Skip to content

Este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford. Din Palo Alto, California, într-un dialog plin de înțelepciune, înțelegere, cu Cătălin Ștefănescu, la Garantat 100%, Irvin Yalom ne vorbește despre „O chestiune de viață și de moarte“.

La Garantat 100%, Cătălin Ștefănescu ne-a răsfățat cu o întâlnire eveniment pe 9 mai, când una dintre cele mai influente personalități ale psihiatriei și psihoterapiei moderne a oferit un interviu în exclusivitate Televiziunii Române. Nu ratați această ediție emoționantă Garantat 100%, la TVR 1!

„De peste jumătate de secol, eminentul psihiatru Irvin Yalom uimește lumea cu poveștile sale despre psihicul uman, împletite cu înțelepciune, înțelegere și umor. Acum, cu o sinceritate și un curaj uluitoare, ne împărtășește cea mai dificilă experiență din viața sa: pierderea soției, statornica sa tovarășă de viață încă din adolescență. Parteneri până la sfârșit, până și în scrierea împreună a acestei cărți, cei doi ne comunică un portret trainic al doliului – teroarea, durerea, negarea și acceptarea reticentă. Dar ceea ce ne rămâne este mult mai mult decât o poveste profundă despre pierderea durabilă – este o poveste de neuitat, dureroasă și frumoasă despre iubirea care dăinuie“, notează New York Times. 

Născut în 1931, Irvin Yalom este unul dintre marii psihiatri și psihoterapeuți contemporani, lucrările sale, atât cele științifice, cât și cele literare, devenind puncte de referință în știința și cultura ultimilor 50 de ani.

După o boală chinuitoare, Marilyn Yalom, soția psihiatrului invitat la Garantat 100%, a murit. În ultimele luni de viață, a hotărât, împreună cu soțul său, să scrie o carte despre plecarea din această lume ca experiență pur personală, nu ca o relatare a ceea ce li se întâmplă altora. A rezultat un volum sfâșietor, o carte despre care se va vorbi mult.

Doi mari savanți și profesori universitari de anvergură mondială, soțul și soția, aflată în ultimele luni de viață, scriu împreună o carte despre ei, despre iubirea lor fabuloasă, despre carierele lor, despre cercetările lor și despre despărțire, prin moartea unuia dintre ei.

Fiecare citește capitolul scris de celălalt, și apoi îl scrie pe al său. Volumul poartă titlul O chestiune de viață și de moarte, iar în România e publicat la Editura Vellant, în traducerea Petronelei Rotar și a lui Vifor Rotar.

℗PUBLICITATEAceastă carte, O chestiune de viață și de moarte, este tema princială a discuției dintre Cătălin Ștefănescu și invitatul său, psihiatrul și scriitorul Irvin Yalom. Întreaga ediție Garantat 100% se constituie într-un dialog extrem de emoționant, în cadrul căruia Irvin Yalom vorbește despre vieți netrăite și anxietate, despre nevoia de a-ți trăi viața din plin, despre frica de moarte, despre iubirea care se poate dovedi mai puternică decât moartea, despre puterea de a „naviga prin sfârșitul vieții“.

„De la înălțimea unei experiențe profesionale colosale, la vârsta de 90 de ani, doctorul Irvin Yalom ne predă o lecție despre sensul vieții fiecăruia dintre noi, despre puterea de a privi în interiorul nostru și despre șansa la înseninare și înțelepciune care se găsește, în fond, la dispoziția oricui“, spune Cătălin Ștefănescu, moderatorul și realizatorul Garantat 100%.

Despre Irvin Yalom, invitat la „Garantat 100%“

Irvin Yalom este profesor emerit de psihiatrie la Stanford University, California, doctor în medicină, autorul a numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu, dar și al câtorva romane, în care experiența în psihoterapie se împletește cu pasiunea pentru filosofie și cu continua căutare a sensului ultim al existenței umane.

Într-o epocă dominată de „Nu te atașa de pacienți“ și „Nu le povesti clienților despre viața ta“, sfaturile lui Irvin Yalom („Lasă pacientul să conteze pentru tine“, „Fă vizite la domiciliu“), ne fac să ne amintim de umanitatea pe care o împărtășim cu restul lumii.

Irvin Yalom, M.D. este autorul prestigioaselor lucrări de psihoterapie The Theory and Practice of Group Psychotherapy – vândută în peste 700.000 de exemplare, Existential Psychotherapy și Inpatient Group Psychotherapy, al cărților aflate la granița dintre ficțiune și documentar: Călătoria spre sine, Privind soarele în față, Darul psihoterapiei, Mama și sensul vieții, precum și al romanelor Plânsul lui Nietzsche, Minciuni pe canapea și Soluția Schopenhauer.

Puțină lume știe că una dintre nurorile renumitului psihoterapeut este româncă și este absolventă de psihologie. Loredana Liță Yalom a acordat un interviu în exclusivitate pentru platforma Pagina de Psihologie, în decembrie anul trecut.

Cea mai recentă carte a sa, O chestiune de viață și de moarte, subiectul principal al dialogului cu Cătălin Ștefănescu – este scrisă de Irvin Yalom împreună cu soția sa, Marilyn Yalom, o desăvârșită și erudită scriitoare. Făcând dovada unui imens curaj, soții Yalom scriu împreună povestea grijii emoționale și morale pe care și-o poartă unul altuia. A Matter of Death and Life este punctul culminant al căutării înțelepciunii de-o viață a cuplului Yalom în arta de a trăi și de a muri.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0