Skip to content

„Mă număr printre psihologii care cred în importanța viselor. Ba mai mult, dacă sunt în preajma ta dimineața, sunt șanse mari să îți adresez o întrebare indiscretă precum – Ce ai visat? Și am așteptarea să-mi răspunzi sincer și să povestim pe marginea viselor avute. În viziunea mea, visele sunt mai mult decât un mod de a nu ne plictisi în timpul somnului. Ele reprezintă un portal psihologic către sine și lumea din care facem parte.“, spune psihologul și psihoterapeutul Gáspár György, într-o postare pe profilul personal de Facebook.

Chiar dacă psihologia modernă a cam exclus terapia prin vis, psihologul este de părere că părinții au puterea necesară pentru a-i ajuta pe copii să-și cunoască și înțeleagă visele. De ce ar face părinții una ca asta? Ei bine, potrivit unor experți, pare că începem să visăm încă din burta mamei (de prin luna a șasea de sarcină). Și continuăm să o facem pe parcursul întregii vieți, chiar dacă 95% dintre visele adulților sunt uitate, din lipsă de exercițiu sau de interes.

Pentru copiii de 3-5 ani, membrii familiei și prietenii sunt foarte prezenți în visele lor. Și monștrii, de asemenea. Copiii visează că se luptă, că au superputeri, că rezolvă problemele de peste zi. Dar și că suferă ori au parte de accidente sau eșecuri.

℗PUBLICITATE



Indiferent de conținutul lor, visele reprezintă niște daruri:

  • Ne ajută să procesăm emoțiile dificile. Ceea ce este extrem de benefic, deoarece dacă nu sunt procesate nici în plan real, acestea ajung să fie stocate la nivel celular și să ne afecteze sănătatea.
  • Ne ajută să trăim emoții pozitive și să creăm o viață ideală, să ne împlinim potențialul și să devenim cine vrem să fim (niște maeștri creatori de vise).
  • Ne pot ajuta să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să găsim soluții creative. În timp ce ne fortifică memoria și contribuie la procesul de învățare.
  • Ne ajută să ajungem la mintea noastră inconștientă și mai apoi, prin conversațiile pe care le avem cu ceilalți, să integrăm părți din sinele nostru. Dar și să dezvoltăm conexiuni sigure cu cei din jur. 

Prin urmare, includerea conversațiilor despre vise în rutina părinte-copil, de zi cu zi, este o alegere înțeleaptă și o modalitatea excelentă pentru a consolida încrederea psihologică. Iar un start bun, pentru a păși în lumea viselor, este serialul LEGO® DREAMZzz™. Creat special pentru copii de peste 7 ani, primele 10 episoade din serie sunt deja disponibile și sezonul 2 se apropie cu pași repezi. În curând, mai exact din luna august, vor apărea și noi seturi LEGO DREAMZzz care să-i ajute mici visători să își transforme visele în realitate.

Iar pe 19 iulie, de la ora 21, ascultă conversația dintre Prințesa urbană și Gáspár György despre știința viselor, LIVE pe Facebook.

Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0