Skip to content

În weekendul 6-7 mai, la București, a avut loc prima conferință națională organizată de Academia de Terapie Imago din România. Evenimentul a reunit 13 terapeuți și un număr de aproximativ 350 de participanți din România și diaspora.

Dincolo de prelegerile în plen, susținute de psihoterapeuții Gáspár György, Rebecca Sears, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, conferința a mai avut două paneluri de discuții, moderate de Mirela Retegan și Liana Stanciu, dar și opt ateliere de specialitate, susținute de terapeuți imago din România, SUA și Turcia.

Pe parcursul celor două zile, au fost abordate subiecte ce țin de știința relațiilor, fizica cuantică, terapia somatică și psihotraumatologie. Dar au fost dezbătute și subiecte noi precum intimitatea artificială, trecerea de la cultura individualistă la o civilizație relațională, negativitatea zero sau reactivitatea în cuplu.

Tot în cadrul unui atelier de specialitate s-a prezentat și ediția în limba română a cărții Acceptă iubirea, semnată de cuplul Hendrix-Hunt și publicată la început de mai la editura Pagina de Psihologie.

Idei esențiale desprinse din prelegeri

Nevoia „negativă“ vs. nevoia „pozitivă“. Există o diferență subtilă, dar semnificativă, între cele două categorii de nevoi:

℗PUBLICITATE



  1. Nevoia „negativă“: nu mai trânti ușa, nu mai întârzia, nu mai pierde vremea, nu mai decide în locul meu etc.  Exprimarea nevoilor negative nu ajută, deoarece partenerul le poate interpreta drept critici la dresa sa și se va simți rușinat și incapabil. 
  1. Nevoia „pozitivă”: am nevoie să vorbim, am nevoie să mă asculți, am nevoie să-mi ceri părerea, am nevoie să ieșim la plimbare etc. Exprimarea nevoilor pozitive este o invitație, îl ajută pe partener să strălucească în ochii noștri și să se simtă competent. 

Exprimarea nevoilor pozitive este o provocare pentru aceia dintre noi care am crescut în familii în care nu s-a arătat vreun interes față de universul nostru interior sau în care eram certați ori judecați pentru că avem nevoi. Cu toate acestea, fiecare avem responsabilitatea de a învăța să fim adulți inteligenți relațional.

Noua AI – Intimitate artificială. În zilele noastre, intenționăm să fim alături de familie, prieteni, cei dragi, dar, fix în același timp, atenția noastră este îndreptată și asupra telefonului și a rețelelor sociale. Fără ca măcar să băgăm de seamă, noile „priorități“ ne sărăcesc viața și ne nimicesc intimitatea.

Intimitatea artificială (AI) apare atunci când facem parte dintr-o relație sau ne aflăm într-un context social, dar nu suntem cu adevărat „prezenți“ mental și emoțional. Spre deosebire de intimitatea reală, intimitatea artificială este lipsită de empatie și prezență conștientă; lasă în urma sa un gol interior și adâncește însingurarea. Intimitatea artificială oglindește pierderea conștiinței noastre relaționale, ceea ce ne poate îmbolnăvi atât sufletește, cât și spiritual și fiziologic.

Evenimentul a fost susținut de: EON România, NuDoarUnMoment.ro, Andeli, Palatul Noblesse și Aquilea Enrelax.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0