Skip to content

Vara a sosit, vacanțele sunt în toi și poate simțiți să nu faceți nimic. Nu ar fi deloc greșit, aș zice, pentru că azi vreau să vă vorbesc de un anumit fel de a nu face nimic, respectiv Wu Wei.

Vi se pare că sună ca o invitație la relaxare sau un îndemn la leneveală? Nu este așa. Conceptul Wu Wei se află în centrul filozofiei Tao / Dao. Wu Wei înseamnă să ne urmăm calea străduindu-ne să ne comportăm la fel de spontan precum o face natura. Să adoptăm atitudinea salciei sau a bambusului care se îndoaie în bătaia vântului, fără efort, fără a opune rezistență. Acesta este paradoxul Wu Wei. Nu înseamnă a nu acționa, înseamnă „acțiune fără efort“ sau „acțiune fără acțiune“.

Non-acțiunea ne invită să ne lăsăm absorbiți de mersul lucrurilor. Înseamnă, pe de o parte, acceptarea lumii așa cum este, iar pe de altă parte, acceptarea de sine și a celorlalți așa cum sunt. Starea de Wu Wei este similară cu ceea ce simțim când suntem în flow. Wu Wei înseamnă a ne strădui să ne comportăm la fel de spontan precum natura, să fim ca un bambus care se îndoaie în vânt. 

A nu forța nimic 

Despre Wu Wei vorbește și Alan Watts, cu a cărui înțelepciune am intrat prima dată în contact spre finalul anului 2014. Pentru Watts, Wu Wei se traduce prin „a nu forța“, iar mie îmi place acest tip de formulare. Am practicat acest principiu în timp ce gestionam proiecte IT globale și conduceam schimbări organizaționale în cadrul unei corporații din Top Fortune 500. Privind retrospectiv, cred că aplicarea Wu Wei m-a ajutat să facilitez și să integrez schimbări într-un mod armonios, cu atenție la nevoile oamenilor și diferențele culturale. 

În zilele noastre, aplic filosofia Wu Wei și în cadrul sesiunilor de coaching, precum și în modul în care mă organizez atunci când scriu. 

Și, vorbind despre coaching, iată cinci întrebări pe care le puteți explora luna aceasta:

  • Cum te-ai simțit ultima dată când ai forțat să fii într-o relație?
  • Ce ai învățat din acea experiență?
  • Când a fost ultima dată, anul acesta, când ai experimentat o stare de FLOW?
  • Cum te-ai simțit într-un moment în care ai aplicat Wu Wei? 
  • Ce anume ai vrea să nu mai forțezi vara aceasta?

Pentru că am pomenit de Dao, vă invit să parcurgem câteva rânduri și despre stilul de conducere asemănător apei – Dao Leadership.

℗PUBLICITATE



Stilul de conducere daoist încorporează cele cinci calități ale apei

1. Apa este altruistă. Toate speciile și organismele depind de apă. Fără apă, niciunul dintre noi nu am putea supraviețui. În schimb, apa nu primește aproape nimic de la noi. Daoismul susține că scopul final al liderilor este de a-și servi oamenii fără dorința de a câștiga beneficii personale. 

2. Apa este modestă și umilă. În opinia lui Lao Tzu, oamenii care sunt umili și modești trăiesc nu numai în armonie cu ceilalți, dar sunt și lideri eficienți. Lao Tzu spunea: „Cel (cea) care știe să motiveze oamenii se comportă cu umilință. Iar, aceasta este o virtute fără rival.“

3. Apa este extrem de adaptabilă și flexibilă. Liderii autentici ar trebui să se adapteze la orice situație, precum apa ia forma recipientului ce o conține. O mentalitate deschisă, flexibilă îi va permite liderului să se adapteze, cu ușurință, la dinamica schimbării.

4. Apa este transparentă și limpede. Un lider adevărat ar trebui să fie onest și să comunice în mod autentic

5. În cele din urmă, apa este blândă, dar în același timp perseverentă, răbdătoare, puternică. Picăturile de apă care continuă să cadă peste o stâncă în decursul anilor, vor eroda și cea mai tare rocă. 

Întrucât demersul interogativ este unealta măiastră pe care o iubesc, nu mă pot abține ca, la final, să nu vă mai iau la (câteva) întrebări. Așa că vă invit să scrieți pe o foaie de hârtie răspunsurile la:

  • Din 2020 și până în prezent, care dintre cele cinci calități ale apei vi le-ați îmbunătățit?
  • Ce abilități apreciați cel mai tare la un lider?
  • Ce v-au învățat crizele actuale despre flexibilitate?

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0