Skip to content

Terapia relațională imago, dezvoltată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, se bucură de o tot mai mare popularitate în România, atât în rândul cuplurilor, cât și al terapeuților care se formează în această metodă de lucru. Încă din 2016, se organizează aproape anual câte un nou grup de formare în terapia relațională imago, cu formatori de la Institutul Imago din Statele Unite, sub coordonarea Academiei de Terapia Imago România. În această toamnă, mai exact în luna noiembrie, a absolvit un nou grup organizat la Cluj-Napoca și am vrut să aflăm impresii la cald. De aceea, am invitat mai mulți absolvenți ai programului de formare să ne răspundă la câteva întrebări. Următorul grup de formare va începe în perioada 16-19 martie 2023.

Repondenți: ● Carina Coșăreanu (psiholog clinician și terapeut imago în supervizare) ● Alina Iliescu-Ziminschi (psiholog clinician și psihoterapeut de formare cognitiv-comportamentală și hipnoză eriksoniană, terapeut imago în supervizare) ● Oana Mărcuș (doctor în psihologie, psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală și terapeut imago în supervizare) ● Delia Răduca (psiholog, psihoterapeut experiențial, terapeut imago în supervizare).

Vă numărați printre terapeuții care, de curând, au absolvit primul nivel al certificării în terapia relațională imago. Cum ați resimțit formarea de bază?

Oana Mărcuș: Formarea de bază în terapia relațională imago a reprezentat pentru mine o călătorie inedită în profunzimea ființei mele și tind să cred că această călătorie este la început. În această formare, am conștientizat care este tiparul meu relațional, cu ce bagaj vin eu din copilărie, am început să vindec răni din copilărie și m-am transformat ca om. În viața mea de zi cu zi, am început să fac un pas în spate și să analizez în multe circumstanțe care este contribuția mea în relațiile mele – ce din ceea ce fac eu îi îndepărtează pe oameni de mine. Totodată, îmi dau seama că dacă mă activez (ex. furie) într-o situație tensionată sau conflictuală – asta spune foarte multe despre mine (despre rănile mele nevindecate) și nu despre ceea ce se întâmplă, de fapt (că soțul îmi reproșează că nu am spălat vasele). Aceste conștientizări au schimbat drastic felul în care eu văd lumea și felul în care mă raportez la oamenii din jurul meu.

Alina Iliescu-Ziminschi: Acest curs de imago nu este prima mea formare, dar este formarea în care am resimțit foarte puternic conectarea. În cadrul celor trei luni de formare, am creat un mediu sigur, cald, în care am experimentat și am învățat noi tehnici de relaționare. Am putut face acest lucru sub ghidajul Rebeccăi Sears, formatoarea noastră, precum și al celorlalți mentori minunați, cu experiență în terapia relațională. Pe lângă informațiile primite, am experimentat și reconectarea cu părți pierdute din mine, și acum sunt mai prezentă în relația cu mine.

Delia Răduca: Formarea de bază am simțit-o că pe o transformare a lumii mele interioare și exterioare și, în același timp, ca pe o comoară pe care o pot împărtăși cu clienții mei și din care se pot îmbogăți, transformându-și lumea lor interioară și relația lor.

Carina Coșăreanu: Răvășitoare. Formarea de bază a fost răvășitoare pentru mine. La fiecare diadă (dialog structurat între două persoane), mai descopeream un aspect nou despre lumea mea interioară, despre trecutul meu, despre dorințele mele de acum. După fiecare modul, parcă aveam nevoie de puțin timp și spațiu, să stau doar cu mine, ca să se așeze noile conștientizări. Curios a fost că, pe lângă această nevoie, mă cuprindea dorința de a pune în practică mai mult și mai mult, atât în calitate de clinician, cât și de parteneră în propria relație.

Care a fost partea cea mai semnificativă, dar cea mai dificilă; în ceea ce privește programul de formare clinică?

Alina Iliescu-Ziminschi: Cel mai dificil de integrat, la început, mi s-a părut partea în care este abordată fizica cuantică în terapia imago. Odată înțelese, informațiile s-au dovedit a avea o mare semnificație în cadrul formării. Astfel, terapia imago se bazează pe 3 aspecte ale câmpului cuantic: (1) energia ‒ credința că noi suntem câmpuri de energie, dinamice și interactive, iar prin imago transformăm energia, astfel încât să refacem legătura; (2) conștiința ‒ ideea că esența energiei este conștiința, iar trăsătura principală a acesteia este creativitatea, care se exprimă permanent în relațiile noastre; (3) conectarea ‒ care denotă un schimb constant de energie conștientă și informație.

Delia Răduca: Partea cea mai semnificativă pentru mine a fost conștientizarea principiilor cuantice în terapia imago, conștientizarea energiei la care ne conectăm și pe care o creăm. Cea mai dificilă parte este să înceapă să facă parte din ființa mea că „mai puțin înseamnă mai mult“!

Carina Coșăreanu: Răspunsul la această întrebare are legătură cu poziția de clinician. Partea cea mai semnificativă este să simt și să cred că ceea ce se întâmplă în cabinet este suficient, dincolo de dorințele, proiecțiile, așteptările mele. Iar partea cea mai dificilă este să am încredere în mine, că sunt ceea ce au nevoie partenerii de cuplu din fața mea. Deși nu face  parte din întrebare, vreau să vă împărtășesc că partea cea mai ușoară a fost să am  încredere în proces.

Oana Mărcuș: Programul de formare în terapia relațională imago a fost cea mai valoroasă formare la care eu am participat până în prezent. Formatoarea noastră, Rebecca Sears, a creat un spațiu sigur, unde ne-am simțit într-o siguranță deplină, greu de explicat în cuvinte. Asta a fost ceva inedit și semnificativ pentru mine. S-a creat un spațiu unde ne-am dat voie să fim noi, fără măști, și să împărtășim povești din viața noastră, fără să ne simțim judecați sau criticați. Partea dificilă este de a-ți da voie să discuți despre suferința proprie. Nu este deloc ușor să faci asta. Cred cu tărie că e de zeci de ori mai greu să suferi singur, decât să suferi în brațele cuiva care te ascultă și e acolo pentru tine.

Cum ați descrie terapia imago unei persoane care nu a citit nicio carte despre această metodă de vindecare relațională?

Delia Răduca: Terapia imago este locul în care trăiești siguranță, ai o structură și o conectare imediată! Înveți să comunici despre tine, să te extinzi, fără să îl rănești pe celălalt, rămânând, în același timp, conectat cu el. Ajungi în adâncurile profunzimii tale, vindecându-ți rănile emoționale în ritmul agreat de tine.

℗PUBLICITATE



Oana Mărcuș: Aș începe prin a spune că terapia relațională imago ne oferă o modalitate de a dialoga într-un mod bazat pe deschidere și curiozitate. Acest mod de a comunica nu ne vine natural, pentru că noi nu prea știm să ascultăm, fără a interveni, fără a întrerupe, pentru a ne spune propria perspectivă sau fără a interpreta, critica, judeca. E greu să asculți, pentru a înțelege și e mai ușor să asculți, pentru a oferi un răspuns. Ei bine, terapia relațională imago ne învață cum să ascultăm, pentru a înțelege ceea ce ne spune partenerul de cuplu. Apoi, ne învață cum să creăm un spațiu sigur, în care să putem să fim noi înșine, să ne exprimăm nevoile și să ne dăm voie să fim vulnerabili, pentru a nu suferi în tăcere. În fine, ne învață cum să validăm ceea ce partenerul de cuplu ne mărturisește și să empatizăm cu acea poveste, chiar dacă nu suntem de acord cu ea.

Alina Iliescu-Ziminschi: Este o terapie cu care eu rezonez mult, o terapie de relaționare conștientă, care te ajută să te conectezi atât cu tine, cât și cu partenerul. În cadrul terapiei, partenerii de cuplu învață dialogul aprecierilor, atât de important în relații, principiul oglindirii, validării și empatiei, prin care îi arați celuilalt că îl vezi, îl asculți și încerci să îți dai seama cum se simte pentru el o anumită situație. De asemenea, terapia imago explică cum ne îndrăgostim, conform unui tipar bine stabilit în copilărie, conform căruia partenerii noștri însumează calitățile și non-calitățile persoanelor de atașament din copilăria noastră.

Carina Coșăreanu: Terapia imago se adresează relațiilor – atât celor romantice, cât și relațiilor de familie, de prietenie sau de afaceri. Orice relație funcțională implică un schimb de nevoi, așteptări, sentimente, dorințe. Pentru a ne simți deschiși față de o persoană cusemnificație în viața noastră, avem nevoie de conectare și de siguranța viețuirii în aceastărelație. Instrumentul de bază în terapia imago este dialogul ghidat, care poate crea siguranță și reconectare în relații – într-un mod blând, simplu, adaptat fiecărui stil de relaționare.

Care sunt, din punctul vostru de vedere, cel mai importante principii ale terapiei relaționale imago?

Carina Coșăreanu: Perspectiva terapiei relaționale imago asupra modului cum ne alegem partenerii m-a fascinat. Cred că schimbă paradigma în care relaționăm cu partenerii noștri, după ce conștientizăm că venim cu un bagaj de nevoi nesatisfăcute, iar atunci când ne îndrăgostim simțim, încă nu știm, că există o probabilitate să ne fie satisfăcute aceste nevoi. De asemenea, când descoperim că ne alegem parteneri care au aceleași nevoi, ne simțim mai puțin singuri și ne crește încrederea în vindecare.

Alina Iliescu-Ziminschi: Harville Hendrix, unul dintre fondatorii terapiei imago, afirma în cartea Împreună la bine și la greu: „Ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecam printr-o relație“. Astfel, relațiile asigură creșterea, dezvoltarea și vindecarea. Doar prin relații conștiente putem să fim conectați, să creștem și să ne vindecam împreună. Un alt principiu drag mie este principiul „zero negativitate“, în care cuplul urmărește cu atenție orice formă de judecată și critică și încearcă să evite astfel de comportamente, utilizând ca alternativă dialogul imago.

Delia Răduca: Toate principiile terapiei imago au sens pentru mine și mi se par importante, dacă ar fi să mă rezum la câteva aș spune: principiul negativității zero și procesul conversațiilor sigure, dat de structura dialogului imago.

Oana Mărcuș: Cred că unul dintre principiile de bază ale terapiei relaționale imago este de a înlătura din relația de cuplu negativitatea (zero negativitate), pentru a crea un spațiu bazat pe siguranță, armonie și emoții pozitive.  Asta, de obicei, implică un angajament din partea ambilor parteneri de cuplu, pentru a elimina din relație critica (,,Iar nu ai spălat vasele?”), atitudinea defensivă (,,Nici tu nu le-ai spălat săptămâna trecută!”), disprețul (,,Ești o leneșă, care nu e în stare să facă nimic în casa asta! Nu pot să cred că m-am căsătorit cu tine!”) și împietrirea (mintea nu mai e unde e corpul, mintea zboară în altă parte, unde se simte în siguranță pentru că conflictul e prea puternic).

De ce ar merita ca un psiholog, un psihiatru, un psihoterapeut (sau orice alt expert în sănătate relațională) să descopere terapia imago și să se înscrie la un astfel de program de formare?

Oana Mărcuș: Mi-aș dori foarte mult să existe o materie bazată pe principiile terapiei imago, care să fie parcursă de elevi la școală – să învețe de timpuriu cum să comunice și cum să asculte, cum să își exprime nevoile, cum să contribuie la crearea de relații de calitate. Pentru colegii mei psihologi, psihoterapeuți, medici, psihiatri, cred că un astfel de program de formare ar avea un impact uriaș, în primul rând, în viața lor și apoi, în munca lor cu oamenii care le trec pragul. Am recomandat multor colegi această formare în terapia relațională imago, precum și cursurile avansate imago și pot să spun că le voi recomanda în continuare cu multă pasiune, entuziasm și căldură. Dați-vă voie să vă înscrieți la această formare – eu mă felicit în fiecare zi că am luat această decizie.

Carina Coșăreanu: Terapia imago oferă instrumente valoroase pentru a înțelege și explora dinamica unei relații. Navigarea unui conflict devine mai ușoară atunci când acesta este văzut ca o oportunitate de creștere a relației, iar intenționalitatea partenerilor este de a fi prezenți în propria relație, într-un cadru terapeutic, merită sărbătorită și alimentată. Dialogul imago poate facilita conectarea și vindecarea în relații, atât cadrul unui cabinet, cât și în viața personală. Programul de formare este o oportunitate decreștere personală și profesională, de cunoaștere, de achiziție a unor noi deprinderi și de explorare a unor noi dimensiuni ale relațiilor.

Delia Răduca: Consider că orice expert în sănătate relațională merită să descopere terapia imago, pentru a avea o înțelegere complexă a relațiilor umane, dar și o modalitate extraordinară de a aborda relațiile și de a le oferi o șansă către o viață plină de sens și semnificație.

Alina Iliescu-Ziminschi: Terapia relațională imago oferă o viziune diferită față de alte tipuri de formare, având altă abordare a tehnicilor de relaționare (în special în cuplu) și oferind un set de instrumente proprii care, din experiență personală, pot spune că funcționează foarte bine, alături de alte abordări din psihoterapie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0