Skip to content

Yoga a devenit tot mai populară în ultimii ani, dar nu multă lume știe că această practică poate însemna mai mult decât pozele frumoase postate pe Instagram. În lumea medicală, instrumentele yoga încep să fie cercetate cu mai multă atenție, iar standardele și specializările se rafinează. În prezent, dincolo de teacher training-urile clasice de 200 de ore, organisme globale precum Asociația Internațională a Terapeuților prin Yoga se apleacă mai mult asupra domeniului, formează specialiști într-un mod mai riguros și pun terapia prin yoga într-un context mai amplu al sănătății umane abordate interdisciplinar. Așa se face că această abordare a pătruns în domenii medicale bine puse la punct, atât din Statele Unite, cât și din Europa.

Terapia prin yoga în SUA și investițiile în domeniu

Conform NY Times, terapia prin yoga este prezentă în 93% din cele peste 700 de centre de medicină din SUA. Printre clinicile celebre se numără și Mayo Clinic. La Mayo Clinic Health System, există un departament de medicină integrativă, în cadrul căruia sunt oferite sesiuni de terapie prin yoga, individuale sau de grup, pentru pacienți care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi artrita, cancerul, fibromialgia, hipertensiunea arterială, insomnia, diabetul de tip 2, boala Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică.

Conform USA Today, în 2009, designerul Donna Karan (DKNY) a donat 850.000 de dolari către Beth Israel Medical Center din New York, pentru a include terapia prin yoga în secția de oncologie a centrului. Din aceste fonduri, a fost suplimentat numărul de asistenți alocați pacienților oncologici, fiind angajat personal dedicat să faciliteze pentru acești pacienți posturi blânde de yoga, meditație și tehnici de respirație. Decizia a venit după ce soțul vedetei a murit în anul 2000 de cancer, iar Donna a înțeles că tratamentul pacienților ar trebui abordat într-un mod care să integreze mai multe opțiuni terapeutice, complementare între ele.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine.
Livrate săptămânal în inboxul tău.


Standardele în Europa

În Europa, Germania este una dintre țările în care terapia prin yoga a pătruns în sistemul de sănătate publică, fiind o practică luată în considerare în multe dintre protocoalele medicale. În anumite spitale, yoga face parte din scheme de tratament multidisciplinare. De asemenea, terapia prin yoga este inclusă în tot mai multe studii clinice locale și se fac multe demersuri pentru a o legitima ca abordare complementară pentru anumite afecțiuni medicale tratate în sistemul de sănătate german. Pentru a putea fi profesor de yoga, standardele din Germania sunt stabilite de către Asociația Germană a Profesorilor de Yoga, fondată în 1967. Acestea implică 720 de ore de cursuri urmate timp de patru ani și finalizate prin examen oral, scris și o clasă demonstrativă. Pentru a fi recunoscut ca terapeut prin yoga, în Germania trebuie să fi absolvit medicina sau facultatea de psihologie.

℗PUBLICITATE



În Olanda, este o practică des întâlnită ca specialiștii din domeniul sănătății să recomande terapia prin yoga ca instrument complementar în tratarea pacienților, în special ca tehnică de management al stresului și de activare a răspunsului la relaxare. De altfel, în Amsterdam există singurul Institut de Terapie prin Yoga din Europa, acreditat de către IAYT (Asociația Internațională a Terapeuților prin Yoga din SUA). Pentru a putea primi certificarea din partea acestei școli, cursanții trebuie să urmeze 875 de ore de studiu academic, timp de minim doi ani, să aibă peste 200 de ore de studiu de caz sub supervizare, să susțină câte un test scris la finalul fiecăruia dintre cele peste zece module, respectiv să treacă o probă practică. La acest moment, în România, suntem două terapeute prin yoga certificate de către acest institut, eu și colega mea, Simona Lederman și împreună activăm la Centrul Eka.

Ce ne arată toate aceste elemente

În primul rând, că avem de-a face cu un domeniu mult mai complex decât ar putea părea la prima vedere. Un domeniu care începe să fie luat în serios pentru beneficiile concrete, măsurabile, pe care le aduce sănătății umane. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie însă de standarde de calitate ridicate și de studii de impact, care deja au loc în multe țări europene. Ca fost profesor de yoga și actual terapeut prin yoga, pot spune că am decis să fac această schimbare (aparent subtilă) în traseul meu profesional tocmai pentru că am simțit că am nevoie să-i privesc altfel pe oamenii cu care lucrez și să-mi extind aria de acțiune asupra categoriilor vulnerabile de public.

Ulterior am înțeles că schimbările pe care trebuie să le facem pentru sănătatea noastră nu pot veni dintr-o singură direcție (de exemplu, yoga „predată“ în stil prescriptiv), ci doar în context interdisciplinar, multilateral, în plan bio-psiho-social. Și cred că de aceea a venit firesc în viața mea să înființez Centrul Eka, locul în care ne uităm la oamenii cu care lucrăm din perspectiva ansamblului corp-minte-relații. Pentru că, indiferent de abilitățile mele ca practicant yoga, cred că mai important este să le facilitez oamenilor accesul la arta de a trăi bine cu ei înșiși și cu cei din jur. Ce le recomand celor interesați de practica yoga? Să înțeleagă foarte bine unde-și doresc să ajungă, în calitate de „profesori“, respectiv să știe foarte clar ce nevoi au, în calitate de beneficiari.

Anca Amariei este primul terapeut prin yoga din România, acreditat de către IAYT, cu o formare de peste 800 de ore la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam și cofondator al EKA – Centrul stării de bine. De asemenea, este specializată în neuromindfulness, acordarea primului ajutor în sănătatea mintală, trauma-informed yoga, antrenamente de respirație.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0