Skip to content

Mutarea locuinței poate să fie o mare provocare, atât pentru adulți, cât și pentru copii, indiferent de vârstă. Fie că ați ales să vă mutați în alt cartier, oraș sau în altă țară, schimbarea aceasta presupune că e necesar să împachetați toate lucrurile, să vă mutați fizic, să despachetați și să organizați lucrurile în noul spațiu. Toate aceste acțiuni pot fi însoțite de un stres suficient de mare, încât să perturbe liniștea unei zile obișnuite: copiii pot deveni mai agitați, nervoși sau nesiguri, adulții mai irascibili și mai ocupați, iar oboseala, lipsa somnului și a unui program organizat pot accentua răspunsurile emoționale și comportamentale.

Iată câteva sfaturi practice care pot fi ușor adaptate, indiferent de situație:

Pregătește în avans

Copiii au nevoie de predictibilitate, pe care o traduc în siguranță. Schimbarea locuinței poate să aducă cu sine incertitudine, opoziționism, emoții dificile, de la tristețe și teamă, până la furie și frustrare. Toate acestea pot fi parte din proces și este în regulă să fie așa. Orice emoție este permisă, cu atenție la modalitatea de exprimare sub influența ei. Schimbările pot fi uneori dificile și pentru noi, adulții, astfel că prima încurajare este să povestiți cu micuții că urmează să vă mutați și să oferiți cât mai multe detalii, să creați povești, inclusiv prin joc, să le răspundeți la întrebări și să vorbiți deschis despre emoții, gânduri și comportamente, cât de des aveți ocazia să o faceți. Un feedback la finalul fiecărei zile este o modalitate extraordinară de conectare și conținere, care vă ajută să pătrundeți în lumea interioară a copiilor, să îi ajutați să asimileze și să se adapteze la noile informații.

„Trebuie să punem căsuța pe o mașină mare, ca să ne mutăm?“ – m-a întrebat fiica noastră, la câteva zile după ce i-am spus că urmează să ne mutăm într-o căsuță nouă. Ar fi fost interesant să o facem. Câtă imaginație!

Ia pauze, pentru refacerea resurselor

Știm din teorie că orice comportament este motivat de nevoi nesatisfăcute și că trăirile afective sunt influențate de satisfacerea sau nesatisfacerea nevoilor noastre de bază. Mutarea locuinței presupune un număr în creștere de necesități care se cer a fi satisfăcute, astfel că este prioritar să ne asigurăm un somn odihnitor și suficient, mese consistente, suficientă hidratare, momente de conectare și relaxare, pauze, plimbări, mișcare, ascultarea propriului corp. Pe lângă multe altele, mutările presupun și entuziasm, termene limită, haos, ingrediente perfecte pentru neglijarea sinelui. De aceea, vă încurajez să luați pauze pentru reîncărcare. Un copil neliniștit, furios sau speriat are nevoie de un părinte calm și răbdător, iar pentru asta, părintele are nevoie de resurse. Păstrați cât de bine puteți programul obișnuit al familiei.

Vizitați împreună noul spațiu

Mergeți împreună în noul spațiu, dacă distanța vă permite sau folosiți poze pentru a le arăta mai multe detalii dacă noua locuință nu este ușor accesibilă.

Puteți face vizite scurte la noul spațiu: să faceți prezentări, să vă folosiți cu toții imaginația, să luați măsurători împreună, să stabiliți unde va fi bucătăria, care va fi camera fiecărui membru al familiei, unde este spațiul de joacă, ce parcuri sunt lângă locuință, care este noua grădiniță, școală sau liceu, după caz, care sunt mijloacele de transport și să vă încurajați și copiii să vină cu soluții și idei.

Implică și copiii în decorarea noului spațiu

Dacă este vorba de o locuință pe care o veți decora în totalitate, copiii se pot implica în alegerea culorilor, a tapetului sau a parchetului. Dacă veți lua aceeași mobilă se pot implica în organizarea acesteia în noua cameră sau pot așeza lucrurile personale (haine, cărți, jocuri de societate, jucării) după bunul plac în cazul în care mobila este deja așezată. Faptul că se pot implica activ le va da un sentiment de control, siguranță și plăcere.

℗PUBLICITATE



Sortează și donează

O mutare poate fi o oportunitate de a sorta și de a dona lucruri care nu mai corespund nevoilor familiei. De-a lungul anilor se pot aduna în casele noastre multe lucruri pe care nu le mai folosim, care nu au fost folosite niciodată sau de care am uitat complet. De multe ori ne atașăm de anumite obiecte pentru că au o anumită valoare sentimentală și este greu să renunțăm la ele, deși nu ne folosesc. În engleză există termenul declutter, fără corespondent direct în limba română, care înseamnă o sortare a lucrurilor dezordonate, împrăștiate, care ajung să încurce mai mult decât să folosească, care aglomerează sertarele, dulapurile și etajerele, garajele și podurile unei case. După această sortare, se face o selecție a obiectelor care rămân și a celor care pleacă (fie că le ducem la părinți, rude sau le donăm altor familii). De asemenea, se întâmplă adesea ca în urma unui decluttter să aruncăm o mulțime de lucruri care nu mai au nicio utilitate, dar pe care, fără să ne dăm seama, le păstram în case. În această manieră, noul spațiu va fi unul aerisit, conținând doar obiecte utile și, astfel, evităm o nouă supraaglomerare.

Luați-vă la revedere

După ce ați terminat de împachetat și sunteți pregătiți să închideți casa pentru ultima dată, mergeți prin fiecare cameră să vă luați la revedere și să mulțumiți căsuței pentru că v-a găzduit. Este atât de multă emoție în acest moment și merită să îl experimentați. Dacă schimbați orașul sau țara, vă puteți lua la revedere de la locurile preferate într-un tur cu mașina, autobuzul sau orice alt mijloc de transport vă este la îndemână.

Planifică transportul

Aveți posibilitatea să faceți mai multe drumuri și să despachetați treptat sau să faceți un singur drum, cu o mașină mai mare. Indiferent de situație, vă încurajez să amenajați cu prioritate spațiul copiilor, astfel încât să aibă activități la îndemână atunci când voi veți fi ocupați cu amenajarea restului casei.

Petreceți timp împreună în noul spațiu

Vă puteți juca împreună, puteți găti, viziona filme, puteți vizita împrejurimile și chiar despacheta și sorta lucrurile din zonele comune. Păstrați în continuare un program fix, cât de aproape de programul obișnuit din fosta locuință. De asemenea, este de ajutor să păstrați legătura cu familia și vechi prieteni, inclusiv ai copiilor.

Experiența noastră

Pentru că am anticipat că va fi o perioadă atipică și dificilă, noi am respectat acești pași și am avut parte de o experiență foarte plăcută. Familia noastră este formată din mama, tata, copilul (3 ani și 5 luni la începutul mutării), 2 pisici și un acvariu cu pești. Fetița noastră, Kylie, a aflat că ne mutăm la câteva ore după ce am știut și noi că urmează să facem acest pas. La a doua vizită la noul spațiu a fost și ea prezentă, ne-a ajutat la măsurători, a ales culoarea patului și a mobilei și a fost cu noi la cumpărături de fiecare dată. 

Am ales să ne mutăm singuri lucrurile în cutii pe care le-am umplut și golit în mai multe rânduri. Kylie și-a umplut propriile cutii și a cărat împreună cu noi pe parcursul a două săptămâni ce i-a fost confortabil și ușor să care. Ea ne-a ținut ușile, a chemat liftul și a dat culoare fiecărui traseu. Ne-am distrat, am râs, ne-am și pierdut răbdarea, am fost obosiți, dar a meritat tot efortul. 

Am simțit această mutare în adevăratul sens al cuvântului. Împachetările și despachetările au fost cele mai consumatoare de resurse, însă acum avem o nouă casă, un nou cămin, care corespunde atât de bine nevoilor noastre, încât nu am avut dificultăți de adaptare. Când trecem pe lângă fosta locuință povestim despre ea și depănăm amintiri. Fosta căsuță și noua căsuță au fost coordonatele noastre principale pentru două luni.

Sunt psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu în formare, profesor de psihologie generală și gazdă a unui club de carte: „Conectare prin cărți“. Sunt, de asemenea, fiică, soră, parteneră, mamă și prietenă. Sunt binecuvântată cu toate aceste roluri și sunt recunoscătoare pentru fiecare în parte.

Caută
Coșul de cumpărături13
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
-
+
Oameni anxioși48,06 lei
1
-
+
-
+
-
+
-
+
Subtotal
790,88 lei
Continuă cumpărăturile
13