Skip to content

Povestea mea imago a început în urmă cu câțiva ani. Când un grup de terapeuți ne-am întâlnit în cabinetul meu din Cluj, cu intenția de a porni una dintre cele mai frumoase călătorii psihologice alături de formatorii în terapia relațională imago. Pentru mine a fost surprinzătoare această călătorie, m-a îndrumat să descopăr mai mult și mai mult. De fapt întrebările magice care te ghidează sunt: „Ar mai fi ceva? Poți să îmi spui mai multe despre asta?“ Mă refer atât la relația cu clienții mei, dar și relația cu propria persoană sau în relațiile cu persoane semnificative, zi de zi. Sunt întrebări care se centrează pe nevoia de conexiune și pe cultivarea unei curiozități empatice.

La început a fost despre partenerii unui cuplu și spațiul dintre ei. Am învățat să văd, să simt acest spațiu dintre cei doi oameni. Să simt durerea care induce anxietate și profunda stare de deconectare unul față de celălalt. Rolul meu, ca facilitator al dansului relațional, este să îi ajut pe cei doi parteneri să se simtă în siguranță. Rezonez mult cu explicația din neuroștiințe a lui Daniel Siegel despre capacitatea persoanelor care interrelaționează de a se focaliza asupra lumii interioare a celuilalt, de a se „simți simțiți“ reciproc.

Imago în terapia individuală

Treptat, am trecut spre terapia relațională imago individuală. Unde paradigmele științei relațiilor și tehnicile terapeutice urmează aceeași pași ai dialogului (singurul instrument din terapia imago, format din oglindire, validare, empatie) și toate acestea se construiesc pe relația terapeutică stabilită cu clientul. O primă condiție a relației terapeutice este conectarea și siguranța care sunt indisolubil legate. În acest climat de siguranță, terapeutul ascultă clientul cu respect, prezență, atenție, curiozitate, validare și empatie. Povestea omului venit să-și înțeleagă mai bine viața este ascultată pentru a descoperi mesajul transmis și pentru a da sens cuvintelor acestuia. Relația clientului cu terapeutul imago poate fi o relație de vindecare sau de transformare, deoarece răspunde la multe dintre nevoile de dezvoltare. Cu toate acestea, există limitări ale gradului în care este adecvat ca un terapeut să împlinească nevoile unui client și are anumite caracteristici care sunt specifice relației terapeutice (ședințele terapeutice sunt plătite, prin relația terapeutică terapeutul va dezvălui mult mai puțin despre sine decât se așteaptă să dezvăluie clientul. Aceasta poate crea o relație inegală și nereciprocă).

Un aspect important care diferențiază terapia de cuplu de terapia individuală este triplul rol al terapeutului (facilitatorului). Un prim rol al terapeutului este cel de a ghida de-a lungul procesului, oferind enunțuri, început de propoziții pentru a susține clientul să acceseze diferite părți din lumea sa interioară. Al doilea rol este cel de Receptor. În acest rol, terapeutul oglindește clientul pe tot parcursul ședinței de terapie și face un rezumat pentru a surprinde esența fiecărei secțiuni, urmate de validare și empatie. Al treilea rol este cel de Emițător împărtășind propria viziune.

Când poate fi folosit dialogul imago în terapia individuală?

Dialogul imago poate fi folosit la mai multe niveluri. Când clienții accesează diferite stări emoționale, iar prin dialogul structurat în trei părți se poate ajunge la o conectare mai profundă cu sine și cu ceilalți. Terapeutul imago îi ajută pe clienți să treacă dincolo de conținut spre zona emoțională întrebând: „Poți să îmi spui mai multe despre asta?“.

Atunci când lucrează cu un client individual, terapeutul îmbină rolul de receptor în procesul de dialog, cât și cel de facilitator care susține clientul să exploreze o anumită zonă. De exemplu, să investigheze și observe emoțiile pe care le simte sau senzațiile din corp, gândurile pe care le are și poate dificultățile/barierele care împiedică schimbarea sau mențin starea emoțională intensă. „Poți să îmi spui mai multe despre asta?“ invită clientul să aprofundeze trăirile, senzațiile sau povestea de viață într-un climat de siguranță. Acest lucru poate continua cu sugestia de a rămâne câteva momente cu el și cu ceea ce simte, primind mesajul că „este în regulă să simți, sunt aici cu tine“ și cu alte enunțuri care invită clientul la mai multă autoreflectare. Acestea sunt o modalitate eficientă de a ghida atenția clientului de la evenimente externe către sine prin mesajele de tipul „eu“. Nathaniel Branden a evidențiat rolul începuturilor de propoziții (numite și trunchiuri de frază) pentru a flexibiliza rezistența cognitivă și a trece la o experiență mai profundă, emoțională: „Am interpretat asta ca însemnând…“, „Am simțit…“, „Ceea ce am experimentat în interiorul meu a fost…“, „Ceea ce observ în corpul meu când spun că este…“. Clientul alege ce mesaj împărtășește și ce este pregătit să acceseze din interior. De asemenea, transmite mesajul că el, clientul știe cel mai bine ce simte despre propria experiență/trăire interioară.

Principalele aspecte urmărite în ședințele individuale de terapie imago

1. Conectare și siguranță. Scopul principal al primei sesiuni este de a începe construirea spațiului de siguranță. Este responsabilitatea terapeutului să ofere un mediu sigur pentru fiecare client din fața sa. Numai în acest climat de siguranță se poate produce conectarea. Primul pas în călătoria psihologică a schimbării, creșterii și vindecării este încetarea luptei, fie cu propria persoană, fie cu ceilalți. Astfel, negativitatea, alerta, nesiguranța scad și clienții se simt pregătiți să se deschidă, să acceseze treptat părți din interior. Prin modalitatea în care terapeutul susține dialogul imago, acesta le oferă posibilitatea să experimenteze apropierea și disponibilitatea pentru a se deschide. Dialogul este un instrument de lucru pe care clienții îl pot duce cu ei acasă în relațiile de zi ci zi. Ceea ce creează independența față de terapeut. Dialogul le oferă acea modalitate structurată prin care pot exprima ceea ce simt sau pot discuta cu ceilalți subiecte mai dificile (de exemplu, dialogul frustrărilor, descris în cartea Terapia Imago). Pe măsură ce clienții simt că nevoile lor sunt importante, sunt văzute, auzite și înțelese și că există un spațiu unde ele pot fi accesate, treptat vor începe să dezvolte o anumită încredere de bază în proces.

℗PUBLICITATE



2. Un alt aspect important este speranța. Unii clienți caută ajutor în exterior doar atunci când disconfortul este atât de mare încât aproape că și-au pierdut speranța. Speranța este un factor important în motivația clienților de a se angaja în procesul de schimbare. Fără speranță de îmbunătățire, creștere, vindecare de ce să depui efort susținut? Oferirea unor explicații științifice (idei clare despre ceea ce urmează), câteva instrumente și exerciții concrete pot ajuta la apariția speranței. Clienții pot începe să-și vadă luptele ca fiind esențiale pentru creștere și vindecare. Descoperind, astfel, o lume în care este sigur să fie și să existe. În care nevoile lor pot fi satisfăcute și disconfortul gestionat. Când conflictul apare, vindecarea începe să se producă, spun autorii terapiei relaționale Imago, Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.

3. Un alt element importat în ședințele de terapie individuală este cel al conștientizării. Imago este o călătorie psihologică de creștere și vindecare asumată, conștientă. Astfel încât clientul să poată face alegeri bazate pe o înțelegere mai aprofundată a sinelui și a celorlalți, a reacțiilor de apărare (adaptări) și nevoilor neîmplinite sau rănilor emoționale.

4. Intenționalitate. A ști care sunt ne sunt intențiile este esențial pentru a face alegeri bune și pentru a evalua dacă reacțiile/comportamentele ne sunt conforme cu intențiile noastre sau nu. Dezvoltarea clarității cu privire la intențiile noastre și apoi a face alegeri care sunt aliniate cu acestea ne oferă o alternativă eficientă de a ne comporta în relații. În procesul terapeutic imago, se face trecerea către creșterea intenționalității, scăderea reactivității și alinierea comportamentului cu intenția.

5. De asemenea, structura este un element important în terapia individuală. Deoarece oferă clientului un sentiment de siguranță. La fel cum procesul de dialog imago oferă o structură clară în mai mulți pași dar, în care există flexibilitate pentru a lua orice direcție considerată importantă.

În loc de concluzii

Dacă apare rezistența la schimbare este important ca terapeutul să înțeleagă că este o parte normală și naturală a procesului de transformare. Nu un indicator a lipsei de motivație, angajamentului sau curajului.

„Secretul este să folosești conflictul pentru a da startul spre evoluție“, spune Harville Hendrix. În terapie, am învățat să susțin fiecare client cu multă compasiune în încercările sale de a-și descoperi lumea interioară. Iar prin oferirea de perspective sau paradigme relaționale, să îi ajut să crească și să se vindece, construind povești de viață cu mai mult sens. Acest proces poate duce și spre o viziune mai umană, definită de blândețe și acceptare în relațiile cu ceilalți. Conștientizând astfel că fiecare are propria sa istorie și poveste de viață.

Ana-Maria Băiescu este doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut format în terapie cognitiv-comportamentală și terapeut relațional Imago. Pasiunea pentru poveștile de viață cu sens i-a îndrumat pașii în ultimii 20 de ani spre noi provocări profesionale. Una dintre acestea este cea de terapeut relațional. În cabinet, în practica profesională îmbină diferite forme de terapie în suportul oferit clienților săi (familii, adulți și copii) și ca prezentator de workshop-uri despre relații.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0