Skip to content

În cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, de pe frecvențele Radio Europa FM, cele două gazde Mirela Retegan și Gáspár György au abordat situația familiilor în care părinții aleg să divorțeze și să-și regândească viitorul personal și relațional. 

Întâmplarea a făcut ca Mirela să fie o femeie care s-a confruntat cu un divorț, atunci când a ales să-și încheie mariajul cu bărbatul alături de care a făcut un copil, iar Gáspár a fost un copil ai cărui părinți au divorțat, după care s-au recăsătorit unul cu celălalt. Aceste experiențe personale au făcut ca discuția de la radio să capete și mai mult contur, iar subiectul să fie abordat atât din perspectiva părintelui care divorțează, dar și a copilului care-și pierde familia. 

Gáspár ne-a vorbit despre faptul că deși divorțul nu mai este o raritate în zilele noastre, efectele acestuia asupra sănătății emoționale și relaționale a copilului pot să fie semnificative atunci când părinții nu găsesc energie și spațiu psihologic pentru a vorbi cu acesta despre ce înseamnă la modul faptic divorțul (cum se va schimba viața familiei) și dacă cel mic nu este ajutat să-și jelească pierderea. Printre cele mai nesănătoase manifestări parentale se numără cele în care adulții transformă divorțul într-o luptă de putere sau încearcă să se coalizeze cu copilului împotriva celuilalt părinte. 

℗PUBLICITATEPierderile de acest fel sunt fără doar și poate dureroase, dar nu trebuie să fie și traumatizante, este concluzia la care au ajuns Mirela și Gáspár, iar pentru a proteja sufletele copiilor important este ca adulții să-și asume responsabilitatea divorțului, fără să se pitească în spatele copiilor, dar și să păstreze vie în minte ideea că separarea se petrece doar între cei doi soți, nu și între cei doi părinți. Cu alte cuvinte, putem divorța din rolul de soți, dar nu și din cel de părinți. 

Întreaga conversație poate fi ascultată mai jos.

Cele două cărți scoase la concurs pentru ascultătorii emisiunii au fost: Inteligența parentală, de dr. Daniel Siegel și Tina Payne Bryson; și Astăzi, aici, acum, de Mirela Retegan.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0