Skip to content

Spațiul care conectează partenerii unul cu celălalt este ca un râu care curge între două maluri. Apa din râu este mereu alta, dar mereu constantă. Dacă ne uităm în jos, vedem ce sălășluiește sub suprafața apei, în adâncuri: plante, pietre, cornișe, peștișori, șerpi și alte ființe acvatice. Însă nu putem vedea până la fund, pentru că, la o anumită adâncime, nu mai pătrunde lumina, sau suprafața apei este atât de învolburată, încât nu se poate vedea prea mult sub ea. Știm că ecosistemul acestui râu este format atât din elementele care se văd cu ușurință, cât și din cele care sunt ascunse de diverse umbre.

În mod similar, Spațiul‐dintre existent în orice relație se compune din ce se vede și ce nu se vede, din ceea ce știi și ceea ce nu știi. Sunt lucruri pe care partenerii le cunosc despre ei înșiși, lucruri pe care le cunosc unul despre celălalt, lucruri pe care nu le cunosc despre ei înșiși și lucruri pe care nu le cunosc unul despre celălalt. Pentru că o mare parte din comportamentul nostru este subconștient, ceea ce nu putem vedea și nu cunoaștem este la fel de important precum ceea ce putem vedea și cunoaștem.

Trăim, cea mai mare parte a timpului, în umbră – adică indiferenți, neștiutori și nepăsători. Suntem pe funcția „automat“ în loc să funcționăm la întreaga conștientizare.

Reacționăm la situații în loc să răspundem la ele. Continuăm să facem aceleași lucruri distructive și ineficiente pe care le‐am făcut întotdeauna, cu aceleași rezultate negative. Aducem rutina în solul fertil al relațiilor noastre, mergând din nou și din nou pe aceeași cale, până când devine aproape imposibil să o mai iei pe altă cale.

℗PUBLICITATE



Întreg comportamentul nostru negativ reprezintă o încercare de a duce ceva la bun sfârșit sau de a împiedica ceva să se întâmple. Dar întrebarea este: Ce facem și de ce? De ce am spus ceea ce am spus și ce am sperat din acea acțiune anume? Este înfricoșător să recunoaștem cât de des nu avem răspunsul la aceste întrebări!

Aceasta nu înseamnă că toți suntem inconștienți tot timpul. Gradul în care suntem inconștienți depinde de la o persoană la alta și de la o situație la alta. Însă nefericitul adevăr este că, în vremuri de conflict, tensiune și stres, chiar și partenerii atenți și grijulii unul cu celălalt se pot transforma în persoane care reacționează defensiv. Într‐o secundă ajung la cel mai coborât nivel de comportament, făcând și spunând lucruri pe care nu le‐ar fi făcut niciodată, dacă n‐ar fi fost presați sau amenințați. Partenerii au tendința de a fi cel mai mult inconștienți în acele situații în care au nevoie să fie mai luminați, grijulii și atenți.

Extras din cartea Acceptă iubirea.

Harville Hendrix, Ph.D. este un terapeut de cuplu cu peste 40 de ani de experiență ca și terapeut, educator, trainer, autor și lector. Împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, au co-creat Terapia Relațională Imago, o terapie pentru cupluri, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări. Dr. Hendrix și soția sa au scris împreună zece cărți despre relații intime și parenting, printre care se numără și ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey îl numește „Sufleorul Căsătoriilor”, a apărut în emisiunea condusă de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul „cu cel mai important impact social”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0