Skip to content

Viața ne este pusă la încercare zi de zi, de aproape un an de zile. O perioadă în care ne-am schimbat cu totul existența, am apreciat mai mult timpul și familia, am tânjit după persoane dragi, după îmbrățișări, zâmbete, aproprieri tactile, viață socială și am învățat să ne adaptăm pe orice palier. Am purtat măști, ne-am distanțat social, ne-am igienizat excesiv pentru a fi cât mai departe de virusul neprietenos. Nu în ultimul rând, am sperat la o soluție salvatoare, la o variantă fezabilă, menită să ne readucă mai repede la viața de dinainte, pe care nu o apreciam într-atât pe cât o facem în prezent.

Ne întâlnim cu o largă paletă de emoții negative, teama este la tot pasul și, cu toate acestea, încă stăm pe gânduri atunci când suntem întrebați dacă ne vom vaccina. Lipsa unor informații coerente și explicate pe înțelesul tuturor face ca reticența populației să crească vertiginos. Iar incapacitatea de a ne autoregla emoțiile ne poate determina să luăm decizii bazate pe teamă și nu pe fapte concrete. Concomitent cu aceasta se intensifică și anxietatea și, după cum bine știm, aceasta este polimorfă și, netratată corespunzător, ne poate încâlci existența cum nu se poate mai mult.

Revenind la vaccin însă, este lesne de înțeles că avem nenumărate întrebări, multe nedumeriri și, uneori, nu știm de unde să pornim această discuție. Desigur, cel mai sănătos este ca aceasta să aibă loc cu medicul de familie care, personalizat, ne va transmite dacă îl putem administra sau nu, în baza afecțiunilor și a comorbidităților existente.

Dar, în videoclipul explicat de către dr. Laura Ghibu Ventimiglia și realizat de către Astrid Ghibu Ventimiglia (fiica adolescentă a doamnei doctor), medicul ne arată, pe înțelesul fiecăruia, tot ce este necesar să știm despre acest vaccin existent și pe teritoriul țării noastre.

Serul se bazează pe tehnica ARN mesager (ce nu este deloc una necunoscută, ci, din contră, datează ca studiu de mai bine de cincisprezece ani). Experții în domeniu au studiat informația genetică a virusului Sars-Cov2, divizând o mică parte din proteina țepușă, din care au extras mesajul ce o produce (sau ARN-ul mesager). Capsulele de grăsime ce conțin acest ARN sunt administrate în corp, cu ajutorul serului imunizator. Acestea se alipesc peretelui celulelor (în care se injectează vaccinul), care este format tot dintr-o substanță adipoasă.

Apoi, capsula cu mesajul conținut de ser fuzionează cu peretele celulei, ARN-ul mesager „călătorind“ către ribozom, cunoscut drept sediul biosintezei proteinelor specifice.

℗PUBLICITATE



Scopul ARN-ului mesager din serul imunizator este acela de a instrui ribozomul pentru a produce proteine conform celei de tip țepușă, aferentă coronavirusului. În acest sens, proteinele țepușă ies din interiorul celulei, mutându-și domiciliul pe peretele lor exterior.

Realizând că ceva nu este în regulă, celulele T ale sistemului imunitar reacționează, alarmând și cerând ajutor. Așadar, celulele T cheamă, la nevoie, alte celulele ale sistemului imunitar, cunoscute drept celule B care, la rândul lor, vor produce anticorpi, aceștia fiind muniția de care este nevoie pentru a se lupta cu celulele necunoscute. Acești anticorpi se lipesc de proteina țepușă, urmând ca celula modificată să se risipească și să apară o celulă clasică. 

Drept urmare, vaccinul dispare din corp în câteva zile, lăsând în urma sa anticorpi pregătiți și antrenați pentru bătălii.

În cazul unei infectări post-vaccinare, virusul va încerca să se lupte cu anticorpii creați de sistemul imunitar, rezultând a fi anihilat de către aceștia din urmă. Merită specificat că în tot acest parcurs, ADN-ul (nucleul celulei) nu este implicat în niciun fel.

Dacă nu suntem pe deplin convinși de ceea ce putem câștiga în urma vaccinării, putem apela cu încredere la informațiile puse la dispoziție de OMS și, totodată, putem deschide această discuție cu persoane de încredere din domeniul medical care ne pot răspunde la toate temerile și întrebările pe care le avem. De asemenea, merită precizat că putem discuta și cu un specialist în sănătate emoțională pentru a diseca mai bine traseul acestei nehotărâri, pentru a gestiona cât mai bine frica și anxietatea. Pentru a găsi specialistul potrivit, vă recomand lista de psihoterapeuți din rețeaua națională a Paginii de Psihologie.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0