Skip to content

Este o reală plăcere pentru mine să prezint rubrica meteo, la Observatorul Antenei 1, și să-i anunț pe oameni cum va fi vremea. Până când se apropie toamna și psihologul din mine știe că acest anotimp poate veni și cu unele schimbări, care pot perturba bunăstarea noastră emoțională și fizică.

Vremea, ca factor declanșator

Scăderea temperaturilor și, mai ales, scurtarea zilei, adică scăderea perioadei cu lumină naturală, ne alterează bioritmul și ciclul veghe-somn. Iar acești factori pot declanșa astenia de toamnă sau mai grav, depresia sezonieră, mai tehnic spus: tulburarea afectivă sezonieră.

Desigur, nu toată lumea va fi afectată în egală măsură de aceste schimbări. Vremea este doar un factor, nu neapărat cauza. Evident că fiecare corp este nevoit să facă adaptări la sezonul rece, pentru că în aceste condiții climaterice fiziologia omului se schimbă: încetinește, pentru a păstra energia și căldura. Așadar, numai persoanele cu o rezistență scăzută și cu o funcționare mai slabă vor fi predispuse la patologie.

Practic, vorbim despre oboseală accentuată, dar și despre o scădere a nivelului energetic, a capacității intelectuale și chiar a nivelului de conectare cu ceilalți, din cauza lipsei de energie, dar și a activităților care sunt mai puțin ofertante. Tehnic, scade randamentul.

Ce se petrece cu chimia corpurilor noastre?

Astenia de toamnă este un simptom de tranziție, care apare la schimbarea dintre anotimpuri. Atunci când ziua este mai scurtă, melatonina (hormonul care, printre altele, reglează somnul și temperatura corporală) va fi produs în cantitate mai mare. Această creștere, cauzată de reducerea luminii solare, duce la o scădere a serotoninei, hormonul fericirii, așa cum îl mai denumim.

Serotonina are rol de mediator în corp și asigură o comunicare bună între creier și toate organele corpului. În plus, temperaturile din ce în ce mai scăzute vor forța corpul să consume mai multă energie, pentru a regla temperatura corpului, și, astfel, imunitatea poate avea de suferit. Dacă nu am adunat suficientă vitamina D în organism în lunile de vară, în coroborare cu tot ce am menționat anterior, senzația de slăbiciune se va instala rapid și va fi mai accentuată.

Dacă vă întrebați cum sunt resimțite toate aceste modificări, ei bine, prin:

℗PUBLICITATE



  • lipsă de interes și indiferență față de anumite activități;
  • stări de tristețe și apatie;
  • insomnii sau nevoia de a dormi mai mult;
  • probleme de concentrare și capacitate intelectuală scăzută;
  •  iritare și dispoziție proastă;
  • pot apărea și dereglări alimentare.

Atenție: între normalitate și boală este o diferență de cantitate și nu de calitate! În timp ce este firesc să intrăm într-un soi de stare de lentoare, pentru că organismul se pregătește pentru perioada de iarnă, dacă aceste manifestări ne aduc în punctul de a fi disfuncționali și avem stări de depresie și anxietate accentuate, este recomandat să consultăm un psiholog.

Patru soluții pentru o funcționare optimă

Igiena somnului: Având în vedere că se întunecă mai devreme, este recomandat ca ora de culcare să se mute puțin mai devreme, ca și cea de trezire, de altfel.

Expunerea la lumină: Un studiu, realizat de S.J Harrison și colegii, demonstrează că există o relație între expunerea la lumină și nivelul de serotonină din organism. Așadar, pentru reglarea ritmului circadian este deosebit de important ca în prima jumătate de oră de la trezire să stați la lumina naturală a soarelui, cel puțin 10 minute. Iar înainte de culcare, știți deja povestea, nu vă expuneți la lumina albastră a ecranelor și încercați să evitați lumina artificială puternică.

Sportul: Julia C. Basso și Wendy A. Suzuki au studiat relația dintre sport, dispoziție și cogniție. Pe lângă faptul că sportul crește nivelul de serotonină, acesta stimulează și eliberarea de alți hormoni care favorizează starea de bine cum ar fi: endorfinele și dopamina. Astfel, sportul devine un antidepresiv natural. Pentru a ne bucura de beneficii, este recomandat ca cel puțin de 3 ori pe săptămână să avem activitate fizică și aceasta să fie intensă și concentrată într-un antrenament scurt, 20-25 de minute.

Îmbunătățirea alimentației: Dr. Carol Hart susține că serotonina poate fi stimulată încă din momentul în care începem să mestecăm, dar și că există o conexiune între alimentație și dispoziție. De asemenea, nivelul scăzut de triptofan din sânge, (aminoacidul din care este sintetizată serotonina) poate produce tulburări de dispoziție. Însă pentru că triptofanul trebuie să concureze cu alți aminoacizi pentru a ajunge în creier, vă recomand să consultați un medic nutriționist-dietetician, care să vă ajute să combinați alimentele, astfel încât acestea să poată ajunge unde este nevoie.

Și nu uitați: dacă simptomele sunt foarte accentuate și vă scot din funcțiune, consultați un specialist în sănătate mintală (psiholog, psihoterapeut sau, la nevoie, un psihiatru). Studiile arată că fototerapia are, de asemenea, beneficii în tratarea depresiei de sezon.

Sunt un căutător de bine și de bucurie. Prima mea dragoste este televiziunea, unde activez de peste 15 ani. Am absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Titu Maiorescu și Facultatea de Cinematografie și Televiziune din cadrul Fundației Pro-Universitatea Media. În prezent, urmez cursurile masteratului Psihoterapii Cognitiv-Comportamentale de la Universitatea Titu Maiorescu. Am fost voluntar Deprehub, unde am consiliat persoane cu depresie și anxietate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0