Skip to content

Modul în care școlile abordează comunicarea către părinți în timpul închiderii școlilor din cauza coronavirusului este extrem de important, deoarece părinții sunt o verigă esențială în procesul de învățare. Și trebuie să recunoaștem că dialogul între școală și părinți este o provocare chiar și atunci când toate școlile sunt deschise și nu există o pandemie mondială de care să ne îngrijorăm.

Totuși, în aceste vremuri dificile, nevoia de a comunica clar și succint este mai urgentă ca niciodată și, având în vedere trecerea de la învățarea tradițională la educația online, se nasc adesea întrebări legate de activitatea școlară și evoluția elevului la învățătură.

Care este cel mai bun mod de comunicare? Încă nu a fost stabilit un protocol în acest sens, care să fie testat și garantat, dar se pot încerca diverse strategii, iar experiența comună se poate dovedi extrem de benefică.

Utilizați canalele obișnuite de comunicare

Este important să folosiți toate instrumentele disponibile, pentru a vă asigura că părinții care folosesc canale diferite nu vor fi omiși. Astfel, puteți utiliza e-mailul, SMS-ul, aplicația de WhatsApp, convorbirile telefonice.

Este important să vă asigurați că vă adaptați mesajele pentru a se potrivi cu formatul pe care sunt trimise – sunt preferabile mesajele scurte prin text, iar versiunile mai detaliate sunt de trimis prin e-mail.

Diversifică metodele de comunicare

Se poate recurge la crearea unui grup special de Facebook pentru a continua comunicarea cu școala. Facebook este o rețea utilizată de majoritatea persoanelor, iar verificarea constantă a acesteia a devenit un reflex (chiar dacă rar recunoaștem asta). Utilizarea unui grup pe această rețea facilitează primirea notificărilor și menține persoanele conectate. De asemenea, creându-se un canal securizat se pot distribui rapid imagini din timpul activităților, videoclipuri, mesaje pe care părinții le vor aprecia.

Folosiți tonul potrivit

În această perioadă pandemică și incertă, când oamenii se simt deja anxioși, o scrisoare de la școală cu un ton agresiv sau mustrător poate fi dăunătoare relației.

Modul în care comunicăm părinților diverse probleme apărute în acest moment este vital; aceștia sunt deja incredibil de neliniștiți de pandemia globală, iar acest lucru a fost exacerbat masiv în momentul în care școlile au fost închise și educația s-a mutat în mediul online.

℗PUBLICITATE



În același timp, suntem nevoiți să comunicăm, dar alegerea tonului de comunicare este secretul; formularea unor cerințe sau comunicarea unor subiecte mai sensibile este foarte importantă, astfel încât solicitarea profesorului să nu fie percepută ca o amenințare, ci ca o mână întinsă spre un parteneriat.

Suport și confort

Orice comunicare ar trebui să aibă scopul de a oferi sprijin și confort. Comunicarea de la școală este o oportunitate de a informa părinții despre fiecare copil și de a expune că munca de acasă și noua lor școală virtuală sunt instrumente vitale care-i ajută să-și atingă propria bunăstare și care le asigură un confort emoțional.

Informările trimise de către școli și individual de către profesori trebuie să fie transmise pe un ton înțelegător și definit de compasiune.

Școala online nu este educație la domiciliu

Este foarte important să le reamintim părinților că mutarea cursurilor în online și în spațiul de acasă nu este educație la domiciliu. Părinții și profesorii nu au ales această opțiune, ea a apărut ca urmare a unei situații de urgență fără precedent. Este primordial să li se comunice părinților că nu se așteaptă nimeni de la ei să preia rolul de profesor.

Fiți conștienți de provocările familiei

Fiecare familie are propriul său set unic de provocări, iar structura fiecărui sistem familial este diferită. Mulți părinți sunt nevoiți să lucreze de acasă sau să identifice soluții de supraveghere a copilului, iar aceste provocări nu sunt ușor de gestionat.

O soluție ar fi ca tot ceea ce se comunică părinților să se facă sub forma unor sugestii care să aibă o structură cât mai flexibilă și plină de respect.

Mențineți un contact regulat

Înainte de anunțul închiderii școlii, probabil că fiecare instituție de învățământ a avut propriul orar și propria modalitate de comunicare cu părinții. În aceste noi condiții de școală online, regularitatea va trebui să se schimbe în mod natural, deoarece profesorii nu își văd elevii în fiecare zi, iar părinții sunt cei care conduc învățarea. În mod ideal, acest lucru ar trebui să genereze și mai mult dialog, pentru a contribui la promovarea unui sentiment continuu de comunitate și pentru a clarifica faptul că școlile sunt permanent angajate în educația și bunăstarea elevilor.

Comunicarea cu părinții a luat o nouă turnură, iar abilitățile noastre de relaționare necesită multă practică și îmbunătățire. Pe termen lung, o comunicare solidă va asigura suportul necesar pentru a continua o educație de calitate; iar odată cu reîntoarcerea la școala fizică, sincopele de comunicare și relaționare vor trebui reduse cât se poate de mult.

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0