Skip to content

Potrivit cercetătoarei Loretta Graziano Brenuning, de la California State University și fondatoare a Inner Mammal Institute, sentimentul pe care-l numim fericire este, în fapt, rezultatul a patru hormoni din creierul uman, substanțe care sunt activate în creierul nostru în momentul în care sunt identificate beneficii importante pentru supraviețuire. 

Dopamina, endorfina, oxitocina și serotonina reprezintă substanțele chimice generatoare de fericire și care declanșează în corpul nostru diferite sentimente. Este dovedit științific că: 

  • Dopamina ne produce bucuria de a găsi ceea ce căutăm sau ne dorim. 
  • Endorfina contribuie la reducerea durerii. 
  • Oxitocina ne ajută să ne simțim în siguranță și să ne liniștim. 
  • Serotonina ne dă sentimentul respectului de sine și al mândriei. 

Dincolo de contribuția pe care o au în ceea ce privește starea noastră de bine, aceste substanțe chimice ne motivează în cele mai variate moduri: 

  • Dopamina ne motivează să obținem ceea ce dorim, chiar dacă este nevoie să depunem mai mult efort. 
  • Endorfina ne motivează să trecem peste durere și să scăpăm de pericole atunci când suntem răniți. 
  • Oxitocina ne motivează să avem încredere în oameni, relații și să riscăm atunci când suntem în prezența altora. 
  • Serotonina ne motivează să dobândim respectul celor din jur și să ne bucurăm de o anumită imagine în comunitate. 

Pe scurt, dopamina este responsabilă de căutarea recompensei, endorfina de ignorarea durerii, oxitocina de formarea legăturilor sociale și serotonina de câștigarea respectului uman. Ba mai mult, este dovedit științific și că: dopamina este stimulată de aspectul „vânării“ iubirii; oxitocina este stimulată de atingere și de încredere; endorfina când râdem; și serotonina este stimulată de statutul dat de iubire. 

℗PUBLICITATE



Cum să creștem secreția acestor substanțe mult dorite? 

Dopamina ne face să ne simțim bine atunci când cercetăm lumea din jur, când găsim ceva ce ne-a făcut să ne simțim bine în trecut și când ne implicăm în obținerea lucrului respectiv, de aceea este numită și hormonul recompensei. De exemplu, nivelul de dopamină al unui alergător crește când se vede la linia de sosire, al unui fotbalist atunci când a înscris un gol, al unei bucătărese atunci când i-a ieșit o nouă rețetă sau al unui funcționar atunci când și-a atins obiectivele stabilite pentru un proiect. Ce altceva poți face pentru a crește nivelul de dopamină? Nenumărate alte lucruri: 

  • să-ți propui diferite țeluri și planuri (de la mici la mari); 
  • să te îngrijești de corpul tău (să-ți faci duș, să dai atenție aspectului fizic, să îți îngrijești părul și unghiile); 
  • să mănânci, din când în când, și ce îți place; 
  • să rezolvi provocările cu care te confrunți; 
  • să sărbătorești micile victorii; 
  • să-ți împarți sarcinile neplăcute în părți mai mici; 
  • să-ți adaptezi în permanență standardele. 

Euforia este termenul cel mai des uzitat pentru a descrie senzația oferită de endorfină. Această substanță se descarcă în corpul nostru atunci când ne depășim limitele și facem mai mult decât ne-am fi imaginat că suntem în stare. De aceea, endorfinele sunt eliberate atunci când facem sport, când ne îndrăgostim sau când intrăm în starea de flux, datorită faptului că suntem implicați în activități care ne acaparează (când facem ceva artistic, când dansăm, ascultăm muzică sau vizionăm un film). Dar, este dovedit științific că endorfinele sunt generate și atunci când: râdem sau plângem; când facem întinderi; sau când facem ceva distractiv. 

Atunci când simțim că ne putem baza pe cineva, oxitocina este responsabilă pentru acel sentiment. În limbaj popular, oxitocina este cunoscută drept hormonul îmbrățișărilor, deoarece atingerile fizice contribuie la secreția ei. Ne putem crește cantitatea de oxitocine prin atingeri, masaj și, așa cum spune psihoterapeutul Gáspár György, prin săruturi de minim șase secunde și îmbrățișări de minim 20 de secunde. Important de știut este că aceste substanțe sunt produse în corpul uman și în timp ce mângâiem animale de companie. Iar dr. Kelly Turner a descoperit că au un impact major inclusiv în vindecarea cancerului.    

Serotonina sau stabilizatorul stării de bine, așa cum i se mai spune, se declanșează atunci când simțim respectul cuiva. Acest sentiment plăcut ne motivează să dobândim mai mult respect și să ne conturăm o imagine cât mai bună în societate sau în comunitatea din care facem parte. De aceea, ajută:

  • să fim mândri de realizările noastre; 
  • să perseverăm în ceea ce ne propunem; 
  • să fim recunoscători pentru ceea ce avem; 
  • să ne împăcăm cu lucrurile pe care nu le putem controla; 
  • să ne implicăm în cât mai multe comportamente procomunitare. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0