Skip to content

Dacă e făcut în mod conștiincios, parentingul e un job de top. Vei cunoaște intervale de fericire maximă și, de asemenea, perioade de frustrare furibundă; clipe de mândrie părintească fără margini și momente de grozavă stânjeneală. 

Copilul pe care îl crești îți va aduce imense bucurii, iar când vei vedea că mogâldeața aceea mică te iubește la rândul său, te vei trezi în al nouălea cer. Îți vei dori să-i veghezi toată evoluția, pentru ca nimic să n-o tulbure, și te vei mândri cu el, când se va face mare. 

Dacă ne gândim la faptul că ai crescut într-o familie disfuncțională, rolul parental pe care a trebuit să ți-l asumi în copilărie a fost un job pentru care nimeni nu ți-a mulțumit vreodată și pentru care nici până în ziua de azi n-ai primit vreo răsplată. Nu ți-a adus nimic altceva decât abuz și vid emoțional. Ai făcut muncile pe care le presupune parentingul, fără a te bucura de privilegiile părinților. Însă, de această dată, vei vedea că simpla prezență a copiilor tăi are să-ți încălzească sufletul și să dea un sens nou vieții tale. 

Asta nu înseamnă că viața ta de familie o să fie o dulce și nesfârșită armonie. Și nu te baza pe faptul că cei mici vor da atenție vreodată sentimentelor tale. Pur și simplu, grijii tale iubitoare i se va răspunde cu aceeași monedă. 

Cu toate acestea, o altă persoană care merită grija ta ești chiar tu. Să ai grijă de sine e ceva benefic atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi. 

Una dintre cele mai eficiente metode prin care îi poți învăța pe copiii tăi ce fel de adulți ai vrea să fie la maturitate este aceea de a întruchipa tu persoana care ai vrea să devină ei. În esență, ideea e să te comporți în prezent așa cum ai vrea să se comporte ei în viitor. 

Așadar, ia în calcul următoarele sugestii: 

1. Nu-ți neglija alimentația. Nu doar copiii au nevoie să se hrănească sănătos. Pe măsură ce îmbătrânești, vei începe să constați că nu mai ai stomacul de fier pe care-l aveai cândva. Și vei plăti un preț pipărat, dacă vei ignora această realitate. Ar fi cazul să mănânci regulat, și nu doar să înfuleci pe fugă câte ceva. Gătește și pentru tine, ori de câte ori gătești pentru copii.

2. Fă sport cu regularitate. Când copiii tăi sunt mici, să alergi după ei poate echivala cu o ședință de gimnastică aerobică. Însă odată cu creșterea lor, e posibil să ai nevoie de un stil de viață mai științific structurat. Plimbările sunt o modalitate splendidă pentru a rămâne în formă. Exercițiile fizice nu doar că sunt bune pentru organismul tău, dar au și marele beneficiu de a reduce stresul și a domoli frustrările. 

℗PUBLICITATE



3. Explorează-ți latura spirituală. Indiferent dacă tu crezi sau nu într-o religie instituționalizată, e spre binele tău să accepți ideea că există o forță mai mare decât ființa umană. Să te duci la biserică poate fi o soluție sau nu. Să citești cărți, să meditezi, să faci yoga ori să privești apusul soarelui pot fi activități potrivite pentru tine. Sunt ferm convinsă că, de fiecare dată când copiii pleacă de acasă ori ies din raza noastră vizuală, noi cedăm controlul acelei forțe superioare, căreia îi încredințăm tot ce avem mai scump.

4. Păstrează-ți simțul umorului. Dacă-ți pierzi umorul, te-ai pierdut pe tine – și cu asta basta! O prietenă de-a mea și-a lăsat fiul în vârstă de 3 ani să se joacă împreună cu un alt copil într-o cameră „lipsită de pericole“ din incinta casei sale, în vreme ce ea și cealaltă mămică se relaxau în living, la o ceașcă de cafea. După zece minute de liniște neîntreruptă, amândouă s- au dus să vadă cei fac micuții. Nu se știe cum, pudra de talc rămăsese în încăperea aceea „sigură“. Iar neastâmpărații reușiseră să scoată capacul și goliseră tot flaconul, împrăștiind pudra peste tot – și acoperindu-se pe ei înșiși cu praf alb. Prietena respectivă mi-a povestit rezultatul: „Atunci m-am uitat micul dezastru plimbăreț care era fiul meu și am știut că am trei opțiuni: (1) să-l omor; (2) să cad în genunchi și să-mi bag unghia în gât; (3) să izbucnesc în râs la vederea mizeriei din jur. Cumva, râsul a câștigat și, după intervenția miraculoasă a aspiratorului, respirând cât mai puțin și îmbăind copilul din cap până-n picioare, am readus situația la normal.“ 

5. Nu-i alunga din viața ta pe ceilalți adulți. Deși copilul reprezintă cea mai importantă relație a ta, evident că nu interacționezi doar cu el. În caz că ai o relație de cuplu, aceasta nu trebuie să treacă automat în plan secund, absolut de fiecare dată. Dacă tu permiți asta, copiii te vor lua în stăpânire 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână – și numai de tine depinde să le impui niște limite. Când cei mici sunt lăsați să intervină în mod tiranic între tine și ceilalți adulți din viața ta, atunci să știi că le faci copiilor un deserviciu (și nici ție n-o să-ți fie bine). Trebuie să menții permanent un echilibru, iar copiii trebuie să știe care este locul lor în viața ta. De asemenea, o astfel de atitudine le va furniza un model pentru cum să abordeze ei înșiși o astfel de problemă când vor fi maturi. 

6. Ține-ți mintea în priză. Asta poate însemna să citești, să te alături unui grup de studiu ori să participi la un curs nou. În caz contrar, vei constata că mintea ta va fi complet absorbită de preocupări banale (scutece, vaccinuri, ciorbițe, teme pentru acasă și… mai nimic altceva). Din nou spun, trebuie să institui niște limite, de genul: „Când tu citești, și eu citesc. Uneori, îți citesc eu câte o poveste, alteori e mai bine să citești chiar tu câte ceva.“ Și s-ar putea să fie cazul să repeți regula aceasta – de multe ori. În cele din urmă, cu voia Domnului, va intra în funcțiune. 

7. Dacă ai un job în afara casei, fă tot ce poți ca să muncești cât mai puțin în gosppodăriie. Unii părinți prepară simultan mai multe feluri de mâncare. Alții renunță să mai facă patul întinzând cearceafurile până la ultima cută și doar aruncă o cuvertură pe deasupra. Orice persoană care încă mai calcă rufăria intimă a copiilor, deși aceștia au crescut și au deja sistemul imunitar complet funcțional, ar trebui: să fie examinată la cap; să cumpere detergenți de calitate. Dacă nu ai mașină de spălat vase, să știi că nu există nicio lege care să- ți interzică folosirea farfuriilor din carton, atunci când copiii tăi primesc în vizită diverși colegi sau prieteni – poate nu de fiecare dată, dar cu siguranță ocazional. 

8. Alege-i cu atenție pe adulții care vor avea grijă de copiii tăi. Discută personal cu ei, verifică recomandările pe care ți le aduc și testează-le abilitățile înainte de a-i angaja pe termen nedefinit. Nevoia de a te baza pe altcineva pentru a avea grijă de copiii tăi devine tot mai pregnant o caracteristică a stilului actual de viață. Iar asta înseamnă că, tot mai probabil, va trebui ca altcineva să aline supărările copiilor și să facă pace pe terenul de luptă, când copiii se încaieră între ei. De vreme ce acești adulți vor avea o puternică influență asupra copiilor tăi, e bine să te asiguri că-ți împărtășesc valorile de viață. Asta te va ajuta să ai sufletul mai ușor, când nu vei fi în preajma copiilor. 

S-a spus adesea că nu poți iubi pe nimeni, dacă nu te iubești mai întâi pe tine. Eu nu sunt cu totul de acord. Însă știu că ar fi bine să începi prin a te trata pe tine cu aceeași iubire cu care îi tratezi pe alții. 

Extras din cartea Mai bun decât părinții tăide dr. Janet Woititz, publicată la Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0