Skip to content

Școala online a dezvelit la nivel profesional toate straturile de capacitate din sistemul educațional românesc – de la profesori dedicați, intuitivi și creativi, care s-au adaptat din prima zi, până la cei care-și fac doar meseria sau profesori care refuză să lucreze în acest sistem de predare – consideră Oana Moraru, consilier educațional și fondatoarea școlii private Helikon. 

Invitată în primul episod din seria de conferințe online EDUCare – Ai grijă de familia ta!, Oana Moraru a vorbit despre costurile ascunse ale școlii online și despre cum au fost afectați copiii la diferite grupe de vârste în aceste ultime luni. Oana Moraru a subliniat și importanța elaborării, încă de pe acum, a unor programe de recuperare, pentru momentul când elevii se vor întoarce în bănci.

Social și administrativ, școala online a dezvăluit ce se întâmplă în piramida de directori, inspectori și șefi de catedră, care au rămas foarte mult în domeniul tehnic: ce platforme folosim, la ce ore ne conectăm, cum corespondăm cu părinții. Foarte puțin se discută despre adevărata esență a școlii online – consideră Oana Moraru. Despre efecte pedagogice și comportamentale, despre câtă educație facem copiilor în această perioadă, despre cât conținut transmitem, despre ce valori creăm și cum măsurăm rezultatele la un moment dat. 

Pe de altă parte, școala online a fost pentru părinți un prilej de a se raporta altfel la profesorii copiilor lor. Doamne învățătoare foarte căutate au căzut de pe piedestal, pentru că nu reușesc acum decât să trimită niște fișe pe whatsapp. Iar profesori despre care nu știa nimeni au devenit eroii copiilor și ai părinților peste noapte, pentru că fac eforturi considerabile de a capta atenția copiilor și a face educație de calitate – a remarcat Oana Moraru.

Școala online – cum sunt afectați copiii?

Cei mai afectați de școala online sunt preșcolarii, pentru că atunci se formează principalele programe de viață ale copiilor și se pun bazele filtrelor prin care ei vor vedea lumea. În intervalul 0-6 ani, învățarea online este aproape imposibilă – consideră Oana Moraru. Există câteva elemente în dezvoltarea unui copil care nu pot fi atinse online, oricâte trucuri am face. Grădinița la distanță poate menține logica matematică în acțiune, dar partea de socializare și reglare emoțională nu se poate realiza online, nici cooperarea între copii – este de părere Oana Moraru. Specialista le recomandă educatorilor și părinților care au copii de aceste vârste să folosească mediul online pentru a le antrena memoria (prin poezii, cântece, dialoguri și jocuri de rol), dar și să se ajusteze emoțional la nevoile celor mici și să le încurajeze abilitatea motrică grosieră, profitând de ieșirile în parc. 

Părinții copiilor din ciclul primar ar trebui să fie disponibili total pentru cei mici, măcar o vreme, să exerseze împreună cu ei abilitățile de citire și înțelegere (care, dacă nu sunt consolidate acum, nu mai pot fi recuperate) și să fie atenți la deficitele de auz fonematic sau de atenție, care acum pot fi reparate.

℗PUBLICITATE



Copiii de gimnaziu, care sunt în această perioadă cei mai solicitați cu teme și informații nestructurate, își pierd în timpul școlii online din bucuria învățării și fascinația cunoașterii – remarcă Oana Moraru. Iar lucrurile stau încă și mai prost la liceu, unde profesorii și-au pierdut de multă vreme autoritatea morală și didactică.

După perioada școlii online se vor acutiza enorm diferențele între copii. Iar aceștia vor fi mult mai exigenți când se vor întoarce la clasă și nu vor mai suporta lecțiile pe tablă – este de părere Oana Moraru.

Specialista consideră însă, că la fel ca orice criză, și aceasta ne oferă oportunități: de a ne înțelege mai bine copiii, de a sta lângă ei și de a investi în acele zone ale educației lor care au fost lăsate în urmă. 

Urmăriți în videoul de mai jos întregul episod EDUCare – Ai grijă de familia ta!, având-o ca invitată pe Oana Moraru. 

EDUCare – Ai grijă de familia ta! este un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie și susținut de Groupama, Synevo și Flying Colours. Conferințele sunt difuzate pe facebook Pagina de Psihologie, în fiecare zi de marți, de la ora 20.

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0