Skip to content

Moș Crăciun este un personaj fantastic, care le aduce copiilor cuminți cadouri în noaptea de Crăciun. Mitul Moșului este o tradiție îndelungată pentru multe familii, iar acest lucru poate consolida valorile umane.

Încă de când copiii sunt mici, părinții îi fac pe aceștia să creadă în Moș Crăciun, să aștepte cu nerăbdare cadourile, să-și aștearnă pe hârtie dorințele, să fie cuminți și buni pentru a fi răsplătiți. Această credință îi face pe copii să-și dezvolte imaginația și să descopere în sine calități pe care nu știau că le au: curaj, bunătate, prietenie, solidaritate, recunoștință și așa mai departe.

Trebuie să scăpăm de vinovăția că „îi mințim“ pe copii, pentru că această credință îi poate ajuta în dezvoltarea lor emoțională. Este bine de știut că jocurile, poveștile și eroii fantastici îi determină pe copii să își dezvolte inteligența emoțională. Imaginația nu este nici ea neglijată, mai ales fiindcă cei mici trăiesc poveștile și se integrează în ele ca personaje (spre deosebire de adulți). Imaginația va ajuta copilul să își dezvolte o minte creativă, folositoare mai târziu.

Cum îi pregătim pe copii să-l descopere pe Moș Crăciun?

Începând cu vârsta de 2-3 ani, copiii încep să creadă în Moș Crăciun, fiind ajutați de părinți, bunici sau educatori. Celor mici trebuie să li se explice tot ce presupun aceste sărbători de iarnă, ce este bradul de Crăciun, cum ne pregătim pentru această zi minunată, cine este Moș Crăciun și, nu în ultimul rând, ce trebuie să învățăm de la el. Generozitatea, hărnicia și iubirea sunt doar câteva dintre valorile pe care copiii le pot învăța de la Moșul. Poveștile despre Moș Crăciun, serbările, spectacolele sau desenele animate pe această temă îi ajută pe copii să păstreze magia în suflet.

Nu este suficient doar să le explicăm celor mici ce anume înseamnă această sărbătoare; trebuie să îi și implicăm. Să-i învățăm colinde sau poezii de Crăciun, să-i luăm la cumpărături cu noi înainte de sărbători, să-i chemăm în ajutor la pregătirea cinei sau a cadourilor pentru cei apropiați (ba chiar ar putea confecționa ei înșiși cadouri) sau să le cerem să ne ajute la împodobirea bradului (poate chiar să facă niște decorațiuni). Este necesar ca ei să înțeleagă că această sărbătoare nu este doar despre „a primi“, ci mai ales despre „a oferi“. Să-i îndemnăm să participe la mici evenimente sau acțiuni caritabile, pentru a descoperi că există oameni mai puțin norocoși ca ei. De exemplu, să le facem cadouri copiilor fără posibilități materiale ori să participăm la un spectacol caritabil. După ce fapta bună a fost făcută, Moș Crăciun îl poate răsplăti pe micuț cu un cadou sau cu o scrisoare prin care să-i spună cât de mult îl apreciază pentru gestul lui.

Dacă cei mici vor simți entuziasmul nostru cu privire la sărbători, cu siguranță ne vor imita comportamentul. Nu trebuie să vă mire dezinteresul lor sau nemulțumirea vizavi de cadouri, dacă nu le fructificați încântarea pentru atmosfera de sărbători. Din cauza pregătirilor, în această perioadă pot apărea certuri în familie care să-i facă pe cei mici să nu mai înțeleagă ce înseamnă cu adevărat Crăciunul. Este bine să evitați astfel de situații. De asemenea, unii părinți se plâng că cei mici nu se mulțumesc cu lucrurile primite. E cazul să le explicați că Moșul face foarte multe cadouri copiilor din întreaga lume și că este de apreciat faptul că s-a gândit la fiecare în parte.

℗PUBLICITATE



Cum să întreținem cât mai mult timp magia, în viața copilului?

Fără să vrem, se întâmplă ca cel mic să afle prea devreme că Moșul este rodul imaginației noastre. Acest lucru se întâmplă fie din cauza micilor scăpări ale părinților, fie din contactul cu alți copii sau cu frații mai mari, fie din cauza anumitor emisiuni sau programe televizate. Oricât de mult am evita acest lucru, copilul va afla mai devreme sau mai târziu adevărul. Totuși, de preferat ar fi ca, măcar până la vârsta de 8 ani, copilul să aibă certitudinea că Moșul există. Dacă, de exemplu, copilul are 5 ani și a auzit că Moș Crăciun nu există, e mai bine să-l întrebăm de ce are această bănuială. Răspunsurile ar putea fi: „Mi-a spus un copil mai mare“, „V-am auzit vorbind când puneați cadourile sub brad“ sau „Moșul de la grădiniță era diferit de cel văzut la televizor“. În aceste cazuri, e recomandat să încercăm să fim convingători și să le oferim copiilor explicații. De exemplu: „Copilul acela mai mare nu a înțeles bine. Probabil, i s-a părut!“, „Moșul ne-a chemat la un moment dat, ca să îl ajutăm să așeze cadourile. Este bătrân și noi am zis să-i dăm o mână de ajutor…“ sau „Moșul are mai multe ajutoare, însă el vine în seara de Crăciun“. Cu cât reușim să întreținem mai mult această poveste, cu atât îl vom ajuta pe cel mic să aibă o copilărie mai frumoasă.

Cum și când să dezvăluim adevărul despre Moș Crăciun?

Cam pe la vârsta de 10 ani, copiii încep să afle că Moș Crăciun nu există. În general, copilul va afla singur, pentru că gândirea „magică“ începe să fie înlocuită de logică și rațiune, la această vârstă. Totuși, sunt copii care – fascinați de acest personaj – continuă să creadă în existența Moșului. Nu este nimic rău în asta, însă puteți avea o discuție pe această temă, dacă așa considerați. Explicați-i copilului cu blândețe că acum a crescut și e firesc să afle că Moșul nu există fizic, însă există în sufletele noastre și putem fi Moși pentru cei dragi oricând. De asemenea, trebuie să-i explicăm celui mic că tradiția Crăciunului va continua în fiecare an, așa că va putea primi și oferi cadouri. Moșul rămâne prezent în viețile noastre, așadar, ne putem bucura în continuare de el.

Chiar dacă le explicăm frumos copiilor adevărul despre Moș Crăciun, este posibil ca aflarea acestei realități să le pună oarecum la îndoială încrederea în adulți. Ar fi chiar mai rău, dacă le-am spune că motivul a fost dorința noastră de a-i face să trăiască în lumea basmelor. Dacă Moș Crăciun nu există, copilul trebuie să fie asigurat măcar că există dragostea părinților.

Dacă aveți un copil mai mare și unul mai mic, e bine să-i explicați celui mare că ar fi frumos din partea noastră să-l lăsăm și pe cel mic să se bucure de Moșul: „Un frate bun este cel care îl face fericit pe frățiorul mai mic“.

Moș Crăciun rămâne personajul preferat al sărbătorilor de iarnă, fiind de datoria părinților să păstreze magia în suflet cât mai mult timp!

Nicoleta Burlacu - Psiholog clinician cu experienţă de peste 10 ani în munca clinică cu copii și adolescenţi. Psihoterapeut de orietare cognitiv-comportamentală, membră în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator în Asociaţia Împreună Pas cu Pas. Coordonator cu drept de autor pentru două teste specifice copiilor cu tulburare de spectru autist, PEP 3 (Psychoeducational Profile) şi ASRS (Autism Spectrum Rating Scales).

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0