Skip to content

Pentru cei mai mulți dintre noi, sărbătorile de iarnă înseamnă timp de calitate petrecut alături de familie, prieteni și rude, mese lungi și pline, voie bună și relaxare. Anul acesta însă, pandemia de COVID-19 pare să schimbe regulile jocului și să ne oblige să limităm contactul fizic cu cei din jur și să ne folosim creativitatea pentru a identifica metode noi de a aduce starea de bine și căldura sufletească în casele noastre. Deși și pentru adulți Crăciunul înseamnă motiv de bucurie, pentru copii, această perioadă poate avea o semnificație și mai puternică și pot resimți o mai mare dezamăgire și tristețe că nu pot petrece acest timp așa cum erau obișnuiți. Acest lucru e cauzat și de faptul că, fără sprijinul adulților, copiilor le este mai dificil să înțeleagă ce se întâmplă în lume și au nevoie de noi să le fim alături cu răbdare și deschidere și să-i sprijinim să navigheze în aceste vremuri incerte și complet noi.

Pentru a face asta, trebuie să începem chiar astăzi să discutăm cu copiii noștri despre perioada sărbătorilor și să le povestim ce va fi diferit anul acesta; predictibilitatea este un excelent anxiolitic!

Întrebăm și ascultăm

Copiii au nevoie să fie ajutați să își exprime emoțiile și nevoile și deși de multe ori nu trebuie să avem și soluții, de fiecare dată e nevoie să fim acolo ca să îi ascultăm. Este important să încercăm să înțelegem eventualele reacții negative la schimbările din acest an, să nu pedepsim și să le permitem să simtă și furie, și tristețe, și dezamăgire pentru a putea experimenta apoi speranță și bucurie: „Este normal și ok să te simți așa, și eu sunt trist(ă) că nu putem merge anul acesta în vizită la bunici. Putem însă să îi pregătim împreună un cadou pentru prima ocazie când ne vom revedea.“ Ajută mult să ne reamintim în această perioadă că sprijinindu-i pe copii să depășească dezamăgirea, îi ajutăm să construiască reziliență.

Explicăm și încurajăm

Pentru a ne sprijini copiii să înțeleagă motivele schimbărilor din acest an, ne ajută să îi punem la curent cu realitatea informațiilor legate de răspândirea virusului din acest moment în comunitatea din care facem parte. Totodată, putem parcurge alături de ei recomandările autorităților în domeniul sănătății publice și să stabilim ce ne este permis și ce nu; câteva idei în acest sens găsim și aici. Chiar dacă este posibil să fie descumpăniți la aflarea acestor vești, dacă noi vom fi alături de ei cu înțelegere și încurajări pe lângă date științifice clar explicate, se vor liniști și vor fi deschiși la alte tipuri de activități.

Creăm tradiții noi de sărbători

Deși nu reușim să ne vizităm prietenii și familia față în față, putem încerca interacțiuni video, scrisori sau felicitări cu mesaje scrise de mână care vor rămâne amintire peste ani; totul ține de flexibilitatea și creativitatea noastră. Pentru copii ar fi de mare ajutor să le oferim un minimum de control al activităților din această perioadă – poate să invite un prieten în vizită sau să planifice o activitate specială (poate fi realizarea unor decorațiuni de Crăciun, o mâncare deosebită, un cadou handmade etc.).

℗PUBLICITATE



La capitolul activități, se pot dovedi foarte utile cele de relaxare – respirație abdominală prin mirosirea unor lumânări sau parfumuri, yoga și sport, masaj. De multe ori, orice pare banal la început, cu puțină intenție și creativitate poate fi transformat în ceva distractiv și interesant pentru toată familia.

Timp de calitate alături de copii

E posibil ca peste mulți ani să nu ne mai amintim exact ce am făcut de sărbători anul acesta, însă aproape sigur ne vom aminti cum ne-am simțit și vom crea povești despre greutăți și speranță. Așadar, lucrurile pot fi foarte simple în termeni de celebrări și copiii se pot bucura de timp cu părinții, în care să simtă iubire, atenție și conectare: „Din moment ce nu putem pleca în vacanță anul acesta, putem profita de acest timp liber să ne jucăm și să ne relaxăm acasă; ce ți-ar plăcea să facem împreună?“

În final, vă invit să ne amintim și de copilul nostru interior și să îi oferim un cadou de aceste sărbători:

  • Permisiunea de a simți îngrijorare, tristețe, furie;
  • Momente de răsfăț și timp doar pentru noi;
  • Așteptări realiste și o privire de ansamblu asupra situației;
  • Conectare cu prietenii și familia, adaptată vremurilor pe care le traversăm.

Cel mai ușor le putem modela comportamentul copiilor noștri având grijă de noi și învățându-i și pe ei să facă la fel. Copiii au o capacitate extraordinară de a înțelege, accepta și adapta la schimbări, însă momentele dificile devin mult mai ușoare atunci când le sunt alături membrii familiei, cu înțelegere și modele pozitive de rezistență la stres și de rezolvare de probleme.

Avem acum șansa să-i învățăm pe copiii noștri abilități esențiale, reziliența și recunoștința și sper ca aceste idei să reprezinte un sprijin în crearea unor momente alături de copii, pline de iubire, speranță, încredere și bucurie în sărbătorile din acest an.

Andra Stoian - Psiholog, consilier de parenting, trainer și facilitator de grupuri de suport pentru adolescenți, cu experiență de 7 ani în activități cu copii și adolescenți și în coordonare de proiecte educaționale într-unul dintre cele mai mari ONG-uri din România. Pasionată de oameni, training și educație, iubește muzica, plimbările și cărțile. Visează la o lume în care drepturile tuturor oamenilor sunt respectate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0