Ca atleți, suntem obsedați de felul în care arătăm, de performanța pe care o etalăm și de preocuparea de a câștiga. Ne lăsăm consumați de competiție, ca și cum ar fi măsura bărbăției noastre. Însă valoarea noastră de sine nu are nimic de-a face cu aceste lucruri. Ea are de-a face cu valorile și principiile noastre.
Mai concret, valoarea de sine care ne definește este mai puțin legată de contribuția noastră fizică în această lume și mult mai mult de relațiile noastre, precum și de moștenirea pozitivă pe care o lăsăm în urmă. Și totuși, cât de mulți dintre noi nu devin atleți doar ca un mecanism de apărare în fața sentimentului că nu sunt destul de buni, nu sunt destul de deștepți, nu sunt (în general)… destul?! Pe câți nu-i vedem că petrec atât de mult timp la sală, încât își neglijează dezvoltarea altor abilități și legături emoționale? Un lucru pe care sportivii îl evită e să sape în profunzime și să devină autentici. Știu că așa am fost eu multă vreme. Ceea ce îmi trebuia mie – adică ce anume m-a adus în stare să sparg Masca Atletului – era găsirea unui echilibru. Puteți începe căutarea echilibrului în clipa asta.
Cu ce te alegi, când arunci Masca Atletului
Amintește-ți, Atletule, ești înzestrat cu daruri și sunt multe lucrurile pe care le ai de sărbătorit. Oamenii cărora le pasă de tine cel mai mult au tot așteptat să vadă ce se află în spatele măștii tale. E timpul să arăți cine ești cu adevărat. Iată câteva dintre lucrurile ce vor reveni în viața ta, când vei da jos masca de pe față:
- Creativitate.
- Cultură.
- Noi experiențe.
- Conexiuni cu alte ființe umane.
- Valoare de sine.
- O relație sănătoasă cu imaginea de sine.
- Echilibru.
- Timp pentru a face alte lucruri care-ți plac.
Echilibrul este unul dintre acele concepte la care e ușor să te gândești de la distanță; însă e greu de obținut și (mai ales) de menținut. Primul pas e să-ți imaginezi care sunt acele nevoi din viața ta care au nevoie să fie echilibrate. Ce anume ai evitat, când te-ai focalizat exclusiv pe înfățișarea ta sau performanțele sportive? Ce-ai neglijat?
Iată cinci domenii-cheie ale vieții, asupra cărora e recomandat să te concentrezi:
- Sănătate: mentală, fizică, emoțională.
- Relații: intime, de familie, cu prietenii.
- Bogăție: finanțe, carieră, educație, afaceri.
- Contribuție: să ai un impact în lume și în viețile altora, să te pui în slujba celorlalți.
- Spirit: conexiunea cu o putere mai înaltă sau cu credințele tale spirituale.
Evaluează-te în fiecare domeniu, pe o scală de la 1 la 10. Cum ar arăta un 10, în fiecare dintre aceste domenii? Scrie toate astea în jurnalul tău.
Care sunt valorile și principiile ce stau la temelia ființei tale, așa încât să vezi cum poți contribui pozitiv în această lume, dar și pentru fericirea ta – în fiecare dintre aceste domenii?
Dacă n-ai idee cum să răspunzi la oricare dintre aceste întrebări, nu-ți face griji. Nu ești singurul. Locul din care trebuie să începi este dezvoltarea inteligenței emoționale, abilitățile sociale și prezența ta în lume (în afara capacităților atletice și a performanțelor sportive).
Obiectivul tău este acela de a ieși din zona de confort – în fiecare zi! Începe să citești și să faci lucruri care te stimulează intelectual. Citește cărți noi sau uită-te la filme noi, de care în mod normal nu te-ai preocupa. Implică-te în ceva legat de artă, muzică sau dans. Fă lucruri care să-ți dezvolte creierul și inima, nu bicepșii. Alege activități care să nu-ți lipească la loc Masca Atletului. Eu am învățat să cânt la chitară în colegiu, m-am alăturat trupei de musical din școală și am învățat să dansez salsa.
Cu cât mai mult te îndepărtezi de zona de confort, în aceste cinci domenii ale vieții, cu atât mai ușor îți vei dezlipi Masca Atletului. Destul de curând, vei deveni un om mai bun și mai echilibrat.
Extras din prefața cărții Măștile masculinității.