului care vine, am început să îmi fac un bilanț al anului care se dă trecut. Așa mi s-a părut că are mai mult sens. În plus, revizuind anul tocmai încheiat mi-era mult mai ușor să intru în contact cu ce îmi doresc și am nevoie cu adevărat și astfel, obiectivele și rezoluțiile mele pentru anul următor au devenit mult mai concrete și s-au îndeplinit într-un procent mult mai mare.

Fiindcă a venit momentul să mă apuc de bilanț și obiective, m-am gândit să împărtășesc cu voi instrumentele folosite de mine, poate vor fi de ajutor și altor persoane. Ele sunt scrise fix în ordinea în care le fac, pentru că există o logică în spatele acestei organizări, pe care o veți descoperi pe măsură ce parcurgeți articolul.

Compasului anului (Year Compass)

Dacă până acum ceva timp îmi făceam mental bilanțul, de vreo câțiva ani am început să folosesc Year Compass și să îmi aloc câteva ore pentru a nota toate evenimentele semnificative din anul care tocmai a trecut și să-mi pun obiectivele pentru anul care urmează. Year Compass este un instrument tare fain, disponibil gratuit în limba română, ce poate fi completat atât în format digital, cât și printat.

Ce îmi place cel mai mult la acest instrument este structura. Are două părți, una dedicată anului care a trecut și una celui care urmează. Prima parte are o puternică dimensiune ritualică, ajutându-ne să onorăm și celebrăm lucrurile care ni s-au întâmplat, să ne arătăm recunoștința, să ne amintim succesele, provocările și evenimentele cele mai importante ale anului. Este și despre iertare, dezlegare (să ne dăm voie) și rămas-bun. Într-un cuvânt, este despre o procesare terapeutică a anului care a trecut. Partea a doua este despre vise, ancore, self-care, conectare, dorințe ascunse. Bineînțeles că nu lipsesc nici obiectivele, iar ele sunt structurate pe 10 dimensiuni: familie sau viață particulară; muncă, studii, profesie; bunuri (casă, obiecte); odihnă, deconectare, creație; prieteni și comunitate; sănătate, formă fizică; mental, intelectual; emoțional, spiritual; financiar; bucket list.

Completarea lui durează câteva ore și de obicei îmi rezerv o jumătate de zi sau o seară întreagă. Uneori îl completez în zile diferite, făcând o pauză de o zi între prima parte și a doua, în funcție de timp și disponibilitate emoțională. Este esențial să aveți o stare bună, să vă doriți cu adevărat și să vă dați voie să faceți acest proces.

℗PUBLICITATE



Dacă bilanțul pentru anul care a trecut îmi face deosebită plăcere și îl realizez cu ușurință, partea cu setarea obiectivelor este mai degrabă o corvoadă. În cadrul proceselor de introspecție am descoperit că, cel mai adesea, mă țin pe loc frica de eșec și faptul că nu știu să îmi formulez corect obiectivele. Dacă la prima am lucrat, am înțeles de unde vine, ce o provoacă și am învățat cum să gestionez frica de eșec, pe partea de formulare a obiectivelor am început recent să lucrez și cel mai mare ajutor l-am găsit în cartea Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare din știința motivației, scrisă de Ayelet Fishbach. Citind această carte am realizat că de multe ori confundam mijloacele cu obiectivele:

„Când îți stabilești obiectivele, amintește-ți această lecție și alege să definești scopul în termeni de beneficii, nu de costuri. Este mai bine să ne fixăm un obiectiv de tipul «găsirea unui job» decât «candidatura pentru un job» sau «deținerea unei locuințe» decât «economisirea pentru avans». Găsirea unui job și deținerea unei locuințe sunt rezultate dorite. Completarea de cereri și economisirea pentru avans sunt mijloacele costisitoare necesare pentru a atinge aceste obiective. Atingerea unui scop este incitantă; îndeplinirea etapelor intermediare este o corvoadă.“

Planșa intențiilor (Vision Board)

La ceva timp după ce am terminat de completat Year Compass, încep să mă gândesc la Vision Board. Acesta este practic un panou, o planșă, în care ne punem obiectivele, rezoluțiile, dorințele și intențiile, însă sub forma pozelor și cuvintelor cheie. Seamănă foarte mult cu un colaj și poate lua multiple forme (găsiți aici mai multe idei pentru inspirație). Ce-i drept, necesită ceva timp de pregătire și gândire înainte de realizarea propriu-zisă. În ciuda faptului că poate părea foarte simplu și o joacă, realizarea unui Vision Board necesită timp și e mai complexă decât se arată.

Putem face un Vision Board (planșa cu intenții) pentru aproape orice: un proiect personal sau profesional, renovarea casei, carieră, stil parental, vacanțe, muncă sau unul general, despre anul 2023. În funcție de subiectul Vision Board-ului este necesar să ne punem câteva întrebări, să ne gândim foarte bine la ce ne dorim și să restrângem lista până ajungem la esență. De aceea este important ca înainte de a realiza planșa intențiilor pentru 2023 să parcurgem instrumentul prezentat mai sus, Year Compass-ul, așa ne va fi mult mai clar ce vom pune pe panou.

Partea practică presupune să căutăm poze, să imprimăm citate sau ilustrații, să desenăm, să decupăm, să colorăm și să lipim totul pe un carton mai gros (merge și pe o pânză de pictură sau un foam board), preferabil cel puțin de dimensiunea A3. Punem Vision Board-ul undeva la vedere, să ne reamintim constant obiectivele pentru a ne recentra atunci când întâmpinăm dificultăți.

Cutia cu bucurii și realizări

Deoarece, în cazul meu, consecvența și motivația au propriul lor sistem de funcționare, datorită creierului meu hiperactiv și neurodivergent, am nevoie de mici reamintiri pe parcursul anului pentru a mă ține de obiectivele pe care mi le-am propus. Instrumentul care mă ajută să rămân ancorată și consecventă este cutia cu bucurii sau/și realizări. În această cutie adaug diferite bilețele colorate pe care scriu micile și marile realizări. Când trec prin momente mai dificile, am dubii sau pare că mă îndepărtez de la ce mi-am propus, scot din cutie câteva bilețele, le citesc și, de cele mai multe ori, moralul meu se ridică și pot vedea mai detașat sau chiar cu alți ochi provocările întâmpinate.

Ne întâlnim și anul care vine

Sper că să găsești utile aceste instrumente. Indiferent dacă vei reuși să îți iei timp pentru un bilanț mai complex sau un Vision Board pentru 2023, îți doresc ca anul care vine să îți aducă mai mult din ce îți lipsește și ai nevoie, să reușești să îți îndeplinești cât mai multe dintre obiectivele tale. Pe curând!

Simona este sociolog, consilier parental, facilitator educațional și consilier socio-emoțional. Se ocupă de coordonarea administrativă a celui mai complex program de formare parentală - Parenting Masterclass - susținut de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie, este omul din spatele proiectului „Creștem părinți cu blândețe“ și co-fondator al proiectului Empowered Parents. Scrie cu drag despre parenting și subiecte legate de sănătatea emoțională și mintală a adulților și a copiilor, inspirându-se din experiența sa de mamă și din provocările pe care le întâlnește în activitatea sa de consilier.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0