Skip to content

Natura a creat cel mai bun aliment pentru bebelușul tău: laptele matern. Dar alăptarea nu este lipsită de provocări, iar informarea corectă încă din timpul sarcinii este esențială pentru ca aceasta să decurgă lin – aflăm în al treilea episod BabyCare, de la Adina Popov, consultant în lactație certificat internațional și fondatoarea grupului de sprijin în alăptare „La pieptul mamei“.

Alăptarea este primul contact cu lumea pentru bebelușul tău. Și dincolo de stimularea senzorială, prin atingerea piele pe piele și prin mirosul și căldura mamei, nou-născutul tău primește și nutrițional tot ce are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. 

Epigenetica ne arată că suntem influențați de mediu, de ceea ce mâncăm și de ceea ce ne atinge, de substanțele cu care intrăm în contact. De aceea, este esențial ca nou-născuții să primească lapte matern, spune Adina Popov, invitată la BabyCare.

În brațele mamei lui, bebelușul se află în cel mai potrivit loc, la doar 10-20 de centimetri de fața ei, distanță care, nu întâmplător, este exact cea la care poate vedea un nou-născut. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, dar realitatea arată că multe dintre mame renunță la alăptare încă din maternitate, din cauza faptului că nu primesc niciun fel de sprijin în inițierea ei și nici atunci când întâmpină probleme. În maternități se naște și se pleacă acasă foarte des fără ca măcar bebelușul să fi ajuns la sânul mamei – spune Adina Popov.

Contează, așadar, foarte mult cum te pregătești pentru alăptare, astfel încât să ai informația corectă și să știi ce ai de făcut când vei ține bebelușul în brațe. Un consultant în lactație îți poate fi de ajutor, pentru că el este antrenat să lucreze inclusiv cu mame în situații speciale: care au bebeluși prematuri sau cu fren lingual restrictiv sau mame care au fost separate de bebeluși la naștere și învață să relacteze – spune Adina Popov. 

Laptele matern este magic, consideră specialista. El are o compoziție diferită, personalizată în funcție de nevoile bebelușului. Este diferit dimineața față de seară, la naștere față de alte faze ale lactației sau atunci când sugarul este bolnav, ține de sete și este și hrană.

℗PUBLICITATE



Când bebelușul nu suge suficient, nu ia în greutate sau ai senzația că nu se satură, atunci este nevoie să te adresezi unui specialist. 

Este important să îți propui să alăptezi, nu să îți propui să încerci să alăptezi, pentru că atunci când îți propui să încerci, reușești doar să încerci – consideră Adina Popov. 

Vă invităm să urmăriți episodul integral BabyCare despre alăptare mai jos:

Episod susținut de EspumisanQuixx Baby și Anaftin Baby și filmat la Lente – mulțumim pentru sprijin!

Nu ratați următorul episod BabyCare: pe 20 octombrie, de la ora 20, pe pagina de Facebook Pagina de Psihologie, vom afla de la Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, tot ce trebuie să știm despre vaccinare.

Puteți revedea oricând și primele episoade din seria BabyCare, în secțiunea video de pe pagina Facebook Pagina de Psihologie.

BabyCare este un proiect despre sănătatea mamei și a bebelușului, dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0