Skip to content

Când ajung acasă cu nou-născutul, cei mai mulți dintre părinți intră în panică. Și este de înțeles. Ei nu știu cum să creeze un mediu cât mai sănătos pentru bebelușul lor, iar informațiile pe care le primesc sunt de multe ori contradictorii. În al doilea episod din seria de conferințe online BabyCare, medicul neonatolog Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie din București, ne vorbește despre cum să îngrijim corect un nou-născut.

Medicul neonatolog Cătălin Cîrstoveanu îi liniștește pe părinții începători: ABC-ul îngrijirii nou-născutului nu este foarte complicat. Iar atitudinea părinților face diferența când este vorba despre îngrijirea, dar și despre starea de sănătate a bebelușului.

Temperatura din camera nou-născutului trebuie să măsoare 20 de grade, maxim 22, recomandă dr. Cîrstoveanu (20 de grade este, de altfel, temperatura din unitățile de terapie intensivă, care previne înmulțirea microbilor într-un ritm accelerat). Este contraindicat ca nou-născutul să stea lângă o sursă de căldură. Salteaua pe care doarme bebelușul trebuie să fie dreaptă, iar patul nu trebuie prevăzut cu pături, perne, jucării de pluș. Cea mai bună poziție de somn pentru un nou-născut este pe spate, le atrage atenția părinților neonatologul.

Subiectul băiței este și el abordat în acest al doilea episod BabyCare. Medicul Cătălin Cîrstoveanu recomandă baia pentru bebeluși în fiecare zi, din momentul venirii din spital.

Cât despre episoadele de colici, specialistul consideră că dincolo de cauzele medicale, neclarificate încă, mediul din familie joacă un rol important, iar contactul piele pe piele este unul dintre cele mai bune remedii anticolici, așa cum o demonstrează cercetările făcute în rândul triburilor în care mamele își poartă constant bebelușul la piept. 

Nu vă îngrijorați, însă, dacă bebelușul este în continuare agitat și nu găsiți remediul potrivit pentru a-l liniști când are episoade de colici: acestea vor trece de la sine și nu vor lăsa urmări pe termen mediu sau lung, ne liniștește medicul.

℗PUBLICITATE



Călătoriile în siguranță cu nou-născutul, importanța vitaminei D3 pentru imunitate, îngrijirile speciale de care au nevoie bebelușii prematuri – sunt alte subiecte abordate de dr. Cîrstoveanu în cel de-al doilea episod BabyCare. 

Din păcate, nu toți bebelușii vin pe lume sănătoși. Iar medicul care conduce secția de terapie intensivă a spitalului Marie Curie este cel mai în măsură să știe cât de importantă este îngrijirea corespunzătoare și oferită la timp a nou-născuților cu probleme. Deși secția pe care o conduce este cea mai mare din țară și poate găzdui până la 300 de bebeluși cu probleme grave, sunt dăți în care ea se dovedește neîncăpătoare. Din păcate, din decembrie 2018, 30 de bebeluși și-au pierdut viața fiind pe lista de așteptare pentru a putea fi tratați în această secție – spune medicul. Cei care doresc să ajute la construcția unei noi aripi destinate îngrijirii nou-născuților cu probleme la Marie Curie o pot face trimițând un SMS în valoare de 2 euro la 8844 cu mesajul BINE.

Urmăriți mai jos întregul episod BabyCare care-l are ca invitat pe Dr. Cătălin Cîrstoveanu. 

BabyCare este un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie. 

Episod susținut de EspumisanQuixx BabySecomInfacolSudocremHippMustela și Lente (gazdele proiectului).

Nu ratați următorul episod BabyCare pe 13 octombrie, de la ora 20, pe pagina de facebook Pagina de psihologie; vom afla de la Adina Popov, consilier în lactație, ce este important să știm despre alăptare. 

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0